Trilye Zeytin Fidanı

Anavatanı Anadolu’dur. Gemlik zeytinin diğer isimleri Trilye, Kara, Kıvırcık ve Kaplık olarak da bilinmektedir. Ağaç özellikleri olarak orta kuvvetli yapıdadır.
%17
İndirim
119.90 TL
En geç 21 Mart 2024 Perşembe günü kargoda
Kargo Kargo
Benzer Ürünler

Trilye Zeytin Fidanı Hakkında 

Halk arasında yaygın olarak Gemlik zeytini olarak tanınan Trilye zeytini, Kara veya Kaplık adıyla da anılmakta olup anavatanı Türkiye olan bir zeytin ağacı çeşididir. Tipi, çeşidi ve türünde hiçbir taklit olmayan bu zeytin türü, ülkemiz sınırları içinde yetiştirilen zeytinlerin en ünlüsüdür. Marmara bölgesinde yer alan zeytin ağaçlarının çoğunu oluşturan Trilye zeytin fidanı, orta kuvvetli yapıda bulunmaktadır.

Ülkemiz sınırları içerisinde üretilen zeytinlerin yaklaşık olarak %80’i bu fidanlar aracılığı ile yetiştirilirken gerek her yıl düzenli olarak mahsul vermesi gerekse de verdiği mahsullerin oldukça verimli olması nedeniyle Trilye zeytin fidanı üzerinde yoğun bir ilgi mevcuttur.

Zeytin Fidanları Arasında Neden Trilye Zeytin Fidanı Tercih Edilmelidir? 

Pek çok zeytin türünün aksine, Trilye zeytini doğal siyah renktedir. Hiçbir kimyasal işleme tabii tutmaya gerek kalmadan dalında karardıktan sonra toplanmaktadır. Ürünlerin elle toplanması sayesinde diğer toplama yöntemlerine kıyasla ürün kayıplarının oluşmasının önüne geçilmektedir.

Toplanan her ürün, ekstra bir bekleme veya işleme tabii tutulmadan sadece tuz ve su kullanılarak direkt olarak salamura edilebilmektedir. Böylelikle ağaçtan toplandığı doğallığı ile sofralara ulaşan bu ürün, uzun süreli raf ömrü sayesinde de diğer zeytinlere kıyasla rahatlıkla depolanabilmektedir.

Trilye zeytini, hem verdiği mahsul hem de kendine has lezzeti ile günümüzde pek çok kişinin en sık yetiştirdiği zeytin fidanları arasında yer almakta olup orta irilikteki meyvesi ve çekirdeği ile yaklaşık %30 oranında bir yağa sahiptir. Sofralık siyah zeytin olarak kullanılmakta olan bu ürün, etli ve yağlı yapısı sayesinde yağlık olarak da sıklıkla kullanılmaktadır. Altın sarısı rengindeki yağı ile gerek soğuk gerekse de sıcak yemeklerde kullanılabilen bu yağ, pek çok zeytinyağı çeşidine göre de oldukça derin bir lezzete sahiptir.

Tat ve yapı özellikleri neticesinde hem ülkemizde hem de dünya genelinde en iyi salamura yapılabilecek zeytin çeşidi olarak bilinen Trilye zeytini, ülkemizde hem özel sektör hem de kamu kuruluşları tarafından üretilen zeytinlerin yaklaşık %80’ini oluşturmaktadır.

Trilye zeytinini diğer zeytin çeşitlerinden ayıran en belirgin özelliği ise hiç şüphesiz kendine has olan koyu siyah rengidir. Bu özelliğinin yanı sıra meyve etinin çekirdeğinden kolaylıkla ayrılması da Trilye zeytininin diğer zeytin türleri arasından sıyrılmasını sağlamaktadır.

Trilye Zeytin Fidanı Hangi Bölgelerde Yetiştirilebilir?

Trilye zeytini lezzeti ile meşhur olmuş bir zeytin çeşidi olup ülkemizde özellikle Marmara bölgesinde rahatlıkla yetiştirilebilmektedir. Manisa, Hatay, Mersin, Balıkesir ve Adana bölgelerinde de son dönemlerde yetiştiriciliği önemli ölçüde artan Trilye zeytin fidanı, oldukça uzun yıllar sağlam ve canlı yapısını koruması sayesinde yetiştiriciliği her geçen gün artmaya da devam etmektedir.

Çok yüksek rakımlı olmayan bölgelerde daha rahat olarak yetiştirilebilen bu zeytin fidanı, 800 metre rakımlı bölgelerde de doğru bakım koşulunda mahsul verebilmektedir.

Trilye Zeytin Fidanı Hangi Aylarda Dikilir? 

Trilye zeytin fidanı dikilmeden önce dikkat edilmesi gereken ilk husus toprağın don olup olmadığı hususudur. Ekim ile Mart ayları arasındaki sonbahar – kış ve bahar başlangıcını kapsayan soğuk hava döneminde dikimi yapılabilecek olan bu fidanlar, -7  ̊C altındaki sıcaklıklarda zarar görmektedir.

Trilye Zeytin Fidanı Hangi Aylarda Çiçek Açar ve Mahsul Hangi Aylarda Toplanır? 

Ekim – Mart ayları arasında dikimi yapıldıktan yaklaşık 4 ile 6 yıl sonra mahsul vermeye başlayan Trilye zeytin fidanı, bahar sonlarında ve yaz mevsimi başlangıcında çiçek açmaktadır. Nisan – Haziran arasında çiçeklenen zeytin fidanı, Kasım – Aralık aylarında hasat edilmektedir.

Trilye Zeytin Fidanı Ne Zaman Mahsul Vermeye Başlar? 

Pek çok zeytin fidanında olduğu gibi Trilye zeytin fidanı da dikildikten yaklaşık 4 ila 6 yıl içerisinde meyve verecek pozisyona gelmektedir. İlk yıllar mahsul çok fazla olmasa da her geçen yıl güçlenen ve büyüyen zeytin fidanı, her yeni mahsul sürecinde daha da çok meyve vermeye başlamaktadır.

Dikimi takip eden 10 yıl sonunda en verimli hale gelirken, bu süreçten sonra yaklaşık 150 yıl daha aynı yüksek verimde meyve vermeye devam etmektedir. 150 yaşından sonra olgunluk dönemini tamamlayan Trilye zeytin fidanı, yaşlanma evresine geçiş yapmaktadır. Yaşlılık döneminde de iyi bakılması halinde yüzlerce yıl daha yaşayabilen bu fidan, yaşlandıkça doğal olarak veriminde de azalmalar görülmektedir.

Trilye Zeytin Fidanı Ne Kadar Mahsul Verir? 

Dikiminden sonraki 10 yıl içerisinde sofralık olarak kullanılacak zeytin miktarı her yıl yaklaşık olarak 20-25 kilogram civarında olmakla birlikte yağlık olarak kullanılan ağaçlarda yıllık mahsul miktarı 50 kilograma kadar ulaşabilmektedir. Türkiye genelinde Trilye zeytini ağaç başına yıllık ortalama 20 kiloyu aşkın verimiyle hem üreticilerini hem de tüketicilerini memnun etmektedir.

Dane adedi olarak kilogramında 280 – 320 arasında zeytin bulunan Trilye zeytini, sahip olduğu kalite nedeniyle diğer zeytin çeşitlerine göre daha yüksek fiyatlarda satışa sunulmaktadır.

Trilye Zeytin Fidanı Yetiştirirken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir? 

Zeytin fidanlarının genelinde olduğu gibi Trilye zeytin fidanı yetiştirilirken de en önemli noktalar sulama sıklığı, iklim sıcaklık değerleri ve gerekli budama işlemleridir. Fidanın her yıl verdiği yeni sürgünlerden cılız olanlarının budanarak diğer sürgünlerin güçlendirilmesi sağlanmalıdır.

Trilye zeytin fidanları yıllık sıcaklık ortalaması 15 – 20  ̊C arasındaki bölgelerde rahatlıkla yetiştirilmekte olup don, dolu, kar gibi soğuk hava koşullarına maruz kalan fidanlarda kurumalar gözlenebilmektedir.

Yıllık yağış isteği 600 ile 800 mm olmakla beraber yazın 40  ̊C’ye varan sıcaklıklar nedeniyle sulanmaya ihtiyaç duymaktadır. İlk fidan dikiminden önce dikim yapılacak alandaki toprağın çok iyi harmanlanması ve havalandırılması istenmektedir. Bu sayede fidanlar 100’lerce yılı aşkın yaşam sürecinde toprağa daha iyi tutunarak metrelerce uzayabilmektedir.

 

whatsapp Tıkla İletişime Geç - +90 (542) 119 99 82