Chandler Ceviz Fidanı

Chandler (Çetnır) Ceviz Fidanı çeşitleri şimdi Agrolidya'da. Açık kök Chandler Ceviz Fidanı teslimatları Aralık ayında başlıyor.
%8
İndirim
69.99 TL
En geç 21 Mart 2024 Perşembe günü kargoda
Kargo Kargo
Benzer Ürünler

Chandler (Çetnır) Ceviz Fidanı Özellikleri

Chandler cevizi Amerika’da Kaliforniya Üniversitesi tarafından geliştirilen ve geliştiricisi W.H. CHANDLER’ın ismini taşıyan ve şuan Dünya’da en çok bilinen ve üretilen ceviz çeşididir.

 

Amerika genelinde uzak ara en çok üretimi yapılan, Türkiye’de de son 20 yılda kurulan bahçelerin neredeyse tamamı chandler ceviz çeşidi ile kurulmaktadır. Chandler cevizi iri, yumuşak kabuk dokusu sebebiyle halk arasında elle kırılan ceviz, ince kabuklu ceviz olarak da adlandırılmaktadır. Dünya ceviz ticaretinde 1.sırada yer alan chandler cevizi, beyaza yakın iç rengi ve tadı sayesinde hem tüketiciler, hem de ceviz bahçesi kurulumu yapacak üreticiler tarafından alternatifsiz bir ceviz çeşididir.

ABD menşeli olan chandler cinsi ceviz fidanı dünya çapında ticari olarak en fazla gelir sağladığı bilinen  ceviz çeşididir.

Yerli ceviz türlerine göre yaklaşık olarak 20 gün daha geç çiçeklenen chandler ceviz çeşidi bu nedenle ülkemizdeki ilk bahar geç donlarından daha az etkilenir. İnce kabuklu olması nedeni ile kabuğundan kolay ayrılır ve içi parçalanmadan rahatça çıkar. Bu nedenle chandlerin piyasa değeri ve kalitesi her zaman üst seviyededir. Yine verimi yerli çeşitlerle kıyaslandığında oldukça fazladır. Ayrıca hastalıklara karşı daha dirençlidir. Ülkemizde Ege bölgesi, Akdeniz bölgesi, Marmara bölgesi ve Karadeniz Bölgesi üreticilerince sıklıkla tercih edilmektedir. Rahat bir yetiştirme imkânına sahip chandler ceviz fidanları iyi bir bakımla salkım denilebilecek şekilde meyve veren bir ceviz türüdür.

 

Chandler Ceviz Fidanı Satışı

Ülkemiz dünya ceviz üretiminde dördüncü sırada yer almaktadır. Ancak bu sıralamaya rağmen kendi ihtiyacımız olan cevizin yalnız yarıya yakınını üretebilmekteyiz. Bu durum da hem ülkemizde hemde dünya da ciddi bir ceviz üretim açığı olduğunun en somut göstergelerinden biridir. Bu nedenle son yıllarda ülkemizdeki birçok çiftçi ceviz üretimin yönelmektedir.  Ülkemizde yetişitirilebilen en iyi ceviz cinsi ise chandler cevizdir. Bu nedenle bir çok üretici chandler ceviz fidanı almak için araştırma yapmaktadır.
 

Chandler Ceviz Fidanı Fiyatları

 

Chandler ceviz fidanı fiyatı, fidanın boyuna, açık köklü yada tüplü oluşuna ve fidanın yaşına göre değişiklik göstermektedir. Bu sayfada tüm chandler ceviz fidanı varyasyonlarının fiyatlarını görebilir ve dilediğinizi sipariş edebilirsiniz.

 

Açık Köklü Chandler Ceviz Fidanı


Eğer ceviz üreticisiyseniz ve doğru bir yatırım yapmak istiyorsanız fidan alırken dikkat etmeniz gereken önemli konu fidanların sertifikalı olmasıdır. Piyasada chandler ceviz adı altında birçok ceviz fidanı satılmaktadır. Sertifikalı olmayan cevizleri alıp diktikten uzun bir süre sonra hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Paranızın ve emeğinizin çöpe gitmemesi için sertifikasız fidanlardan uzak durun. Bu işi profesyonelce yapan, sertifikalı ürün satan ve ürünün arkasında duran üreticileri tercih edin. İkinci olarak ise fidanınız açık köklü olmalıdır. Açık köklü dikilen chandler ceviz fidanlarında fire oranı tüplü chandler ceviz fidanlarına göre göre yok denecek kadar azdır.

 

Tüplü fidanlar daha çok hobi amaçlı ve yılın her döneminde dikim yapmak isteyenler için daha uygun olacaktır. Profesyonel ceviz bahçesi kuracaklar için açık köklü chandler ceviz fidanı önerilmektedir.

 

 

Chandler ceviz fidanının meyve ağırlığı yaklaşık olarak 10-14 g arasında olup iç ağırlığı ise 6-7 g arasındadır.  Ülkemizde ağaç başına düşen verim ortalama olarak 33-37 kg arasındadır. 10 yıla ulaşan ağaçlarda iyi bakıldığında 45 kg verime ulaşmak mümkündür.

 

Tüplü Chandler Ceviz Fidanı

Amerika Birleşik Devletleri kökenli olan Chandler ceviz fidanı (tüplü) ülkemizde en çok tercih edilen fidanlardan biridir. Fidan, yarı yayvan olarak büyür. Meyveleri oval ve pürüzü azdır. Sahip olduğu özellikler sayesinde tercih edilen fidanın bakımı aksatılmamalıdır. Ceviz fidanı bakımı doğru yapıldığında fidan sağlıklı bir şekilde gelişir ve büyür. Fidandan daha iyi verim almak isteyenler fidan bakımını aksatmamalıdır. Fidandan elde edilen meyveler kabuğundan kolay bir şekilde ayrılmaktadır. Geç gelişen ceviz fidanı bodur ceviz fidanlarının arasında yer alır. Chandler ceviz fidanı (tüplü), Agrolidya web sitesi üzerinden satışa sunulmaktadır.

 

 Chandler Ceviz Fidanı Seçimi

Ceviz bahçesi kurulumu yatırımı yapan yatırımcıların en büyük sıkıntılarından birisi de yatırım aşamasında fidan seçimidir. Çok dikkat edilmesi gereken bir konu olan fidan seçiminde, yapılacak hatalı fidan alımı yıllarca yapılan emeğin boşa gitmesine ve maddi kayıplara yol açacaktır. Chandler Ceviz Fidanı seçiminde dikkat edilmesi gereken konuların en başında ismine doğru fidan alımı gelmektedir. Alınan fidan gerçekten Chandler Ceviz Fidanı mı, bundan emin olmak gerekir. Maalesef ki ülkemizde kurulan bir çok bahçede bu sıkıntı yaşanmış durumdadır. Ceviz bahçesi yatırımı yapan üretici yıllar sonra ilk meyveyi aldığında farkına varıyor ki aldığı fidan chandler fidanı değil.

 

Bu gibi sıkıntıya düşmemek, yılların emeklerini,zamanı ve parayı çöpe atmamak için Ceviz fidanı alımı yapılacak fidan üreticisi seçiminde çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Agrolidya üretimini yaptığı ceviz fidanlarında yatırımcıya %100 ismine doğru fidan garantisi vermektedir. Mavi sertfikalı ceviz fidanı satışı yapan Agrolidya olarak,kendi bahçelerimizden aldığımız aşı kalemleri ile aşılama yaparak,ismine doğruluk konusunda sıfır risk almaktayız.Kök kalitesi en üst düzeyde, sağlıklı fidanlar yetiştirerek hem yurt içi hemde yurt dışındaki yatırımcılarımızın en kısa zamanda yatırımlarından geri dönüş almaları için gerekli tüm desteği satış sonrasında da vermeye devam ediyoruz.

 

 Chandler Ceviz Yetiştiriciliği

Ceviz yetiştiriciliğinde fidan seçiminden sonraki aşama, dikim yapılacak olan arazinin hazırlığıdır. Arazi hazırlığı da fidan seçimi kadar önemli bir aşamadır. Ne kadar kaliteli fidan alırsanız alın, iyi hazırlanmayan bir arazide maalesef ki sağlıklı bir bahçe kurmak mümkün olmayacaktır. Arazi hazırlığı aşamasında yapılan hatalar da uzun yıllar boyunca karşınıza sorun ve dolayısıyla maddi kayıp olarak karşınıza çıkacaktır.

 

Dikim yapılacak olan arazi uzun yıllardır tarım alanı olarak kullanılmıyorsa, öncelikle üzerinde varsa diri örtü temizliğinin çok iyi yapılması gerekecektir. Arazi üzerindeki örtü kökleriyle birlikte temizlenmediği zaman, kalan kökler cevizden hızlı büyüyecek ve traktör çalışmasına engel olacaktır. Bu tarzda bir araziye dikim yapılacaksa, temizlik sonrasında varsa eğim hesaplamaları çok iyi yapılmalı, yapılabiliyorsa mümkün olduğunca dozer işçiliği yapılıp eğimli alanlar traktörün rahat çalışabileceği bir hale getirilmelidir. Dozerle basma ile traktör rahat çalışma ortamı yakalanamıyor veya maliyet çok artuyorsa direk teraslama işlemi de yapılabilir. Teras yapımlarında yağmur sularının akış yönleri de iyi hesaplanmalı ki yağmurlarla birlikte teraslar göçmesin.

 

Ceviz bahçesi kurulumu düz veya sorunlu bir eğime sahip olmayan temiz, yıllardır tarım yapılan bir arazide yapılıyorsa işler haliyle diğer tipteki araziye göre çok daha kolay ve daha az maliyetli olacaktır. Her iki arazi tipinde de varsa arazi temizliği sonrasında yapılması gereken işlem dozerle patlatma işi olacaktır. En az 75-80cm olacak şekilde yapılacak patlatma, toprak sert kısımdaki tabakanın kırılmasına ve köklerin derinlere daha çabuk inmesine yardımcı olacaktır. Böylelikle daha hızlı gelişen bir fidan ve daha erken verime gelen bir ağaç hedefine çok daha kolay ulaşılacaktır.

 

 Chandler Ceviz Fidanı Su İhtiyacı

Piyasada yanlış bilinenin aksine ceviz çok su isteyen bir bitkidir.Susuz ceviz yetişir, ceviz su istemez gibi düşünceler maalesef ki yanlış bilgiden ibarettir. Susuz yetişen ceviz iç verimi çok kötü olacaktır,kararmış cevizi iyi fiyatlara satma şansı olmayacağı gibi, sulanan bir araziden alınan ürün miktarına göre çok çok düşük olacaktır.

 

Ceviz bahçelerinde verilecek olan su miktarı toprak yapısı ve iklim koşullarına göre değişmekle birlikte Mayıs ayında 2 sulama, Haziran ayında 3 sulama, Temmuz ve Ağustos aylarında hafta da bir sulama,Eylül’de 1 hava durumuna göre 2 sulama yapılması gerekir. Bahçenin bulunduğu yerin sonbaharda havaların soğuma ve yağış durumuna göre su kesilmesine karar verilmelidir. Kış yaklaştığı zamanlarda ani sıcaklık düşüşleri ve don olayları sürgün halinde,yeşil dalların kurumasına sebep olmaktadır

 

 Chandler Ceviz Fidanı Gübreleme

Ceviz bahçesi kurulumu yapılan arazinin büyüklüğüne göre her 30-40 dekarlık alandan,köklerin ineceği 1,5m derinliğe kadar alınan profil örneklerinden toprak tahlili yapılması bahçe sahibinin faydasına olacaktır.

 

Toprak analiz sonuçlarına göre PH değerinin 7,5 üzerinde olması durumunda dikim sırasına toz kükürt uygulaması yapılarak 30-40cm derinliğine kadar karışması sağlanaran PH düşürülebilir. Benzer uygulama fidan dikim sonrası damlamadan sıvı kükürtle de yapılabilir.Toprağa uygulanacak kükürt miktarı,toprağın bünyesine ve PH değeri azaltılacak olan toprak derinliğine göre değişmektedir.

 

Geniş alanlarda yapılan Ceviz bahçesi kurulumlarında tüm alana gübrelemek çok maliyetli olacağı için dikim çukurlarına gübre uygulaması yapılır.60*60cm açılan dikim çukurlarının en alt kısmına fidan başı yaklaşık bir su bardağı(150gr civarı) DAP,POTASYUM SÜLFAT,MAGNEZYUM SÜLFAT,ÇİNKO SÜLFAT karışımı gübre uygulaması yapılır. Üzerine birkaç kürek toprak atıldıktan sonra fidan üzerine dikilir.

 

 Chandler Ceviz Gübrelemede Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ceviz bahçesi kurulumu yapılan araziler genellikle organik madde bakımından çok zayıf arazilerdir. Bu sebeple genellikle yanmış hayvan gübresi kullanımı organik madde oranını artırmak için kullanılmaktadır. Ama hayvan gübresi maliyetlerinin de çok yüksek olması, iyi yanmamış gübrenin araziyi otlandırması ve bazı hastalıkların hayvan gübresi ile taşınması sebebiyle yeşil gübreleme tercih edilebilir.Ceviz fidanları tam verime gelene kadar,sıra aralarında ara tarım planlanmıyorsa fiğ,korunga gibi yeşil gübre bitkileri yetiştirilip, çiçeklenme dönemi ortalarında toprağa karıştırılarak toprağın organik maddesi yükseltilebilir. Ayrıca yeşil gübreleme bitkileri, havadaki azotu toprağa vermelerinden dolayı toprağı da azot bakımından zenginleştirerek bitkinin gelişiminde çok büyük rol oynayacaktır.

 

Ceviz bahçesinde ayrıca fidanların kuvvetli bir kök yapısına sahip olması ve toprak üzeri kısımlarında daha sağlıklı büyümesini teşvik etmek için farklı gübre uygulamaları yapılması gerekmektedir. Fidan çağındaki ve verim çağındaki cevizlere iki farklı gübre uygulaması yapılmaktadır.

 

İlk gübreleme ilk baharda sürgünlerdeki gözlerin kabarmasından birkaç hafta önce taban ve toprak altı gübreleme şeklinde Fosforlu,Potasyumlu ve Azotlu gübre uygulaması yapılır. Sonraki dönemlerde ise toprak analiz sonuçları ve bitkinin isteğine göre gübre uygulamalarına devam edilir.

 

Chandler Ceviz Çeşidinin Dikim Aralığı

Chandler Ceviz fidanlarının dikiminin 8 metre x 5 metre aralıklarla yapılaması tasviye edilmektedir. 7x4 metre dikim şekilleri de mevcuttur.

 

7*4 metre aralıklarla yapılan dikimlerde dekar başına 35 adet chandler ceviz fidanı dikilmektedir.

Büyüyüp ağaç olacak fidanın gölgesinin diğer ağaçları etkilememesi için geniş aralıklı kısım (7metrelik) kuzey-güney yönü şeklinde ayarlanmalı, dikim sırasında hâkim rüzgâr yönüne dikkat edilmelidir.

 

 

 

Chandler Çeşidinin Tozlayıcısı

Chandler cevizi bir tozlayıcı çeşide ihtiyaç duymaktadır.  Chandler çeşidi için En iyi tozlayıcı ceviz türleri Fernette ve Franquette’dir.

Tozlayıcı fidanlar dikilirken hâkim rüzgar yönüne göre yani rüzgar nereden esiyorsa o yönde dikilmelidir.

 Tozlayıcı sayısı ise 10 fidanda 1 adet olacak şekilde ayarlanmalıdır.

 

Chandler Ceviz Fidanı Ağaç Özellikleri

Chandler ceviz fidanı (tüplü) geç olgunlaşan bir ağaçtır. Ağacın özellikleri:

 

Yerli ceviz fidanlarına göre yaklaşık 15 gün geç çiçek açar.İlkbaharda görülen donlardan etkilenmez. Ağacın yan dallarında meyve verme oranı %90 orandadır. Ağacın tomurcuklarından elde edilen verim %85 ile %90 arasıdır. Ağacın büyüme hızı orta kuvvetlidir.Ağaç hastalıklara karşı dirençlidir.

Tüplü olarak satışa sunulan ceviz fidanı geç çiçeklenmektedir. Yerli ceviz ağaçlarına göre 15 gün geç çiçeklenir. Çiçekleri geç açtığı için ilkbaharda görülen donlarda ağaç çiçekleri etkilenmez. Ağacın tomurcuklarından elde edilen verim %85-90 arasıyken yan dalların meyve verme oranı %90’dır. Ceviz ağacı orta hızda büyür. Ağaç, hastalıklara karşı dayanıklı olduğu için sağlıklı bir şekilde büyür.

 

Chandler Ceviz Fidanı Meyve Özellikleri

Chandler ceviz fidanı (tüplü) lezzetli meyve veren bir fidandır. Meyvenin kabukları incedir. İnce kabuklu meyveler kabuğundan kolaylıkla ayrılır. Meyveler oval şeklindedir. Az pürüzlü olan meyveler kuru ve taze olarak tüketilebilir. Aynı zamanda meyveler uzun süre depolanmaya uygundur. Meyvelerin genel ağırlığı ortalama 9 gr ile 13 gr arasında değişmektedir. Meyvelerin içi ise 6,5 gr ağırlığındadır. İnce kabuklu olan meyvelerin iç oranı %52 ile %55 oranındadır. Meyveler eylül ayında hasat edilebilir. Meyvelerin hasat dönemi farklılık gösterebilir. Bu farklılık rakımla ilgilidir. Chandler ceviz fidanı (tüplü) verimli bir fidandır. Meyveleri lezzetli ve iri olan fidanın iç randımanı yüksektir.

 

Chandler Ceviz Fidanı Yetiştirme Koşulları

Chandler ceviz fidanı (tüplü) kolay yetiştirilebilen bir ceviz fidanıdır. Ceviz fidanı yetiştirmek isteyenler bazı konulara dikkat ederek fidanı sağlıklı bir şekilde yetiştirebilir. Fidan yetiştirmek isteyenler toprağa, iklime, suya, gübreye dikkat etmelidir. Temel maddelere dikkat eden fidan yetiştiricileri kolaylıkla fidanın büyümesini sağlayabilir, meyvelerden verimli sonuç alabilir. Fidan, ılıman iklimlerde yetişmektedir. Deniz kıyısında ve ılıman iklimlerde fidan yetiştirmek daha kolaydır. Fidan yetiştiriciliğinde toprak seçimi önemlidir. Fidan köklerinin toprakta rahat olması gerekir. Bu nedenle fidan köklerinin toprakta 2,5 - 3,5 metre arası alana sahip olması gerekir. Böylelikle kökler daha rahat hareket ederek uzar. Köklere geniş topraklı alan verilmesi ağaçtan verimli meyve elde etmeye yardımcı olur.

whatsapp Tıkla İletişime Geç - +90 (542) 119 99 82