Hasat Dönemi | 2 - 14 Eylül |
Çiçeklenme Dönemi | 25 Mart - 10 Nisan |
Ağaç Gelişimi | Orta |
Verimlilik | Yüksek |
Ağaç Yapısı | Yarı Açık |
Kendine Verimlilik | Evet |
Kabuk Sertliği | Yarı Sert |
İç Randımanı | 35 - 38% |
İkizlik Oranı | 5%'ten az |
Meyve Ağırlığı | 1.30 Gram |
Meyve Yapısı | Uzun |
NOT: Meyve bahçelerindeki verimlilik ve meyve kalitesi çeşidin bölegeye uyumuna, arazinin toprak yapısına, sulama, gübreleme, budama, iklim özellikleri ve ağaç yaşına göre farklılıklar gösterebilir.
Kökeni Fransa’ya dayanan özel bir ağaç türü olan Laurenne bademi için geleceğin değerli ağaçlarından biri olarak tanımı yapılmaktadır. Böyle ifade edilmesinin çok çeşitli nedenleri olsa da Laurenne badem fidanı kuvvetli bir fidan olduğu için soğuk hava koşullarına da dayanıklıdır. Badem fidanı çeşitleri içerisinde de verimi yüksek olduğu için de çiftçi dostu bir fidan olarak bilinmektedir..
Detaylı bir şekilde kökeni incelendiği zaman Ferragnes Toulo ağacının melezinden üretildiği görülmektedir. Diğer badem ağaçlarına göre çiçeklenme süreci biraz daha geç olmaktadır. Verimli olması ve kabuğunun sert olmasının nedenlerinden biri de bu geç dönemde olan çiçeklenmedir.
Laurenne badem fidanı, yarı dik ve kuvvetlidir. Bu ağaç özelliğinin dışında meyve kalitesi yüksek meyveler vermektedir. Meyveleri orta iri ve uzun oval şeklindedir. Uzun ömürlü bir ağaç olduğu içinde Laurenne badem fidanı badem üreticileri içinde oldukça uygun bir fidandır. Ferragnes çeşidinden yaklaşık olarak 2 hafta geç çiçeklenen ve oldukça verimli bir hasadı bulunan ağaç, tohumlanan kısımların nerede ise yarısına yakınında meyve vermesi ile bilinmektedir. Ayrıca da uzun süreler boyunca da depolanabilmesi de dikkat çeken özelliklerinden biridir.
Badem çok değerli bir meyvedir. Üzerine uzun yıllardır çok fazla araştırma yapılarak faydaları üzerine çalışılmıştır. Her badem türünün kendine özgü özellikleri olsa da Laurenne badem dendiği zaman en dikkat çeken özellikleri ise;
Yarı sert kabuğundan dolayı başta kuşlar olmak üzere darbelere dayanıklı olması
Soğuk hava koşullarına dayanıklı
Diğer badem türlerine göre tozlaşma ajanına ihtiyaç duymadan kendi kendini tozlaşabilmesi
Sayılabilir. Bu üstün özellikleri içerisinde kendi kendini tozlayabilmesi ise tohumların çoğalması, meyvelerin oluşması ve en sonunda da bademlerin toplanabilmesi açısından da daha da önemli bir hale getirmektedir.
Laurenne badem fidanı ile badem yetiştiriciliği yapmayı düşünen ya da isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken çeşitli noktalar bulunmaktadır. Bu noktalar ise;
Eylül ayında hasat edilmektedir.
Yılın on birinci ya da dördüncü ayında ekilebilir.
Özellikle de geç donlanma olan yerler için uygundur.
Sulanmasından bakımına da kadar çok dikkat edilmelidir.
Bahçenin büyüklüğüne göre bakım ve yetiştiricilikte boyut olarak değişmektedir. Bu nedenden dolayı fidanların dikileceği zamanın çok iyi ayarlanması gerekmektedir. Bunun yanında ise çiçeklenme süresinin uzun olması ise de ilkbaharda beklenmedik olumsuz hava koşulları içinde dayanıklılığı yüksek olduğu içinde daha çok tercih edilmektedir.
Soğuk, don gibi hava koşullarında çoğunlukla meyve, çiçek ve fidanlar zarar görmektedir. Ancak böyle bir durum ise Laurenne badem fidanı ile kurulması düşünülen bahçelerde içinde yetiştiriciliği biraz daha kolaylaştırmaktadır.
Badem bahçesi kurulumu denince akla nereden ve nasıl başlanır sorusu gelmektedir. Öncelikli olarak seçilecek fidanın özellikleri mutlaka detaylı bir şekilde incelenerek araştırılmalıdır. Çünkü Laurenne badem fidanı seçilmesi ile diğer badem fidanlarının seçilmesi arasında büyük küçük farklar bulunabilmektedir.
Laurenne badem fidanı özellikleri göz önünde bulundurularak;
Badem bahçesi için iyi bir yer seçilmelidir. Bu noktada ise toprağın geçirgen yapısına, ne kadar verimli olduğuna, kaliteli ve özellikleri bakımından da uygun olunduğu mutlaka incelenmelidir. Toprak hazırlığı yapılmalıdır.
Mevsimlerde ve mevsim geçişlerinde yapılacak işlemler dikkatli ve titiz bir şekilde yapılmalıdır. Fidanlar ekildikten sonra ise ağaca dönüşene kadar da çalışmalara devam edilmelidir.
Fidanlar yavaş yavaş büyürken zaman içerisinde de ağaca dönüşerek badem bahçesi haline gelecektir. Bu süreçte tozlaşma içinde ek bir ajana ihtiyaç duyulmaması ise çoğalması konusunda önemli bir yere sahiptir.
Badem yetiştiricileri ya da bu alana yönelmek isteyen kişi ya da firmaların en çok araştırdığı konuların başında Laurenne badem fidanı ve ağacı verimi ne kadardır olmaktadır sorusu gelir.Çiçeklerin yarısı meyve formuna dönüşebilmektedir. Badem gibi çok tüketilen bir besin için iyi bir orandır.
Geç çiçeklenmesinin sağladığı en büyük avantaj aniden değişen hava koşullarına ve dona karşı gösterdiği direnç ile de havaların ısınması ile birlikte Eylül ayında hasat edilmesi mümkün olmaktadır.
Badem yetiştiriciliği için en ideal olan hava koşulları yazları kurak be kışları ılık olan bölgelerdir. Ayrıca kış soğuklarında da eksi derecelere kadar inen yerlerde de yetiştirilmesi mümkündür. Hava koşulları verimi etkilese de Laurenne badem fidanı ile verimler çok yakın olmaktadır.
Laurenne badem ağacı da güzelliği ve meyveleri ile de odak noktası haline gelmektedir. Ağaçların boyları ortalama olarak 6 ile 8 metre arasında değişmektedir. Bazı fidanların uzunluğunun 12 m’ye kadar da uzaması mümkündür.
Laurenne badem ağacının ömrü ise ortalama olarak elli yıldır. Ancak genellikle elli yıldan fazla olmak ile birlikte 100 yıl da yaşanan Laurenne badem ağacı görülmüştür. Sizlerde bu fidan almak istiyorsanız badem yetiştiriciliğinin de etkisi çok güçlü bir etkisi olabilmektedir.