Kategoriler

Badem Fidanı Fiyatları

Badem fidanı fiyatlarımız, fidanın türüne, yaşına ve boyuna göre değişmektedir. Yukarıda yer alan ürünlerimiz içerisinde dilediğiniz çeşidi seçebilirsiniz. Seçtiğiniz çeşidin detayında ürünle ilgili çeşitli varyantları ve bu varyantlara göre en güncel fiyatı bulabilirsiniz. Dilediğinizde online olarak sipariş verebilir yada whatsapp hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.

 

Badem Fidanı Çeşitleri

Ülkemizde yetiştirilmek üzere pek çok badem fidanı çeşidi bulunmakta… Fidan çeşitleri kendine has özellikler taşısa da genel olarak ortak özelliklere sahip. Ferraduel badem, Marta badem, Teksas badem, Marinada badem, Ferragnes badem gibi çeşitli birçok badem bulunuyor. Bizler sertifikalı badem çeşitlerini tüketiciye sunuyoruz. Bademler herhangi bir hastalık taşımadığına dair belgelidir. Evinizin bahçesinde tek fidan yetiştirebileceğiniz gibi badem bahçesi kurabilir, yetiştirdiğiniz bademlerle badem ticareti yapabilirsiniz.

Doğru iklimde doğru toprakta doğru budama ve sulamayla badem yetiştirebilirsiniz. Bademleriniz ortalama 5 yılın sonunda istediğiniz verimlilikte meyve vermeye başlayacaktır. İlk yıllar ağaçların gelişimi için yüksek verimlilikte meyve elde edilemeyebilir. Badem, uzun ömürlü meyve ağacı olarak bahçeye, bağa, araziye dikilebilir.

 

Ferragnes Badem Fidanı

Bademlerin türlerine göre toleranslı bir çeşit olması nedeniyle rezerv olarak hasat edilmesi mümkün olup, piyasa değeri yüksek bir meyvedir. Ayrıca un, yağ, süt, şurup ve çekirdek gibi birçok alanda değerlendirilip kullanılabilir.

Ferragnes Badem Fidanı ticari olarak çok beğenilen ve genellikle taze (atıştırmalık) tüketilen klasik bir badem çeşididir, meyvesi eşsiz ve harikadır ve bu nedenle paketlemeye uygundur.

Deniz seviyesinden 400 metre ve 1600 metre yükseklikte kolaylıkla yetiştirilebilir. Kuru koşullarda yetiştirilebilen bir türdür. Çok fazla su isteyen bir bitki olmamasına rağmen sulu koşullarda (özellikle yaz aylarında) verimi yüksektir.  Ferragnes badem fidanı dikim aralığı bakıma, toprak ve iklim gibi birçok ihtiyaca göre değişmekle birlikte derinliği az olan zayıf topraklarda 5x6 metre, daha iyi topraklarda 7x6 metre olarak dikilebilir. Dikim mesafeleri 6x6 metre ve 6x7 metre olabilir. 

Ülkemizde hemen her yerde görülebilen Ferragnes badem ağaçları diğer türlere göre geç çiçek açar. (Ferraduel gibi). Bu nedenle genellikle hızlı donların olduğu yerlerde tercih edilir. Ağaçlar hızlı büyüdüğü için çabuk ürün verirler. Yüksek verim ile her yıl meyve verir. Sert kabuklu bir türdür. Ferragnes tipi badem ağaçları yoğun dallanma göstermez ve kendi kendini sınırlamaz. Dıştan döllenmiş bir türdür. Bu nedenle bahçe tesislerinde tozlayıcı tip olması gerekmektedir. Ferraduel (genel olarak), Texas, Tuono ve Ferrastar tozlayıcı türler olarak kullanılabilir. Çekirdek doğurganlık oranı yaklaşık %40'tır. Çift meyve oranı neredeyse yok denecek kadar azdır. Verimli dönemler dediğimiz 8-10 yaşındaki Ferragnes badem ağaçlarından maksimum koşullarda ağaç başına yaklaşık 9 kg. 

 

Nonpareil Badem Fidanı

Anavatanı Amerika Birleşik Devletleri olan Nonpariel türü orta kuvvetli bir ağaç olarak gelişir, yayılı ve dağınık bir şekilde büyür ve orta boydadır.  Büyüdüğünde uzun ve eliptik bir şekil alır. Geç çiçek açar. Tozlayıcı olarak Texas tipi kullanılır. Kabuk kısmı koyu kahve renkli, çekirdekler uzun elips şeklinde, orta büyüklüktedir

 

Ferraduel Badem Fidanı

Yarı dik bir ağaç olan Ferraduel bademi Türkiye'de ve dünyanın diğer ülkelerinde tercih edilen bir türdür. Özellikle iri meyvesi ve yüksek verimi onu daha çekici kılmaktadır.
Bu türün bir diğer önemli özelliği de suyu pek sevmemesidir. Bu özelliği sayesinde kuru yerlerde yetiştirilebilir. Ancak bu asla sulanmaması gerektiği anlamına gelmez. Uygun sulama ile istenilen verim elde edilir.

 

Ferraduel badem fidanı ilkbaharda dikilebilir ancak dikim için en uygun zaman sonbahardır. Kışları sert geçen bölgelerde ilkbaharda dikim yapılabilir. Yarı dik ağaç olduğu için dikim yaparken mesafeyi ayarlamak çok önemlidir. Düz alanlarda 6x6 m dikim mesafesi uygulanır. Eğimli alanlarda 6x5 m mesafe uygulanabilir.
Dikim sırasında yanmış hayvan gübresi veya leonardit kullanılması fidenin daha da gelişmesi için faydalıdır. Dikim için açılan deliklerin derinliği ve çapı 70 cm olmalıdır. İç mekan türlerini dikerken, fidanlar toprakla birlikte dikilir. Toprağı bozmadan ekim yapabilmek için fideyi birkaç gün sulamamak ve toprağın sertleşmesini beklemek gerekir.
 

Ferraduel badem fidanı 2 yaşına kadar budanmaz. Sonuç olarak, ağaca herhangi bir şekil vermek mümkündür. Doğru budama ve bakım sonucunda ağaç her zaman verimlidir.

Penta Badem Fidanı

Diğer badem fidanlarına göre birçok avantajı bulunan ve Türkiye'de yeni tanınan Penta badem çeşidinin hasadı Ferragnes çeşidinden 8-10 gün önce yapılmaktadır. Türkiye'de en yaygın tür olan Ferragnes'in ardından 15-20 gün sonra çiçek açan Penta türü gelir. Bu tür, badan türleri arasında geç çiçek açan türdür.

Penta badem fidanı  geç donlara karşı daha az duyarlı olmasına rağmen, geç çiçeklenme özelliği nedeniyle badem yetiştiricileri arasında daha popülerdir.

Penta badem, GF677 ve GARNEM çeşitleri ile birlikte ekildiğinde daha kuvvetli ve dik gelişir. Verimliliği ile ayırt edilir ve yoğun dikimler için uygundur. Dallanma yeteneği yüksektir.

Penta badem en verimli kabuklu türler arasındadır. Ek tozlaşmaya ihtiyaç duymayan Penta badem fidanı, yaprak mantarına da dayanıklıdır. Sert kabuklu bademlerden Penta bademleri %27-30 tane iç verim oranına sahiptir. Çift meyve yüzdesi %0, iç ağırlığı 1 gr, iç rengi tuğla kahvesi, iç şekli dikdörtgen, hafif dışbükey ve hoş bir görünüme sahiptir.

Donma risklerine en dayanıklı çeşitlerden biri olan penta badem fidanı , erken verimi nedeniyle badem üreticileri tarafından tercih edilmekte ve tercih edilmektedir.

 

Lauranne Badem Fifanı

Lauranne badem yüksek verimli bir çeşittir. Kendi kendine çiçek açar, bu nedenle tozlaşmaya ihtiyaç duymaz. Ancak tozlayıcıların yokluğunda meyve olgunlaşması %22 ile %30 arasında değişmektedir. Tozlayıcı kullanıldığında olgunlaşma yüzdesi artar. Bu nedenle Lauranne ile aynı zamanda çiçek açan Ferragnes, Ferraduel ve Texas çeşitlerinin ekilmesi tavsiye edilir. Tozlayıcı ile ekildiğinde, olgunluk yüzdesi %45 veya daha fazla olabilir.

Lauranne,  Ferragnes'den daha geç çiçek açsa da 10 gün önce olgunluğa ulaşır.
Bu şekilde mahsul daha hızlı hasat edilebilir. Bir dekar alanda bulunan Lauranneden ortalama 100-250 kg verim alınabilmektedir. Düzgün takip edilen bir program daha fazlasını verebilir.

 

Bertina Badem Fidanı

Meyveler büyüktür. Geç çiçeklenmesinden dolayı don riski düşüktür. Tüm özelliklerinden dolayı ihracata uygun bir türdür.
Bertina, ilkbaharda dikilir. Kışları ılıman geçen bölgelerde sonbahar sonlarında dikim yapılması tavsiye edilir. Kışları sert geçen bölgelerde ilkbaharda dikilmesi tavsiye edilir.

Bertina, dikilmeden önce seçilen alan hazırlanmalıdır. Önce alan sürülmeli, ardından dönüm başına 4 ton yanmış ahır gübresi eklenmelidir. Gübre toprakla tamamen karışana kadar sürme işlemine devam edilmelidir. Seçilen gübre yakılmalıdır, aksi takdirde istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir.

Bertina dikildiğinde yaklaşık 60 cm derinliğinde bir çukur açılır. Ayrıca 6x6 m ve 6x7 m dikim mesafeleri uygulanmalıdır. Unutulmamalıdır ki bu ağaç yayılmayı sever, bu nedenle dikim sırasında mesafeye özellikle dikkat edilmelidir.

Marta Badem Fidanı

Tuono ve Ferragnes çeşitleri melezlenerek Marta badem elde edilmiştir. Dik gelişen, güçlü ve yüksek verimli bir türdür. Marta bademlerinin ortalama iç ağırlığı 1.2 gramdır. Meyveleri oval şekilli ve görünüşleri çok güzel.
Meyvenin kabuğu kahverengi, içi koyu kahverengidir. İç verimi yaklaşık %32 olan tür ikiz meyve vermez. Uzun süreli depolamaya uygundur ve bahsi geçen özelliğinden dolayı ticari olarak değerlidir.

 

Guara Badem Fidanı

Guara, sert (taş) badem grubuna ait bir türdür. Verimi oldukça yüksek olan bu çeşit İspanyol kökenlidir. Meyvenin dış kabuğu kahverengi, iç kabuğu koyu kahverengidir. Eşsiz bir aroma ve lezzet ile Guara bademleri, Tuono bademlerine önemli ölçüde benzer. İç doğurganlığı yaklaşık %35, ikiz meyve oranı ise %15-20 civarındadır.

 

Texas Badem Fidanı

Texas,, atalarının en olumlu özelliklerini alacak şekilde melezleme sonucunda elde edilmiştir. ABD/Kaliforniya'ya özgü olan bu badem, en yaygın çeşitlerden biridir. California'da Nonpareil'den sonra en çok tercih edilen çeşit olarak öne çıkıyor.
Bu badem orta verimli fide yarı dik büyür. Meyveler orta irilikte, dikdörtgen ve ovaldir. Çok uzun raf ömrü, Texas bademlerinin satılmasını kolaylaştırır.

 

Badem Fidanı Hakkında

Badem fidanı kökleri diğer fidanların köklerine göre biraz daha hassastır. Bu nedenle badem fidanı yetiştirmek isteyenler bazı önemli konulara dikkat etmelidir. Ülkemizde badem fidanının yetiştiriciliği giderek artmaktadır. Günümüzde Türkiye’de fidan yetiştiriciliği önemli bir konuma yükselmiştir. Genel olarak bakıldığında badem üretiminin ticari amaçla yapıldığını söylemek mümkündür. Fakat günümüzde insanlar sadece ticaret için değil kendi meyvesini kendi yetiştirmek, toprakla ilgilenmek, fidanlardan verim almak için fidan satın alarak dikmektedir. Badem, lezzetli olmasıyla hemen hemen herkes tarafından sevilir.

Badem yetiştiricilerinin büyük bir çoğunluğu ise emeğinin karşılığını alırken bademleri yüksek fiyat aralığında satışa sunmaktadır. Tüketici, yüksek fiyata badem almak yerine kendi fidanını kendi yetiştirmeyi tercih eder. Peki, badem fidanı nasıl yetiştirilir? Badem ağacını yetiştirmek düşünüldüğü kadar zor değildir. Birkaç adımda kolaylıkla badem ağacı yetiştirmek mümkündür. Ülkemizde yılda yaklaşık olarak 40.000 ton sert kabuklu badem üretimi yapılmaktadır.

Badem Fidanı Dikmek İçin Yer Seçimi Nasıl Olmalı?

Türkiye genelinde hemen her bölgede badem ağacına rastlamak mümkündür. Badem ağacı kolay yetiştirilebilen bir ağaçtır. Dağ ve yol kenarında kendiliğinden yetişebildiği gibi bağ ve bahçelerde de yetişmektedir. Badem ağacından verimli meyve almak isteyen yetiştiriciler fidanı dikeceği toprağı doğru seçmeli, fidanın ve ağacın bakımını doğru yapmalıdır. Böylelikle daha verimli badem elde edilir. Badem ticareti yapmak isteyenler ve bol miktarda badem elde etmek isteyenler 2 metre kadar toprak derinliği olan arazilere fidan ekmelidir.

Fidanın dikileceği toprağın geçirgen olması gerekir. Geçirgen olmayan topraklarda badem yetiştirmek pek verimli olmayacaktır. Fidan için tercih edilen toprak ne kadar iyi özellikler taşırsa o topraktan hem verimli badem toplanır hem de ağaçların uzun yıllar zarar görmeden sağlıklı bir şekilde kalması sağlanır. Kurak ve fakir topraklarda yetişen ağaçlar geç meyve verir. Badem ağacı suya çok ihtiyaç duymasada çok sık olmamak şartıyla sulandığında canlanır, daha çok meyve verir. Fidan ekimi için toprak seçimi başlıca kuraldır. Verimli ve sulamaya uygun toprak tercih etmek her zaman daha doğru ve güvenilir olmuştur.

Badem Fidanı Hangi İklim Koşullarında Yetişir?

Badem fidanı yetiştirmek kolay bir işlemdir. Fakat dikkat edilmesi gereken bazı maddeler vardır. Bu maddelerden biri de iklimdir. Badem ağacı kış sonunda havalar ısınmaya başladığında çiçek açmaya başlar. Karasal iklimlerde hava ısısı yükselip yeniden düşebilir. Şiddetli rüzgar ve yağmur da hava ısısıyla birlikte badem çiçeklerine zarar vermektedir. Bu nedenden dolayı bazı bölgelerde ortalama üç yılda bir ağaçtan verimli badem alınmaktadır.

Uygun iklimde badem fidanını dikmek her zaman doğru, güvenilir ve verimli sonuçlar almaya yardımcı olur. Badem, sıcak ılıman iklim meyvesi olarak bilinmektedir. Ülkemizde en çok Ege ve Akdeniz bölgesinde sıklıkla badem yetiştirilmektedir. Badem ağaçları ilkbaharda çiçek açar. Açan çiçekler ise donmadan kaynaklı zarar görebilir. Ağaçlar çiçeklerin dökülmesi, karşılıklı tozlanma nedeniyle az meyve verebilir. Geç çiçeklenen ağaçlar çiçeklerini koruduğu için daha verimli meyve vermektedir. Kışları ılık geçen bölgelerde fidan dikimi sonbahar mevsiminde yapılmalıdır. Kışları soğuk ve sert geçen bölgelerde fidan dikimi ilkbahar mevsiminde yapılmalıdır.

Badem Fidanı Yetiştiriciliğinin Temelleri

Badem fidanı yetiştirmek kolaydır. Fakat badem yetiştiriciliği eğer ticari amaçla yapılıyorsa fidanlara ve ağaçlara çeşitli bakım uygulamaları yapılmalıdır. Badem fidanını ve ağacını korumak, sağlıklı ve verimli sonuç almak için fidan yetiştiriciliğinin temelleri:

Fidanın terbiye edilmesi 

Fidanın ihtiyacı olan besin elementlerinin verilmesi 

Sulama 

Budama 

İlaçlama

Kaliteli ve verimli badem elde etmek isteyenler yukarıda yer alan maddeleri göz önünde bulundurmalıdır. Fidanın terbiye edilmesi ilk iki yıl içinde yapılır. Terbiye işleminde fidana verilmek istenilen şekil, budama ile fidana kazandırılır. Fidanın dikildiği toprak incelenmeli, toprağın ihtiyacı olan elementler fidana kazandırılmalıdır. Toprakta azot miktarı düşükse gübreleme ile azot verilebilir. Fidanlar ve ağaçlar çok sık olmamak şartıyla sulanmalı, zamanı geldiğinde budama yapılmalıdır. Budama işleminde kalın dallar yerine ince dallar kesilmelidir. Fidan ve ağacın hastalanmaması için düzenli ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlar, badem ağacının çeşitli hastalıklara ve böceklere karşı korunmasını sağlar.

 

Budama ne zaman yapılmalıdır?

Badem ağaçlarında budama genellikle havaların çok soğuk olmadığı kış uyku döneminde yapılır. Ege ve Akdeniz bölgeleri gibi kışları ılıman geçen bölgelerde budama sonbaharda ağaçların yapraklarını dökmesinden sonra başlar. Kış sonunda ağaçlar uyanana kadar devam edilebilir.

 

Badem ağaçlarında budama çiçeklenme ve meyve verme kalitesini etkiler. Genç badem ağaçları taçsız düz fidan olarak dikilir. İlk yıllarda gövdeden çıkan yan dallara dokunulmaz. Sadece kök boynundan çıkan sürgünler temizlenir. Badem ağaçlarının küçük ve dallarının kısa olması erken ve bol meyve vermeyi etkiler.

 

Badem ağaçlarında güçlü sürgünler oluşturmak ve yeni bir taç oluşturmak için gençleştirici budama yapılır. Böylece ağacın verimi tekrar artar ve meyvelerin kalitesi artar. Yaşlı ve ölmekte olan badem ağaçlarında gençleştirici budama yapılmaz. Gençleştirme aynı zamanda badem ağacının budamaya karşı direncini de hesaba katar. Gençleştirici budamada önce kuru, sık ve üst üste binen dallar kesilir. Kalan dallar budanarak ağacın tepesi küçülür ve tekrar güçlü sürgünler oluşur. Bazı ağaçlarda budama sonucu çift taç oluşur. Bu tür ağaçlarda üst taç çıkarıldıktan sonra, ağaçta güçlü ve dengeli bir taç oluşturmak için zayıflamış alt taç dallarında kısa budama yapılır.

 

Uygun bir taç budamasından sonra, iyi toprak işleme, sulama ve gübreleme, yeterli badem tomurcukları ve dallarının oluşumunu teşvik etmelidir.

 

Badem bakımı nasıl yapılır?

Badem fidanlarının bakımında verimlilik ve ağaç gelişimi çok önemlidir. Düzgün bakımlı fidanların verimi sizi çok mutlu edecektir. Bakım formu 3 ana bölüme ayrılmıştır. Bunlar sulama, budama ve gübrelemedir.

Sulama

Yıllık yağışı 600 mm'den fazla olan alanlarda sulama gerektirmez. En azından yılın büyük bir bölümünde fidanlar sulanmaz ancak ülkemizin birçok bölgesinde yıllık yağış 600 mm ve daha az olduğu için sulamaya ihtiyaç vardır.

Badem ağacı belli bir yaştan sonra sulanmasa da meyve veren bir bitkidir. Ancak özellikle yaz aylarında sulama yapmak verim yüzdesini artırmaktadır.

Yeni dikilen fidanlar ilk 2 yıl periyodik olarak sulanmalıdır. İklim koşullarına bağlı olarak 10-15 gün içerisinde sulama yapılması yeterli olup, ardından yıllık yağış miktarına göre bir sulama programı oluşturulmaktadır.

Sulama sırasında yabancı otları hızlı bir şekilde çıkarmak önemlidir. Ağacın tabanındaki yabani otlar verimi düşürür ve özellikle sulama yapılırken ağacın dibine su değmemelidir.

Budama

Badem, ilk 2 yılda budama ile şekillenir. Budama doğru yapılmalı ve fazla budama yapılmamalıdır. Görüntüleme periyodu sırasında, badem ağacı değiştirilir veya tepe dal budaması olarak bilinen en iyi biçimdir. Bu formda budama verimliliği artırır.

Budama yapılırken kalın dalların kesilmemesine dikkat edilmelidir. Kalın dalları budamak önemliyse, budamadan sonra kesilen yüzey harçla kaplanmalıdır. Bu sayede olası hastalıkların önüne geçilmiş olunur.

Gübreleme

Azot, badem türlerinin büyümesi için büyük önem taşımaktadır. Toprakta depolanmayan bu maddenin gübreleme yoluyla toprağa verilmesi önemlidir.

Yanmış gübrede kullanılabilir. Ancak toprak analizinden sonra en uygun gübrenin seçilmesi uygundur. Geniş bir bahçeniz varsa gübreleme öncesi toprak analiz sonuçlarını sorarak eksikliği giderebilirsiniz. Topraktaki gübre miktarı, bitki besin değeri miktarı, fide yaşı, verim, mahsulün sulanıp sulanmayacağı doğru analiz edilerek uygun ve etkili bir gübre programı oluşturulmalıdır.

Döllenme için leonardit kullanımı yaygın bir türdür. Leonardit, toprak PH değeri ile organik maddenin eşitlenmesi için önemlidir. Bahsedilen özellikler  bu nedenle dikim 

 

Badem Fidanı Nereden Alınır?

Badem fidanı dikmek isteyenler öncelikle toprağı ayarlamalıdır. Hangi alana fidan dikileceği belirlenmeli, alanın genişliğine göre fidan adedi seçilmelidir. Badem fidanı aralarında beş metre mesafe olmalıdır. Fidanlar için bahçe veya arazi ayarlandıktan sonra bahçeye gübreleme yapılmalı, gübreleme sonrasında bahçedeki toprak iyice karıştırılmalıdır. Fidanlar için beş metre arayla 50 cm derinlikte çukurlar kazılmalıdır.

Çukurların içine fidan ekimi yapılır ve ardından ilk sulama yani can suyu verilir. Kaliteli ve sağlıklı fidan almak isteyenler Agrolidya ile iletişime geçebilir. Bizler Tarım Bakanlığı onaylı fidanlarımızla hizmet vermekteyiz. Yüksek verimlilik alacağınız lezzetli, kaliteli ve sağlıklı bademler özenle paketlenerek adresinize teslim edilmektedir. Fidanlar herhangi bir hasar almadan adresinize ulaşacağı gibi doğru fiyat aralığında satışa sunulmaktadır. 

 

 

whatsapp Tıkla İletişime Geç - +90 (542) 119 99 82