Hasat Dönemi | 10 - 30 Eylül |
Çiçeklenme Dönemi | 20 Mart - 30 Nisan |
Ağaç Gelişimi | Orta - Yüksek |
Verimlilik | Yüksek |
Ağaç Yapısı | Yarı Açık |
Kendine Verimlilik | No (Ferragnes) |
Kabuk Sertliği | Yarı Sert |
İç Randımanı | 28 - 33% |
İkizlik Oranı | 1%'den Daha az |
Meyve Ağırlığı | 1.30 Gram |
Meyve Yapısı | Uzun |
NOT: Meyve bahçelerindeki verimlilik ve meyve kalitesi çeşidin bölegeye uyumuna, arazinin toprak yapısına, sulama, gübreleme, budama, iklim özellikleri ve ağaç yaşına göre farklılıklar gösterebilir.
Ferraduel badem fidanı Fransa’da geliştirilmiş bir badem çeşididir. Cristomorto X Ai melezlemesinden elde edilmiştir. Badem ağacının gelişimi ortanın üzerindedir. Geç çiçeklenen bir fidan olduğu için kışı geç biten bölgelerde sıklıkla tercih edilmektedir. Bademler bahar döneminde çiçek açmaya başlar. Kışı geç biten, baharda rüzgarı ve yağmuru olan bölgelerde ise çiçekler zarar görür. Bu nedenle geç çiçeklenen, güçlü badem fidanları bu bölgelerde tercih edilmektedir. Sert hava koşullarının görüldüğü bölgelerde Ferraduel badem fidanı tercih edilmektedir. Fidanın çiçekleri geç açtığı için hava koşullarından pek etkilenmez. Ağaç gelişimini hızlı bir şekilde tamamlar. Bu sayede erken meyve vermeye başlar. Fransa’da sıklıkla tercih edilen badem fidanı ülkemizde de tercih edilmektedir.
Ferraduel badem fidanı farklı birçok özelliği bir arada bulundurmaktadır. Fidanın özellikleri:
Ferraduel bademi geç çiçeklenen ve erken meyve vermeye başlayan bir çeşittir. Fidandan elde edilen meyveler iridir. Koyu kahverengi meyveler lezzetlidir. Fidanın iç randımanı %30 ile %35 arasındadır. Meyvenin dış kabuğu koyu kahverengidir. %2 oranında ikiz meyve olasılığı bulunmaktadır. Fidanın uzun ve oval meyveleri vardır. Meyveler uzun süre depolanabilir. Ferraduel bademi iki tozlayıcıdan oluşmaktadır. Ferragnes ve Texas bademlerinden oluşan Ferraduel bademi Fransa’da geliştirilmiştir. Ülkemizde satışa sunulan badem Tarım Bakanlığı onaylıdır. Fidanların sağlıklı, kaliteli ve güvenilir olduğu onaylanmıştır.
Ferraduel badem fidanı yetiştirmek isteyenler toprağa ve iklime göre hareket etmelidir. Geç çiçeklenen yapısı sayesinde ülkemizin her bölgesinde dikilebilir. Badem ağacı genellikle 400 m ile 1600 m rakım arasında dikilmektedir. Ferraduel bademi hemen her bölgeye dikilebilir. Fidanın kireçli ve çakıllı arazilere dikimi uygundur. Fidanın dikileceği arazinin su tutmaması önemlidir. Fidan için yer seçilirken güneye bakan kısımlar tercih edilebilir.
Verimli ve geçirgenliği bulunan topraklara fidan dikilebilir. Fidan için öncelikle toprak belirlenmelidir. Doğru toprak tercihi yapmak fidanın verimliliği için önemlidir. Fidan için toprak seçimi yapıldıktan sonra iklime bakılmalıdır. Ferraduel bademi yılın dört mevsimi dikilebilir. Geç çiçeklendiği için çiçekleri hava koşullarından zarar görmez. Genel olarak badem fidanları ilkbahar ve sonbahar mevsiminde dikilmektedir. İlkbahar mevsiminde badem fidanının dikilmesi için bölgenin kışı sert geçmelidir. Eğer kış ayları daha ılıman geçiyorsa sonbahar mevsiminde fidan dikilebilir.
Ferraduel badem fidanı dikmek isteyenler öncelikle fidan için uygun yeri belirlemelidir. Fidan için uygun yer belirlenmesinde toprak ve iklim özellikleri göz önünde bulundurulur. Fidan için uygun toprağın geçirgenliği olmalıdır. Geçirgenliği olmayan, su tutmayan, verimsiz topraklarda tatlı badem yetiştirmek biraz zordur. Toprak özellikleri ne kadar iyi olursa fidandan o kadar verimli sonuç alınır. Toprak özellikleriyle birlikte iklim özellikleri de önemlidir. Ferraduel bademi geç çiçeklendiği için hava koşullarından pek fazla etkilenmez. Bu sayede yüksek verimlilikte meyve elde edilir. Fidan dikimi için uygun yer ayarlandıktan sonra toprak gübrelenmelidir.
Gübreleme işleminin ardından toprak sürülür. Böylelikle gübredeki elementlerin toprağa geçmesi sağlanır. Toprak, fidan için uygun hale getirildiğinde artık çukur kazılabilir. Eğer birden fazla fidan dikimi yapılacaksa fidanlar arasında 3 buçuk metre kadar mesafe olması iyidir. Yarı dikey büyüyen fidanların birbirine çok yakın olmaması iyidir. Fidanlar için çukur kazılırken çukur derinliği de önemlidir. Çukurlar yaklaşık 50 cm derinliğinde olabilir. Fidanda aşı noktası neresiyse belirlenmeli, fidan dikilirken aşı noktası toprağın 5-10 cm yukarısında kalmalıdır.
Aşı noktasının toprağın üzerinde olması gerekir. Toprağa fidan dikildikten sonra ilk sulama yapılır. Her fidana ortalama 5 litre su verilmelidir. Eğer fidan dikimi ilkbahar - yaz aylarında yapıldıysa 10 günde bir sulama yapılmalıdır. Eğer fidan dikimi sonbahar - kış aylarında yapıldıysa yağış sıklığına göre sulama yapılmalıdır. Fidanlar soğuk ve yağmurlu havalarda suya ihtiyaç duymaz. Eğer kış ayları yağmurlu geçmiyorsa sulama yapılabilir fakat kış aylarında yağmur yağıyorsa sulama yapılmaması gerekir. Böylelikle fidanın zarar görmesi önlenir.
Ferraduel badem fidanı bakımı zor bir işlem değildir. Fidanın dikimi oldukça kolaydır. Aynı zamanda bakımı da oldukça kolaydır. Ferraduel badem fidanı bakımı üç aşamadan oluşmaktadır. Bunlar;
Budama, fidan dikildikten sonra iki yıl içinde yapılarak başlar. Bazı durumlarda fidan dikildikten hemen sonra budama yapılır. Fidanlar toprağa dikilmeden önce incelenmelidir. Eğer fidan üzerinde herhangi bir hasarlı dal varsa bu dallar kesilir. Dalların kesilmesinin ardından fidan dikilir. Bu sayede fidanın hasarlı dalları temizlenir. Dikilen fidan iki yıl içinde terbiyelenmelidir. Terbiye, iki yıl içinde yapılan budamadır. Terbiye sayesinde fidanın şekli belirlenir.
Ferraduel bademi kolay budanan bir yapıya sahiptir. Fidan ihtiyaç duyduğu yıllarda ince dalların kesilmesiyle budanabilir. 15-20 yılda bir gençleştirme budaması yapılmalıdır. Böylelikle fidanın verimliliği korunur. Sulama her fidan için önemlidir. Badem fidanlarının suya pek ihtiyaç duymadığı bilinir. Fakat sulanan fidanlar daha verimli ve lezzetli meyve vermektedir. İlk iki yıl 10 günde bir sulama yapılabilir. Sonraki yıllar sulama aralığı artabilir. Kış aylarında eğer yağış varsa ekstra sulamaya ihtiyaç kalmaz. Gübreleme, fidan dikimi öncesinde yapılır. Her yıl düzenli olarak yanmış gübre ile toprak gübrelenmelidir. Bu sayede toprakta azalan azot miktarı toprağa kazandırılır. Ferraduel badem fidanı geç çiçeklenir ve erken meyve verir. Meyveler eylül ayının ilk iki haftasında toplanmaya başlar. Agrolidya web sitemiz üzerinden Tarım Bakanlığı onaylı badem fidanı siparişi güvenle verilebilir.