Kategoriler

Antep Fıstığı Fidanı Hakkında Bilgilendirme

Sakız ağacı ailesine mensup Antep fıstığı fidanı Orta Aysa ve Orta Doğu kökenli bir ağaçtır. Günümüzde yapılan araştırmalar da Bugünkü Suriye sınırları içerisinde milattan önce bile Antep fıstığı yetiştiriciliği yapıldığına dair bulgulara rastlanmıştır. Yapısı itibari ile son derece dayanıklı bir fidan olan Antep fıstığı fidanı sıcaklık farklarına uyum sağlaması ile bilinmektedir. İçi tatlı ve yeşil renge sahip olan bu meyvenin iç kabuğu morumsu bir zar şeklinde olup dış kabuğu kremsi bir renge sahip ve serttir.

Antep ağacının dalları sık ve çalımsı bir yapıdadır ve meyveleri üzüm salkımı gibi sık şekilde oluşmaktadır. Kökleri oldukça kuvvetli olduğu için pek çok toprak çeşidinde tutunabilmektedir.

 Doğru fidan dikimi ile iyi yetiştirilen bir Antep fıstığı ağacı daha önceleri iki yılda bir meyve verirken bu oran günümüzde yılda bire düşmektedir. Yetişkin bir Antep fıstığı ağacından ortalama 50 Kg’a eş değer 50.000 adet fıstık hasat edilebilmektedir. 50 KG hasat miktarı ve satış fiyatları göz önüne alındığında bu da diğer ağaç türlerine göre oldukça verimli ve bereketli bir meyve türü olduğunu göstermektedir.

Antep Fıstığı Fidanı Nasıl Dikilir?

Antep fıstığı fidanı dikimi bulunduğunuz bölgeye toprağa ve coğrafi koşullara göre göre denişmekle birlikte ülkemizde genellikle 6-8-10 metrekare arayla dikilmektedir. Fidanlar arasındaki dikim mesafesi bu verdiğimiz metrekarelerden daha fazla olabilir ancak daha az olmamalıdır. Aynı zamanda toprak verimliliğinin yüksek olduğu bölgelerde bu mesafe mutlaka 10 metrekare ve daha fazla olmalıdır. Çünkü verimli toprakta fidanlar birkaç yıl sonra hızla yoğunlaşacak birbirlerini gölgeleyecek hale geleceklerdir. Bunun neticesinde de ürüteim miktarı azalacak ve kalite düşecektir. Ve yine hasat ve budama da bu yoğunluktan dolayı zorluklar yaşanmasına neden olacaktır..

Küçük bahçelerde her 8-9 ağacın arasına bir erkek ağaç dikilmelidir. Bu sayede polenler Antep Fıstığı bahçesinin her yerine yayılacaktır. 500-600 ve daha fazla fidanın olduğu bahçelerde ise her 20 dişi ağaca 1 erkek ağaç dikimi idealdir.

Antep Fıstığı Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?

Sulama 

Antep Fıstığı Fidanına dikimden hemen sonra can suyu verilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra çok fazla sulamaya ihtiyaç duymasa da yaz aylarında iki defa sulanmasında verim açısından fayda vardır.

Budama

Antep fıstığı fidanı budaması için hasat zamanının beklenmesi gerekmektedir. Budama için ideal zaman hasattan sonra Ekim ayıdır. Budamanın zamanında yapılmadığı durumlarda ağaç fazla meyve vermesi halinde dalları kırılabilir ve hasat zorlaşabilir.

Toprak İşleme

Toprak işleme bilhassa kış ayları girerken yapılmalıdır. Üç veya beşli pullukla çapraz olarak derin bir şekilde sürüm yapılır. Bu sayede yağmur suyu toprağa daha iyi işler. Sürüm yapılacak alanın fazla dik ve eğimli olması durumunda ise sürüm yapmak yerine teraslama yöntemiyle toprak işlenmelidir. İlkbahar geldiğinde iki defa yüzeysel sürüm yapılmalıdır. Yüzeysel sürümün İlki nisan ayında , ikincisi ise mayıs ayında yapılabilir. Nisan ayındaki sürümü yabancı otları kontrol altına almaya etmeye yararken mayıs ayında yağmurların sonundaki yabancı ot kontrolüne ve toprakta suyun muhafaza edilmesine destek olur.

Gübreleme

Bol ve kaliteli ürün alabilmek için aynı zamanda yeterli seviyede gübreleme yapılmalıdır. Ülkemizde alkali toprak yoğunlukta olduğundan özellikle asit kökenli gübreler tercih edilmelidir. Yağış zamanına göre şubat ya da mart başında sülfat gübre kullanılmalıdır. Yine potasyum, fosfor içerikli gübrelerle organik gübre de Antep Fıstığı fidanı için faydalıdır.

Antep Fısıtığı Fidanı Çeşitlerimiz

Aşılı Antep Fıstığı Fidanı

Agrolidya tarafından en uygun fiyatlarla Aşılı Antep Fıstığı Fidanı satışı yapılmaktadır. Aşılı Antep Fıstığı Fidanlarımızın anacı Siirt Bıttımı'dır. Aşılı Antep Fıstığı Fidanlarımızın boyu 40 cm - 80 cm arasında değişmektedir. Firmamız tarafından satışı yapılan Aşılı Antep Fıstığı Fidanları ülkemizin birçok yerinde çiftçilerimizin ve üreticilerimizin yüzünü güldürmektedir.

Ucb1 Fıstık Anacı

Rengi, kokusu, tadı ve insan sağlığına olan faydaları ile çok önemli bir meyve olan Antep fıstığı ülkemizi temsil eden sembol meyve çeşitlerinden birisidir. Tatlıların vazgeçilmezi olan bu eşsiz meyve bir Ucb 1 Antep fıstığı anacı ile yolculuğu başlamaktadır. Antep fıstığı yetiştiriciliği ülkemizin çeşitli noktalarında yapılmaktadır. Ekonomik olarak her zaman çok değerli bir meyve olması nedeni ile de fıstık yetiştiriciliğine yapılan yatırım her geçen gün artmaktadır. Fıstık yetiştiriciliğine yatırım yapmak isteyen kişiler için en çok dikkat edilmesi gereken nokta öncelikle anaç seçimidir. Klasik anaçlar ile kurulan bahçeden ilk hasat 10-12 yıl sonra alınır. UCB1 ile bu süre 4-5 yıla kadar düşmektedir. Ucb1 fıstık anacı, endüstriyel fıstık yetiştiriciliğinde en geniş dikim alanı olan anaçtır. Ülkemizde ise  yeni popüler olmaya başlayan bu anacın dikim alanı genellikle sulu arazilerdir. Doku kültürü laboratuvarlarında üretilen anaç, sahip olduğu en önemli özellikler, hızlı büyümesi,çok kısa sürede aşıya gelmesi,üzerine aşılanan çeşidi çok hızlı büyütüp diğer anaçlara göre çok erken verime yatırmasıdır. Kaliforniya Üniversitesi’nde Dr. Lee Ashworth tarafından UCB Bitki Patolojisi bölümünde geliştirilen Anaç, P. atlantica x P. integerrima melezidir. UC1 Anacı dayanıklı bir yapıya sahip olup farklı hastalıklara karşı direnç gösterir.

Agrolidya.com Türkiye’nin Fidan Deposu

Agrolidya.com sitemizde içinde bulunduğunuz bu sayfa da sitemizde satışa sunulan Antep fıstığı fidanlarının listesini görebilir, fiyatlarını inceleyebilir ve Antep fıstığı fidanı hakkında genel bilgilendirme yazısını okuyabilirsiniz. Yine bu yazımızda Antep Fıstığı Fidanı Nasıl Dikilir?,  Antep Fıstığı Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır? Sitemizde satışa sunulan Antep Fıstığı Fidanları hakkında genel özellikleri inceleyebilirsiniz. Tüm açıklama yazılarımıza rağmen hangi ürünü ekmekte karar veremediyseniz ya da aklınızdaki sorulara cevap bulamadıysanız sitemizin altındaki Canlı destek bölümlerinden bize ulaşabilir alanında uzman arkadaşlarımızdan sorularınızın cevabını talep edebilirsiniz. Kalite standartlarımız gereği sizlerin sorularına uzman görüşleri ile yardımcı olmak için sabırsızlanıyoruz.

whatsapp Tıkla İletişime Geç - +90 (542) 119 99 82