Aşılama işleminde kullanılan ve bitkinin kök sistemini oluşturacak olan bitki kısmıdır ayrıca bir meyve türünden veya çeşidinden alınan göz ya da kalemin üzerine yerleştirildiği kısıma denir.
Yeni oluşacak bitkinin kısa sürede yüksek verim vermesini ve uzun ömürlü olması, hastalı ve zararlılara karşı dayanıklılık göstermesi gibi fizyolojik olayların yerine getirilmesi anacın ve kalemin uyum içinde olduğunu gösterir.
Meyve anacı ağaçların; şekline, büyüklüğüne, erken meyve verimine, meyve kalitesine ve değişik ekolojik koşullara uyumlarına etki eden en önemli etmendir.
Meyve anacı generatif (tohum) anaçlar ve vejetatif (klon) anaçlar olmak üzere iki şekilde çoğaltılır.
GF677 Şeftali Anacı
GF677 Akdeniz kıyılarında sıklıkla kullanılan bir çeşittir, kireçli ve sulamanın kısıtlı olduğu bölgelerde badem için ideal anaçtır. Topraktan gelebilecek hastalıklara karışı yüksek dayanımı olması ile birlikte anaca aşılanan çeşidi kısa sürede verime yatırır ve yüksek meyve verimliliği sağlar.
Garnem Şeftali Anacı
Garnem anaç yarı bodur yapıda olan ve kuvvetli ağaçlar oluşturan bir anaçtır. Kireçli ve ağır bünyeli topraklara uyumu diğer anaç çeşitlerine göre çok daha yüksektir. Ağaçta renkli ve iri meyveler oluşmasını sağlar bu yüzden ticari olarak kullanılan bir anaçtır.
UCB 1 Antep Fıstığı Anacı
California Üniversitesi tarafından geliştirilen UCB1 fıstık anacı sadece doku kültürü ile çoğaltılabilen bir anaçtır.
Her iki ebeveyni de homozigot olduğu için ağaçlar arası en az değişiklik gösteren anaçlardandır.
Klasik anaçlardan 10 yılda elde edilebilecek verim UCB1 fıstık anacının bitkiyi hızlıca büyüterek verime getirmesiyle 4-5 yılda elde edilir.
UCB1 fıstık anacı endüstri de çok tercih edilen ve en geniş dikim alanına sahip anaç çeşididir.
Myrobolan anaç
Myrobolan anaç yarı bodur gelişim gösteren bir yapıya sahiptir ve erik, kayısı, badem çeşitleri ile yüksek aşı uyumu göstermektedir.
Bu anaç ağır bünyeli topraklar dahil olmak üzere birçok toprak türüne sorunsuz olarak uyum sağlar. Taç hacminin klasik anaçlara göre daha az olması, meyve kalitesini ve büyüklüğünü olumlu olarak etkiler.