Açık Köklü Fidan Nasıl Dikilir?

Açık Köklü Fidan Nasıl Dikilir?

Açık köklü fidanların  büyük çoğunluğunu meyve veren ağaçların fidanları oluşturur. Bu fidanlar topraksız ve tüpsüz fidanlardır. Açık köklü fidan dikimi Kasım ile Mart ayı arasındaki dönemde yapılmaktadır. Bu mevsimlerde yapraklar dökülmüş ve olduğundan ağaçlardaki su minimum düzeydedir. Yani söküm dikim arasında fidanın suyunu yitirip kuruma riski hemen hemen yok gibidir. Yine de dikim için çok güneşli olmayan,sıcaklıkların düşük olduğu,kapalı veya hafif yağışlı, nemli havalar uygundur.

Dikilmek üzere araziye getirilen bitkiler, mümkün olduğu kadar hızlı şekilde dikilmelidir. Şayet fidanlar geldiği halde çukurları henüz hazırlanamamış ise, bu fidanları güneş almayan yerlere gömerek nemli olacak şekilde sulamamız gerekmektedir.

Açık köklü fidanların dikim sırasında ıslak olmasına özen gösterilmelidir. Açık köklü fidanları dikmeden önce çukur içine önce bir miktar toprak atılarak koni biçiminde şekillenir,Sonra kök boğazına kadar toprakla doldurulup, ayakla sıkıştırılır.

Fidan köklerinin çukur içinde kıvrılmamasına, orijinindeki şeklinin aynen korunmasına ayrıca dikkat edilmelidir.İyi işlenmiş topraklarda açılacak çukurlar hem daha küçük olur hem de diğer işlemlerin yapılmasına gerek kalmaz. Açık kölü fidan yetiştrildiği yerdeki derinliği hesaplanarak dikilmeledir. Yani  fidanın seradan söküldüğü yerde nereye kadar toprağa gömüldüğüne dikkat edilip, yine oraya kadar gömülmesine dikkat edilir, iyi tutacak diye düşünülerek yapılan derin dikim çok zararlıdır. Çünkü bu sebeple gövdenin bir kısmı toprak içinde kalacak, fidanın yaşaması tehlikeye girecektir.

Fidanların dikileceği yere nakli sırasında hasar göremmesi  dikiminin doğru yapılması ve dikim sonrasında bakımı çok önemlidir. Açık köklü fidanların dikim zamanıi,yukarıda da bahsettiğimiz gibi fidanların uykuda olduğu  yapraksız ve az su ihitiyacı olduğu dönem olan Kasım ve Mart ayları arasında olmalıdır.

whatsapp Tıkla İletişime Geç - +90 (542) 119 99 82