Aronia (Aronya) Fidanı

Aronia (Aronya) Fidanı yetiştiğinde 1-2 metreye kadar büyüyebilir. Ariona (Aronya) çalı tipi bir bitkidir. Yetiştirilirken zirai ilaç kullanımına gerek yoktur.
%21
İndirim
149.99 TL
En geç 21 Mart 2024 Perşembe günü kargoda
Kargo Kargo
Benzer Ürünler

Aronia (Aronya) Fidanı Hakkında

Aronya, gülgiller ailesine ait bir üyedir. Halk arasında güç meyvesi olarak da bilinen aronya, Kuzey Amerika bölgesinde sıklıkla yetiştirilmektedir. Çalı formundaki aronia (aronya) fidanı Agrolidya web sitemiz üzerinden satışa sunulmaktadır. Fidan yetiştirmek isteyenler ihtiyacı olan fidanı web sitemizden güvenle temin edebilir. Web sitemizde fidanlar uygun fiyat aralığında satışa sunulmaktadır. Sipariş üzerine fidanlar özel ambalaj içerisinde hazırlanır. Böylelikle taşıma durumunda fidanların hasar alması önlenir. Fidanın bakımı zor değildir. Farklı faydalar sunan fidan, bakımı doğru yapıldığında yüksek verimlilik sağlamaktadır.

Aronia (Aronya) Fidanı Nedir? 

Aronya bitkisi ülkemizde de dikilen bir bitki türüdür. Çalı formundaki bu bitki türünün en genç hali ise aronya fidanıdır. Fidanlar toprağa dikildikten sonra gelişimini daha sağlıklı tamamlar. Aronya bitkisi soğuğa karşı oldukça dayanıklıdır. Fidan, soğuk hava koşullarından kolay etkilenmez. Bu sayede soğuk iklimlerde de kolaylıkla yetişmektedir. Aronia (aronya) fidanı gelişimini tamamladıktan sonra meyve vermeye başlar. Fidandan elde edilen meyveler küçüktür. Meyveler genellikle siyah olmakla beraber bazen kırmızı renkte olabilir. Fidandan elde edilen meyveler lezzetlidir. Aronya fidanını bahçeye dikebileceğiniz gibi fidanın bakımı saksıda da kolaydır. Fidan dikildikten sonra gelişimini tamamlar ve yaklaşık 3 yılın sonunda verimli bir şekilde meyve vermeye başlar. Fidan 2 yaşındayken verimli olmasa da meyveler çıkar. 3 yaşını dolduran fidanlar daha verimli meyve vermeye başlar.

Aronia (Aronya) Fidanı Özellikleri 

Aronia (aronya) fidanı kolay yetişen bir fidandır. Bazı fidanlar çeşitli zirai ilaçlara ihtiyaç duyar. Fakat aronya fidanı herhangi bir zirai ilaca ihtiyaç duymadan gelişimini tamamlar. Aronya fidanının özellikle ihtiyaç duyduğu bir iklim yoktur. Fidan soğuk havalara karşı dayanıklı olduğu için özellikle Karadeniz bölgesinde sıklıkla yetiştirilmektedir. Bununla birlikte ülkemizin çeşitli bölgelerinde rahatlıkla yetiştirilebilir. Fidanın yetişme koşullarında iklim, ilaçlama, mevsim çok etki etmemektedir. Fidan gelişimini 3 yılın sonunda tamamlamış olur.

2 yaşında meyve vermeye başlayan fidan 3 yılın sonunda verimli meyve verir. Fidanlar 5 yılı tamamladıktan sonra her kökten yaklaşık 5 ile 10 kg arası meyve elde edilir. Meyvelerin hasat dönemi ise ağustos ayı sonlarında başlayıp eylül ayına kadar devam etmektedir. Fidandan elde edilen meyveler Rusya’da uzun yıllar tıbbi meyve olarak kullanılmıştır. Meyveler farklı hastalıklara iyi geldiği için Amerika’da mucize meyve olarak adlandırılmaktadır. Rusya ve Amerika’da meyvenin kullanım alanları ülkemizi de etkilemiştir. Ülkemizde özellikle son yıllarda aronya meyvesine olan ilgi artmıştır. Meyveler hücrelerin kendine gelmesini ve yenilenmesini sağlamaktadır. Bu özelliği sayesinde kanserle mücadelede meyvenin kullanımı oldukça önemlidir.

Dünya üzerindeki antioksidan özellik taşıyan meyveler arasında yer alan aronya meyvesi ülkemizde 100 meyve ile karşılaştırılmıştır. Yapılan araştırmalarda 100 antioksidan özellik taşıyan meyve karşılaştırılmış ve sonunda en güçlü antioksidan özellik taşıyan meyvenin aronya meyvesi olduğu belirlenmiştir. Meyvenin sağlığa faydaları insanlar tarafından öğrenildiğinde meyvenin yetiştiriciliği artmıştır.

Aronia (Aronya) Fidanı Nasıl Yetiştirilir?

Aronia (aronya) fidanı kolay yetiştirilen bir fidandır. Hava koşullarından kolay etkilenmeyen fidan oldukça dirençlidir. Sert iklim koşullarında -25 dereceye kadar dayanıklıdır. Donmaya, fırtınaya, sert rüzgara ve yağmura karşı kendini korur. Ülkemizde sıklıkla Karadeniz bölgesinde yetiştirilen fidan aynı zamanda diğer bölgelerde de kolaylıkla yetiştirilmektedir. Fidan yetiştiriciliği hem saksıda hem de bahçede yapılabilir. Öncelikle fidan için yer belirlenmelidir. Toprağın verimli olması, suyu çok tutmuyor olması gerekir. Kaç adet fidan dikilecekse Agrolidya web sitemiz üzerinden fidan siparişi verilmelidir.

Fidanlar kısa sürede hasarsız bir şekilde adrese teslim edilir. Fidanlar için öncelikle toprak sürülmelidir. Böylelikle toprağın hava alması sağlanır. Aynı zamanda kuru toprağa fidan dikmek yerine nemli toprağa fidan dikmek daha doğru olacaktır. Nemli ve karıştırılmış toprağa fidanlar için çukur açılmalıdır. Çukurların çapı 30 cm, derinliği ise 20 cm olmalıdır. Fidanlar çalı formunda olduğu gibi 1 buçuk - 2 metreye kadar uzar. Enine de uzayan fidanların arasında yaklaşık 1 metre mesafe olması tavsiye edilir.

Çukurlar hazırlandıktan sonra fidanlar dikilir. Fidanlar dikildikten sonra ilk sulama yapılmalıdır. Sulama işlemi öncesinde fidanın çevresindeki toprağın iyice sıkışması gerekmektedir. Fidanlar dikildikten sonra toprağa basmak gerekir fakat köklere zarar vermemek önemlidir. Fidanda yan dallar çıkmaya başlamıştır. Fidanda oluşan yan dallara zarar vermemek gerekir. Fidan dikilirken yan dallara ve köklere zarar vermemeye özen göstermek gerekmektedir.

Aronia (Aronya) Fidanı Bakımı

Aronia (aronya) fidanı kolay bakılan bir fidan çeşididir. Fidanlar web sitemiz üzerinden güvenle temin edilebilir. Temin edilen fidanlar toprağa dikildikten sonra belirli sürede sulanması gerekir. Fidanın toprağı kurumaya başladığında sulama yapılmalıdır. Özellikle yaz aylarında haftada ya da 10 günde sulama yapılabilir. Toprak kurumamalı, toprağın nemi gitmeye başladığında daha sık aralıkta sulama yapılmalıdır. Fidan için gübreleme sıklığı da önemlidir. Yaklaşık 2 yıl sonra meyve vermeye başlayan, 3 yılın sonunda verimliliği artan ve 5 yılın sonunda en az 5 kg meyve vermeye başlayan fidan, yılda 1 ya da 2 kez gübrelenmelidir.

Gübreleme işlemi sayesinde toprağın kaybettiği elementler toprağa yeniden kazandırılır. Böylelikle fidan daha verimli topraklarda yetişmiş olur. Fidanlar gelişim süresinde ve gelişimini tamamladıktan sonra çok fazla bakım istemez. Bu nedenle sulama ve gübreleme sıklığı onlar için idealdir. Çalı formundaki bitki yukarıda doğru ok şeklinde dallarla büyür. Dalların budama işlemi yapıldığında bitkinin formu korunur. Fidan dikileceği zaman toprağın buzlanmamış olması önemlidir. Sonbahar, kış ve ilkbahar mevsiminde fidan dikilebilir.

 Web sitemiz üzerinde uygun fiyata kaliteli, güvenilir ve sağlıklı fidan almak mümkündür.

whatsapp Tıkla İletişime Geç - +90 (542) 119 99 82