Kategoriler

Ceviz Fidanı

Ceviz Fidanı, fidanın boyuna, cinsine ve sertifika özelliklerine göre fiyatları değişmektedir.  Bu sayfada, satışa sunduğumuz ismine doğru sertifikalı, açık köklü ve tüplü ceviz fidanı çeşitlerimizi ve bu çeşitlerin fiyatlarını görebilirsiniz.

Ceviz Fidanı Fiyatları

Ceviz fidanı fiyatları ceviz fidanının çeşidine, boyuna ve yaşına göre değişmektedir. Türkiye’nin en büyük fidan yetiştiricilerinden olan agrolidya.com e ticaret sitemiz üzerinden istediğiniz boyda ismine doğru sertifikalı ceviz fidanı siparişi verebilirsiniz.

Ceviz Fidanı Çeşitleri 

Türkiye’nin en büyük ceviz fidan üreticilerinden biri olan Agrolidya Tarım A.Ş olarak sitemiz üzerinden sizlere sunduğumu fidan seçeneklerimiz ise; Chandler Ceviz Fidanı ( Halk arasında çetnır ceviz fidanı olarak bilinmektedir. ) Fernette Ceviz Fidanı, Fernor Ceviz Fidanı, Howard Ceviz Fidanı, ve Ronde Ceviz Fidanı ürünleridir.

Chandler (Çetnır) Ceviz Fidanı 

Ülkemizde dikimi en çok yapılan ceviz fidanı çeşidi olarak bilinen Chandler ceviz fidanı bol verimiyle dikkat çekmektedir. ABD kökenli  Chandler ceviz fidanının meyveleri orta ve büyük şekilde, kabukları ise incedir. Chandler  ceviz fidanı yarı yayvan şekilde büyüyerek; oval, pürüzü az olan lezzetli ve bol verimli cevizler verir. Chandler Cevizi kabuğundan oldukça kolay ayrılmaktadır. Chandler Ceviz Fidanı ülkemizde maksimum 1400 metreye kadar olan her bölgede rahatlıkla dikilebilir.

Chandler ceviz fidanı 8x5 m aralıklarla dikilebilir. 7x5 m de uygundur, ancak bu şekilde dikildiğinde hem ağacın güneşlenmesi sırasında hem de hasat sırasında problemler ortaya çıkabilir. 8x5 m aralıklarla dikimlerde dekara 25 ceviz ağacı düşmektedir. Dikim sırasında rüzgarın yönü de dikkate alınmalıdır. Geniş aralıklı kısım (8 m) kuzey-güney yönünde dikilmelidir, böylece ağacın gölgesi diğer ağaca etki etmez. Ekim sırasında hastalık ve diğer sorunlar da ortaya çıkabilir. Dikim alanı belirlendikten sonra dikilecek yerler iyi işaretlenir ve bir plan yapılır. Dikimden önce ceviz fidanları için güzel bir çukur açılmalıdır. Bu fidanların yıllık bitkiler gibi olmadığı ve yıllardır aynı yerde olduğu düşünülürse, toprağı işlemek ek bir maliyet olarak görülmemektedir. Ayrıca 10 ağacın yanına bir tozlayıcı tür ekilmesini öneririz.

 

Fernor Ceviz Fidanı 

Orijinali Fransa olan Fernor ceviz fidanı, ülkemizde sıklıkla tercih edilen fidan çeşitlerinden biridir. Sahip olduğu özellikler sayesinde ülkemizde rahatlıkla yetiştirilmektedir. Fidan yetiştiricileri tek adet fidanı bahçelerinde yetiştirebildiği gibi birden fazla fidanla ceviz bahçesi kurabilir. İri meyveli olan cevizin iç randımanı oldukça yüksektir. Verimli ve kolay bakılabilir olan fernoru Agrolidya web sitesi üzerinden güvenle temin edilebilir. Sitede yer alan Fernor ceviz fidanı , özel ambalajında sipariş adresine gönderilmektedir. Fidanın taşıma süresi boyunca herhangi bir hasar almaması için gerekli tüm önlemler alınmaktadır.

Fernor ceviz fidanı: uygun maliyetli, verimli ve lezzetli

Değerli ziyaretçilerimiz, bu yazımızı sonuna kadar okuyarak, Franquette ve Lara ceviz çeşitlerinin melezi olan Fernor ceviz ağacı hakkında detaylı bilgiye sahip olacaksınız. En önemlisi fernor ceviz fidanlarının dikimi, gübrelenmesi, sulanması ve budaması ile ilgili aklınıza takılan tüm soruların cevaplarını bulacaksınız.

Fernor ceviz fidanının özellikleri nelerdir?

Fernor ceviz fidanı ilk olarak 1995 yılında Fransız Ulusal Tarımsal Araştırma Enstitüsü ("INRAE-Bordeauz") tarafından geliştirilmiştir ve Fransız menşeli fidanlar arasında oldukça popülerdir. Chandler fidanından daha geç olgunlaşır. Ancak, hasat Chandler'dan daha erken başlar. Bu da kısa vejetasyon periyodu olan bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebileceği anlamına gelir. İlkbahar başlarında ve sonbahar sonlarında meydana gelen donmaya karşı dayanıklıdır, bu nedenle riskli bölgelerde yetiştirilmesi mümkündür. Bu dönemde kaliteli ceviz yetiştirmek için en önemli konulardan birinin dikim alanında tozlayıcıların varlığı olduğunu göz önünde bulundurmalıyız. Fernor ceviz fidanı tozlayıcıları Franquette, Fernette ve Ronde olmasına rağmen en yaygın kullanılan çeşidi Fernette'dir. Bir Fernor ceviz fidanı yarı dik konumda büyür. Meyvelerin kabuğu ince ve dikdörtgen şeklindedir. Kabuk kolayca kırılır. Olgun bir ağaç dik ama çok uzun değil. Sonbaharda en erken çiçek açan ceviz ağaçlarından biridir ve ilkbaharda sonuncudur. Türkiye'de daha çok İç ve Doğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilmektedir. Hem taze hem de kuru olarak tüketilir ve meyvesi çok lezzetlidir. Meyvenin şekli oval, yüzeyi pürüzsüzdür. Yağ içeriği yaklaşık %50'dir. Düzenli budama sonucunda verimi artırmak mümkündür. İlk başta biraz yavaş gelişse de daha sonra büyüme hızı artar. Meyve ve kabuk oranı %50'ye yakındır. Her dalda yaklaşık 1-5 meyve vardır. 1 yılı doldurduktan sonra bar verir. Tüm bu olumlu özelliklerinden dolayı en çok satılan ceviz fidanları arasında Chandler birinci, Fernor ise ikinci sırada yer almaktadır. Ticari açıdan çok verimli ve karlı bir türdür. Çiftçilerin bu tür fideleri tercih etmelerinin bir diğer nedeni de hızlı verimidir. Ayrıca Fernor fidanınin daha verimli olması için yılda 800-1000 saat düşük sıcaklıklara maruz bırakılması gerekir.

Fernor ceviz fidanı dikim mesafesi 

Dikim mesafesi birçok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Yaygın olarak kabul edilen mesafeler 4x8 ve 5x7 m'dir.

Fernor ceviz fidanı bakımı nasıl olmalıdır?

Diğer ceviz fidanlarında olduğu gibi Fernor ceviz fidanı yetiştiriciliğinde de toprak tipi, iklim, yer seçimi, sulama yoğunluğu ve süresi dikkate alınmalıdır. Toprak drenajı, su depolama kapasitesi, sulama kaynağı ve iklim koşulları gibi hususlar da dikkate alınmalıdır. Bir şeyin altını çizmek isteriz: Bu, herhangi bir bölgede az ya da çok yağış değildir, ancak bu yağışların düştüğü mevsimler daha önemlidir. Fernor örneğini ele alalım: önce fidan dikilir ve ardından ilk kez sulanır. Sulamanın amacı meyve verimini ve kalitesini arttırmaktır. Sulama genellikle baharın sonunda başlar. Hasattan 15-20 gün önce alan sulanmamalıdır. Budamanın temel amacı ağaç gövdesini daha sağlıklı ve daha verimli hale getirmektir. Budamanın ilk yıllarında ağacın üst ucu kesilir. Ağacın budama sonucunda alacağı şekil ceviz fidanının cinsine ve budamanın yoğunluğuna bağlıdır.

Fernor ceviz fidanı verimi nasıldır? 

Fernor ceviz fidanının verimliliği, ekolojik faktörlere ve fidenin yaşına bağlıdır. Genç ağaçlarda verim 30-40 kg, 10 yaşından büyük ağaçlarda ise daha fazladır. Bir dizi araştırmaya göre, bu fide türü 5 yaşından itibaren 50 kg'a kadar meyve üretebilir.

Fernor ceviz fidanı fiyatları nelerdir?

Fernor ceviz fidanı dahil tüm ceviz fidanı türlerimizin satış fiyatlarını bu sayfanın üstünde bulabilirsiniz.

Fernette Ceviz Fidanı

Fernette ceviz fidanı bol tozlama yapabilen tozlayıcı bir fidan çeşididir. Fernette ceviz fidanı, Fernor ceviz fidanının tozayıcısı olarak kullanılmaktadır. Fernette Ceviz Fidanının gelişimi yan dallara doğru olmaktadır. Fernette Cevizin meyvelerin ağırlığı ortama 14-15gr'dır. Fernette Cevizin iç randımanı %50 olup iç ceviz ağırlığı ortalama 7,5gr’dır.  Kabuktan ayrılması oldukça kolay olup içi beyaz bir ceviz türüdür. Fernor Ceviz ağaçları gibi Eylül ayının sonuna doğru hasat edilmektedir. Fransız menşeli verimli bir çeşittir.

Howard Ceviz Fidanı

Howard ceviz fidanı randımanı yüksek olan ve ülkemizde yetiştirilmeye müsait verimli bir yabancı ırk ceviz türüdür. Yuvarlak ve ensiz bir meyve yapısına sahiptir. Rakibi olan Chandler Ceviz Fidanı cinsine göre daha hızlı meyve vermektedir. Howard ceviz fidanının tozlayıcıları Cisco, Franquette ve Fernette çeşitleridir. Howard ceviz fidanı, Pedro çeşidin bir melezi olarak üretilip yetiştirilmektedir.

Ronde Ceviz Fidanı

Ronde ceviz fidanı en iyi tozlayıcı çeşitler arasındadır. Ronde ceviz fidanı verimi bakımından da oldukça iyidir. Ronde ceviz fidanı lezzetli ve kaliteli meyvelere sahiptir. Ronde ceviz fidanı oldukça geç çiçeklenip erken verim verir. Ronde Ceviz Fidanı, Fernor Ceviz Fidanı ve Chandler Ceviz Fidanı için ideal tozlayıcı olarak tavsiye edilir. Ronde ceviz fidanı oldukça güçlü bir ağaç yapısına sahip olduğu için dayanıklıdır

Ceviz Fidanı Hakkında Genel Bilgilendirme 

Ceviz, insan sağlığı başta olmak üzere içeriğinde yer alan bileşenleri ile birlikte oldukça değerli bir yere sahiptir. Geçmişi çok eskilere dayanan cevizin yetiştirilmesi de kendi içerisinde çok zahmetlidir. Fidan ile başlayan bir yolculuk sonunda meyve veren bir ağaca dönüşür. Hasat ile de devam etmektedir. Türkiye ceviz yetiştiriciliği sıralamasında da üçüncü sırada yer almaktadır. Ülkemiz içinde tarım gelirlerinde önemli bir kısmını da oluşturmaktadır. Türkiye ceviz üreticiliğinde dünya sıralamasında Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İran ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin ardından 4. Sıralama da yer almaktadır. Ancak Türkiye’nin dünyanın en büyük dördüncü ceviz üreticisi olmasına rağmen üretilen cevizler iç piyasadaki ihtiyacı karşılayamamaktadır. Türkiye iç piyasada da ihtiyaç duyduğu cevizin yarısını yerli üreticilerden karşılarken diğer yarısını ise ithal etmek zorundadır. Her yıl onlarca bahçeye ceviz fidanı dikilmesi bu açığın yavaşta olsa kapanacağı umudunu arttırıyor. Ceviz fidanı türüne bağlı olarak ilk meyvelerini verme süreleri değişmektedir. Bu duruma örnek olarak yabani ağaçlar yaklaşık olarak 7 ile 10 yaş arasında ilk meyvelerini vermektedir. Eğer ceviz fidanı aşılanmış ise de 4 yaşından itibaren de ilk meyvelerini vermeye başlamaktadır.

Aşılı ceviz fidanı kullanılması halinde ise bu alanda üretim yapmak isteyen tesisler içinde;

-Eğer bir ağaç 5 yaşında ise üç ile dört kilogram arasında ceviz vermektedir.

-Eğer bir ağac 8 yaşında ise on beş ile yirmi kilogram arasında ceviz vermektedir. Eğer bir ağaç 12 yaşında ise otuz ile kırk kilogram arasında ceviz vermektedir.

-Eğer bir ağaç 14 yaşında ise elli ile yetmiş beş kilogram arasında ceviz vermektedir. Eğer bir ağaç 20 yaşında ise seksen ile yüz yirmi kilogram arasında ceviz vermektedir.

Ceviz fidanı toprağa dikildiği andan itibaren can suyu verilmekte ve uzun yıllar boyunca ceviz toplayabilmek içinde iyi bakım gerektirmektedir. Ceviz fidanı bakımı ile ilgili tüm detaylı bilgileri sitemizin blog bölümünde bulabilirsiniz. Uzman ziraat mühendisleri tarafından kaleme alınan blog yazıları sitemizde satışa sunulan tüm ürünleri kapsamaktadır

Ceviz Fidanı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? 

Ceviz fidanı alırken alınan ürünün bir özelliği çok önemlidir. Bu özellik ise açık köklü ceviz fidanı ve tüplü ceviz fidanı olmasıdır. Açık köklü ceviz fidanı Kasım ayı ile başlayan ve Mart ayının sonuna kadar devam eden dönemde dikilmesi uygun olan fidanlardır. Başka bir seçenek olan tüplü fidanda bazı üreticilerin tercihidir. İkisi arasında en çok merak edilen nokta ise iki fidan arasındaki boy farkının nedenidir. Ancak bu kriter ceviz fidanı seçiminde ana faktör olmamalıdır. Önemli olan fidanın kalitesidir. Açık ya da tüplü ceviz fidanında hangisi daha hızlı büyüyor sorusunu düşünmek yerine doğru bakım ve besleme ile bir yıl sonra ikisi de aynı sevilerde olacaktır.

CEVİZDE HASAT 

Cevizde hasat, iç ve yeşil kabuğun hasat edildiği dönem olarak kabul edilir. Yeşil kabuğun açılıp sert kabuktan ayrıldığı dönem, yeşil kabuğun vurulduğunun işaretleridir. Çekirdek çarpmasının işareti, çekirdek ile sert kabuk arasındaki ince dokunun kahverengileşmeye başladığı dönemdir. Cevizlerin hasat döneminden önce hasat edilmesi sırasında, meyvelerin içleri tam olarak doymayacağı için ağırlıkta bir kayıp, kurutma sırasında ise dokunulmayan çekirdekler küçüleceğinden kalite kaybı olacaktır. Bu da cevizin piyasa fiyatını düşürecektir. Bu bakımdan cevizlerin, çekirdek kalitesinin en yüksek olduğu hasat zamanında hasat edilmesi gerekmektedir. Ceviz hasadı genellikle eylül ayının ortasından ekim ayının sonuna kadar sürer. Ceviz çeşidi, yaş ve iklim koşulları gibi birçok faktöre bağlı olarak hasat zamanı değişebilir. Uygulamada meyvenin yeşil kabuğu çatladığında ve fındıkların %80'i çalkalanarak dökülebildiğinde en uygun hasat zamanıdır. Elle ceviz hasadında işçilik maliyetinin %30-60'ı. Ceviz bitkisi, çekirdeği mekanik hasarlardan ve kirlilikten koruyan sert bir kabuğa sahip olduğundan makine ile hasat için daha uygundur. Yerdeki kuruyemişleri salladıktan sonra uzun süre beklemek meyvenin kararması, ısıdan zarar görmesi, solucan ve küf gibi kalite kayıplarına neden olabilir. Bu nedenle yere düşen meyveleri vakit kaybetmeden toplamak, yeşil kabuklarını soymak ve kurutmak gerekir. Kurutma çekirdek olarak değerlendirilmeyecektir, yani kabuğu soyularak pazarlanacak meyveler soyulduktan hemen sonra kurutulur. Kurutma işlemi, somunun raf ömrü için çok önemlidir. Bunun için kabuk ve çekirdekte olması gereken en yüksek nem seviyeleri standartlar tarafından belirlenir. Kurutulmuş kabuklu cevizler, içlerinde %8 nem ve %5 nem gerektirir. Ülkemizde ceviz genellikle gölgede kurutulur. Bu, çekirdeğin renginin koyulaşması gibi çeşitli kayıplara neden olur. Bu nedenle, bu kurutma prosedürü yanlıştır. Kurutmanın başka yolu yoksa doğrudan güneş ışığı altında değil, gölgeli koşullarda yapılmalıdır. Ancak dünyanın gelişmiş ülkelerinde ceviz üretimi tamamen mekanik yöntemlerle kurutulmaktadır. Mekanik kurutmada meyveler 30-35 ⁰C'de kurutulur.

Depolama ve Paketleme: Ceviz nem oranı yüksek bir meyve olduğu için uygun koşullarda muhafaza edilmesi özellikle çekirdekte bulunan yağın bozulmaması açısından önemlidir. Bu nedenle kuruyemişler düşük sıcaklıklarda (0-4 ⁰C) ve kuru koşullarda uzun süre saklanabilir. Ambalaj, bir ürünün gerçekleştirilmesinde çok önemli bir aşamadır. Bu nedenle paketlemenin kaliteli malzemelerle yönteme uygun olarak yapılması gerek kabuğun gerçekleşmesi gerekse de çekirdek açısından önem arz etmektedir. Büyük torbalarda paketlenmiş karışık kuruyemişlerin çekiciliği ile hepsi aynı renkte olan küçük gram paketlenmiş fındıkların çekiciliği arasında büyük bir fark vardır. Örneğin, çekirdeklerin ışık geçirmeyen vakumlu plastik torbalarda paketlenmesi ve etiketlenmesi tüketici açısından çok önemlidir.

Türkiye'de Ceviz Yetiştiriciliği 

Ceviz Türkiye’nin neredeyse her bölgesinde yetişmektedir, ancak toprak yapısı ve ekolojik özellikler dikkate alınarak bölgeye uygun ceviz çeşidi seçilmelidir. Çoğu bölgede ceviz yetiştiriciliğini olumsuz etkileyen ve kısıtlayan en önemli etkenlerden biri, ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde görülen don olaylarıdır. Ceviz ağacı kış aylarında -25 derecenin altındaki soğuklarda zarar görür, yaz aylarında ise 40 derece ve üzeri sıcaklıklarda güneş yanıklığı ve iç büzülmesi gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Aşırı sıcak ve aşırı soğuk iklim koşulları bulunan bölgeler, ceviz yetiştiriciliği için uygun olmayabilir. Ceviz yetiştiriciliği makalelerinde ceviz bahçesi kurulurken en önemli etken seçilen ceviz çeşidi olduğu belirtilmektedir. En iyi ceviz, dikim yapılacak araziye göre değişiklik gösterir ve piyasada birçok ceviz çeşidi vardır ve birçok firma ceviz fidanı satışı yapmaktadır. Seçilecek olan ceviz çeşidi hem verimlilik açısından çok iyi olmalı hem de bölgeye uyumlu olmalıdır. Verimlilik ve ceviz kalitesi olarak bakıldığında iki çeşit ön plana çıkmaktadır. Chandler ceviz fidanı ve Fernor ceviz fidanı verimliliği ile diğer tüm çeşitlerden üstündür, bu iki çeşidin başarısı ülkemizde ve dünyada yeni kurulan ceviz bahçelerinde en çok tercih edilen ceviz çeşitleri olmasını sağlamaktadır. Bu çeşitler yerel çeşitlere kıyasla daha kısa sürede meyve verir ve kilogram olarak daha çok ceviz vermektedir. Ceviz Fidanı seçerken kaliteli fidan seçilmelidir, yani sağlıklı ve sertifikalı fidan olmalıdır. Kaliteli ceviz fidanı bazı özellikleri şu şekildedir;

- Ceviz Fidanı, hastalıklardan arınmış olmalıdır.

- Alınacak ceviz fidanın üzerinde kırık, yara, derin çizik ve soyulma olmamalıdır.

- Ceviz Fidanı kesinlikle aşılı olmalıdır ve aşı yeri kapanmış olmalıdır.

- Ceviz Fidanı sertifikalı olmalıdır.

- Ceviz Fidanı'nın gövdesi pişkin ve düzgün, gözleri iyi belirmiş olmalıdır.

- Ceviz Fidanı bol saçaklı ve güçlü bir kök sistemine sahip olmalıdır.

Agrolidya Ceviz Fidanı Satış

Bulunduğunuz bu sayada firmamız tarafından üretilen ve satışa hazır halde bulunan ceviz fidanı türlerini ve fiyatlarını görebilirsiniz. İstediğiniz ceviz fidanı türüne tıklayarak 1 ya da iki yaşındaki fidanlarımızdan dilediğiniz boyda ve adette sipariş verebilirsiniz. Agrolidya yarım asırlık tecrübesiyle kaliteli ve sertifikalı ceviz fidanı satışı yapmaktadır.

whatsapp Tıkla İletişime Geç - +90 (542) 119 99 82