Fernette Ceviz Fidanı

Açık Köklü Fernette Ceviz Fidanlarını agrolidya.com üzerinden güvenle sipariş verebilirsiniz. Açık kök Fernette Ceviz Fidanı teslimatları Aralık ayında başlıyor.
%8
İndirim
69.99 TL
En geç 21 Mart 2024 Perşembe günü kargoda
Kargo Kargo
Benzer Ürünler

Fernette Ceviz Fidanı Hakkında

Fransız orijinali olan Fernette ceviz fidanı tüplü olarak satışa sunulmaktadır. Fidanın tüplü olması birçok avantajı beraberinde getirir. Günümüzde fidan dikimi için belirli dönemler tercih edilir. Bu dönemlerde fidan dikmek daha doğrudur. Fakat ceviz fidanını yılın herhangi bir zamanında dikmek isteyenler tüplü fidanlarla dikim yapmalıdır. Fernette ceviz fidanı,  Agrolidya web sitemiz üzerinden satışa sunulmaktadır. Web site üzerinde bulunan tüplü fidanın genel özellikleri:

 

Yılın herhangi bir zamanı dikilebilir.

 

Fidan köklerini korur.

 

Fidan her zaman toprakla iç içedir. Bu sayede dikildiğinde kısa sürede verime geçer.

 

Fernette Ceviz Fidanı Özellikleri

Fernette ceviz fidanı birçok özelliği bir arada bulunduruyor. Fidan sahip olduğu bu özellikler sayesinde ülkemizde sıklıkla tercih ediliyor. Fernor ceviz fidanının tozlayıcısı olan Fernette ceviz fidanı meyveleri kabuğundan kolaylıkla ayrılıyor. Karasal iklim koşulları için ideal olan fidanın genel özellikleri:

 

Geç uyanır.Erken yaprak döker.Sık sık dikilebilmesi için uygundur. Soğuk iklime karşı dayanıklıdır.Meyvelerin hasat zamanı eylül ayıdır. Meyveleri kuru ve yaş olarak tüketilebilir. Meyveleri iri ve oval şekildedir.Meyveler ince kabukludur.Meyvelerin ağırlığı ortalama 15 gramdır.Meyvenin randımanı %51 orandadır.

Geç uyanan, erken yaprak döken Fernette ceviz fidanı meyveleri iri ve oval şekildedir. Meyveler yaklaşık 15 gram ağırlıktadır. Fidanlar sık sık dikilebilir. Fidan, soğuk iklime karşı dayanıklıdır. Farklı bölgelerde fidan yetiştiriciliği yapılmaktadır. Fakat ceviz ağacının geç uyanması, soğuğa karşı dayanıklı olması bazı bölgeler için avantajdır. Karasal iklimin görüldüğü bölgelerde fidan dikimi yaygındır. Hava koşullarından olumsuz etkilenmeyen fidan gelişimini tamamladıktan sonra verimli meyve vermeye başlar. Bahçede tek adet fidan dikimi yapılabildiği gibi birden fazla fidanla ceviz bahçesi kurulabilir. İhtiyaç duyulan fidanlar Agrolidya web sitemiz üzerinden temin edilebilir.

 

Fernette Ceviz Fidanı Nasıl Yetiştirilir?

Fidan yetiştirmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken bazı konular bulunmaktadır. Bu konular arasında iklim, toprak, sulama ve bakım yer alır. Fidan yetiştirmek isteyenler öncelikle doğru toprağa fidan dikmelidir. Toprak analizi yapılmalı, fidan için uygun toprak tercih edilmelidir. Ceviz fidanı toprak seçen bir fidan değildir. Kolay yetiştirilebilir olan fidan için doğru ve verimli toprak seçimi yapıldığında elde edilen meyve verimliliği artar. İklim koşulları göz önünde bulundurulmalı ve sulama sıklığı doğru ayarlanmalıdır. Tüm bu konular göz önünde bulundurulduğunda fidandan verimli meyve elde etmek daha kolaydır.

 

Fernette Ceviz Fidanı İklim ve Toprak Özellikleri

Ülkemizin ceviz talebini karşılayacak üretimin olmaması son yıllarda yatırımcıları ceviz yetiştiriciliğine yöneltmektedir. Bu kapsamda ceviz bahçesi kurulumlarında tercih edilen tozlayıcı ceviz fidanlarından birisi de Fernette Ceviz Fidanıdır. Verimli bir tozlayıcı olarak dikkat çeken Fernette Ceviz Fidanı ana çeşidi Fernor Ceviz Fidanı ile birlikte yüksek rakımlarda dikilen bir türdür.

 

Tozlayıcı bir tür olan Fernette Ceviz Fidanı tozlama yaptığı Fernor Ceviz Fidanı gibi soğuk iklimi seven verimli bir ceviz fidanıdır. Tozlayıcısı olduğu Fernor Ceviz Fidanıyla birlikte Mayıs ayı içerisinde çiçek açtığı için geç donlardan zarar görmez. Fernette Ceviz Fidanı sonbahar mevsimi ile Kasımın başına kadar, kış dinlenmesine girmektedir. Bu süreçte yeni sürgün dallarını kapatmaya başladığından dolayı sonbahar donlarından etkilenmemektedir. Tozlayıcı bir tür olan Fernette Ceviz Fidanı Fernor Ceviz Fidanıyla birlikte Türkiye’nin en yüksek bölgelerinde (1800 Rakım) dikilebilmektedir.

 

Fernette Ceviz Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?

Fernette ceviz fidanı oldukça kolay bakımı olan bir fidandır. Fidan dikilmeden önce toprak hazır hale getirilir. Toprağa yanmış ahır gübresinin dökülmesi ve toprağın sürülmesi yeterli olacaktır. Dekar başına 3-4 ton yanmış ahır gübresi dökülmelidir. Gübre döküldükten sonra toprağın sürülmesi gerekir. Bu sayede gübrede bulunan elementler toprağa geçer. Gübreleme yapmak zorunlu değildir. Fakat gübreleme yapıldığında daha iyi verim alınır.

 

Gübreleme ve sürme işleminin ardından toprakta çukurlar kazılmalıdır. Ceviz fidanı sık dikilmek için uygun yapıya sahiptir. Eğer birden fazla fidan dikilecekse fidanlar arasında 4 metre mesafe olmalıdır. Fidanlar 4x8 metre mesafede dikilebilir. Fidanlar için hazırlanan çukurların derinliği 150 cm olmalıdır. Çukurların boyu ve eni ise 100 cm olmalıdır. Fidanlar poşetinden kolaylıkla çıkarılabilir. Çıkan fidanlar hazırlanan çukurlara yerleştirilir. Fidanların çevresi toprakla kapatılır. Fidanlar dikildikten hemen sonra sulanmalıdır. İlk sulamada yaklaşık 30 litre su verilmelidir. Fidanlar gelişmeye başladığında ve gelişimini tamamladığında 15-20 litre arası su verilebilir. Fidanlar ilk 3 yılını tamamladığında artık verimli meyve vermeye başlar. Birkaç yılda ağaç diplerine gübre atılabilir.

 

Fernette Ceviz Fidanı Tozlayıcısı

Fernette ceviz fidanı  dikildiğinde tozlayıcıya da ihtiyaç duyulur. Eğer ceviz bahçesi kurulacaksa Fernette ceviz fidanıyla birlikte Fernor ceviz fidanı bir arada dikilmelidir. Fernor ceviz fidanının ağırlıklı olduğu bahçelerde 90 Fernor ceviz fidanı olacaksa 10 Fernette ceviz fidanı olmalıdır. Fidan yetiştiricileri bu dengeyi kurarak ceviz bahçesi kurabilir. İlk iki yıl fidanlardan yüksek verimlilikte meyve almak zordur. Fakat fidan gelişimini tamamladığında üçüncü yılın ardından verimli meyve elde etmek daha kolaydır. Meyveler lezzetli ve iridir. Tarım Bakanlığı onaylı fidanlar kaliteli, sağlıklı ve güvenilirdir. Fidanlar, sertifikalarıyla birlikte adrese teslim edilir.

 

Tüplü Fernette Ceviz Fİdanı

Fransa kökenli olan Fernette ceviz çeşidi tüplü olarak satışa sunulmaktadır. Ağacın yan dallarında meyve verme oranı %90 civarındadır. Fernette ceviz çeşidi geç olgunlaşır ve hastalıklara karşı dayanıklıdır. Deniz seviyesinden yüksekliği 0-1800 metre arası olan yerlerde dikime uygundur.
İç meyve eti beyaz olan fernette ceviz çeşidi kabuğundan kolay ayrılır. Fernette ceviz çeşidinin meyve ağırlığı ortalama 14-15 gr, iç ceviz ağırlığı 7,5gr ve iç randımanı %50 civarındadır. Yerli ceviz çeşitlerine göre yaklaşık 15 gün geç çiçek açar. Fernette ceviz fidanı sık dikim için uygun bir çeşittir.
Hasat zamanı Eylül ayındadır. Genel olarak Fernor çeşidinin tozlatıcısı olarak kullanılır. Fernette ceviz fidanı asıl dikilen ceviz çeşidinin 10 da 1’i kadar dikilmelidir.

Fernette Ceviz Ağacının Özellikleri

Fidan Yaşı: Fernette ceviz fidanları 2 yaşındadır.
Fidan Boyu: Fernette ceviz fidanları 75cm ile 2,5 metre boy aralığındadır.
Sertifika: Fernette ceviz fidanları sertifikalıdır.
Hasat Dönemi: Fernette ceviz çeşidinin hasat dönemi Eylül ayındadır. 
Çiçeklenme Dönemi: Fernette ceviz çeşidi yerli çeşitlere göre daha geç çiçek açar.
Ağaç Gelişimi: Fernette ceviz ağacı yerel çeşitlere göre yarı kuvvetli ve yayvan gelişen bir ağaçtır. Ayrıca Fernette ceviz ağacının yan dal verimi diğer ceviz çeşitlerine kıyasla yüksektir.
Verimlilik: Fernette ceviz çeşidi yerel çeşitlere kıyasla daha verimli bir çeşididir.
 Fernette ceviz ağacının yan dal verimi diğer ceviz çeşitlerine kıyasla yüksektir.
Kendine Verimlilik: Fernette ceviz çeşidi kendine verimli değildir, genellikle Fernor ceviz çeşidinin tozlayıcısı olarak kullanılır.
Dikim Mesafesi: Türkiye’de kurulan Fernette ceviz bahçeleri 7x4, 8x4, 7x5, 8x5 aralığındadır.
İlk Hasat Tarihi: Fernette ceviz ağacı 4 Yaş itibari ile verime yatar.

Fernette Ceviz Fidanı Meyve Özellikleri:

Meyve Yapısı: Fernette ceviz çeşidi kabuktan ayrılması kolay olup içi beyaz bir cevizdir.
İç Randımanı: Fernette ceviz çeşidinin iç randımanı ortalama %50 oranındadır.
Meyve Ağırlığı: Fernette ceviz çeşidinin meyve ağırlığı 7,5gr’dır.

Fernette Ceviz Fidanı Nasıl Yetiştirilir

Ceviz fidan yetiştirilirken bazı konulara özellikle dikkat edilmelidir. Bu konular arasında iklim isteği, toprak yapısı, sulama ve bahçe bakımı yer almaktadır. Fidan dikilecek arazide en önemlisi toprak yapısıdır, dikim yapılmadan önce mutlaka toprak analizi yapılmalıdır. Dikilecek Fernette ceviz fidanı için uygun toprak yapısı seçilmelidir ve uygun gübreleme programı uygulanmalıdır. Fernette ceviz fidanı için iklim koşulları göz önünde bulundurulmalı ve sulama programı doğru ayarlanmalıdır. Bu konuların dikkate alınması ile Fernette ceviz fidanından yüksek meyve ve verim elde edilir. 

 

Açık Köklü Fernette Ceviz Fidanı

Fransız orijinali olan Fernette ceviz çeşidi ülkemizde tüplü ve açık köklü olmak üzere iki şekilde dikilmektedir. Açık köklü Fernette ceviz fidanları 2 yaşında olup 150 cm ile 200 cm arasında boya sahiptir. Fernette ceviz yarı kuvvetli ve yayvan gelişim gösteren bir ağaçtır. Fernette açık köklü ceviz fidanı araziye dikildikten sonra 4 yaş itibari ile verime yatar. Fernette ceviz fidanı genel olarak fernor ceviz fidanının tozlayıcısı olarak kullanılır.


Fernette Ceviz Fidanı Dikimi

Fernette ceviz fidanı dikimi yapılacak araziye 4x8 m veya 5x7 m aralıklarla dikilme uygundur. Ceviz yetiştiriciliğinde asıl dikilen fidan miktarının 10 da 1’i kadar tozlayıcı ceviz çeşidi dikilmelidir. Yani bahçeye dikilecek olan 90 adet fernor ceviz fidanı için 10 adet fernette ceviz fidanı dikilmelidir. Yüksek verim ve meyve tutum oranını arttırmak adına tozlayıcı çeşit kullanmak oldukça önemlidir.


Fernette Ceviz Fidanı İklim İsteği

Fernette ceviz fidanı tozlayıcısı olduğu Fernor ceviz ağacı gibi soğuk iklimlere uyum sağlayabilen ve çok verimli bir ceviz çeşididir. Fernor ceviz çeşidiyle aynı zamanda, yani geç çiçek açtığı için ilkbahar geç donlarından etkilenmez. Kış dönemi olarak adlandırılan, 6 aylık bir zaman diliminde kış dinlenmesine girer. Bu dönemde yeni sürgün dalları kapandığı için genç sürgünler sonbahar erken donlarından etkilenmezler. Fernette ceviz çeşidi tozlayıcısı olduğu Fernor ceviz çeşidi ile birlikte 1800 rakıma kadar dikilebilmektedir.


Fernette Ceviz Fidanı Verimi

Fernette ceviz çeşidi meyve ağırlığı ortalama olarak 15 gr, iç meyve ağırlığı ortalama 7,5 gr’dır. İç randıman fernette ceviz çeşidinde ortalama %50 civarındadır. Genellikle tozlayıcı olarak kullanıldığı halde çeşidin meyvesinin kabuktan kolay ayrılması, asıl ceviz çeşidinin değerini arttırmaktadır.

whatsapp Tıkla İletişime Geç - +90 (542) 119 99 82