Bluecrop Blueberry (Yaban Mersini) Fidanı

Bu sayfada Bluecrop Blueberry (Yaban Mersini) Fidanı Fiyatını öğrenebilir ve ürün hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olabilir, online sipariş verebilirsiniz.
%17
İndirim
119.90 TL
En geç 21 Mart 2024 Perşembe günü kargoda
Kargo Kargo
Benzer Ürünler

Bluecrop Yaban Mersini (Blueberry) Fidanı

Bluecrop, son yıllara kadar, sektörün en çok dikilen çeşidi olmuştur. Bluecrop kolay büyüyen bir çalı formunda ve bahçe yönetimi problemi olmayan kolay bir çeşittir. İlkbahar geç donlarına oldukça iyi dayanır ve sonuçta yüksek ve istikrarlı verim elde edilir. Çok erken hasat edilir veya çalılaşırsa, ekşi/mayhoş tat ve "kırmızı sırt" oranı yüksek olabilir. Makine hasada uygun değildir ancak işleme hatlarında renk seçiciler kullanıldığında daha uygun gelmiştir. Bluecrop, işlenmiş ve yerel taze pazar satışları için uygundur.

Meyve Büyüklüğü: Medium- Large

Öncelikli Kullanım: İşlenmiş

Meyve Kaliteleri: Açık Mavi, Hafif Tart Lezzet ve kokulu

Çalı Formu: Açık, Dik

Soğuklama İhtiyacı: Yüksek

Hasat Sezonu: Orta

Blueberry (Maviyemiş) Yetiştiriciliği ve Blueberry (Mavi Yemiş) Fidanı  

Blueberry halk diline göre Mavi Yemiş, 100 yılı aşkın süredir üstünde çalışılan bir meyve türüdür. Blueberry’nin Amerika’da, 1906 yılından itibaren, bu konuda ciddi olarak ıslah çalışmaları yürütmüştür. Islah çalışmaları sonucunda, yabani formlara göre meyve iriliği ve tadı gibi, üstün nitelikli özellikler mahsullere yansımıştır. Bu meyve hakkında 1977’den itibaren uluslararası platformlarda, 11 farklı sempozyumlar düzenlenmiştir.  Dünya’da genellikle soğuk iklime sahip bölgeler bu iş için daha elverişli görünmektedir. Özellikle Avrupa’nın kuzey ülkelerinin yanında Türkiye ve Amerika Kıtası, verim yönünden öne çıkan yerlerdendir.

Dünya’da Blueberry üretim alanlarına 2019 yılının verilerine baktığımızda; ilk üç sırada Kanada, Amerika ve İsveç geliyor. Üretim alanı yönünden birinci sırada olan Kanada, üretimde ikinci sıradadır. Üretim bazlı baktığımızda ilk sırayı Amerika alıyor. Dünya’da Blueberry yetiştiriciliğinde son 50 yılda 14 kat artış gözlemlenmiştir.

Peki Türkiye’deki durum nedir, gelin birkaç cümle ile özetleyelim. Maviyemiş üretim alanları 2008 yılında 120 dekar iken, 2017 yılında 582 dekara yükselmiştir. Şehir bazında baktığımızda 2019’da en çok üretim yapan iller sırasıyla Rize (168 ton), Bursa, Trabzon, İstanbul, Giresun ve Artvin’dir. Rize’de üretilen maviyemişlerin değeri dekarda 498 kg kadardır.

Blueberry Ne Tür Bir Bitkidir?

Ocak şeklinde, 1,5-3 metre uzunluğunda, çalı formunda bir görünüme sahiptir. Normalde koyu yeşil yapraklıyken, sonbaharda kırmızı ve sarı renge bürünür. Yüksek boylu, alçak boylu gibi farklı formlara sahiptir. Maviyemiş sürgünleri 20 yıla kadar yaşasa da 7 yıla kadar bu sürgünlerin budanıp çıkartılması gerekir. Türkiye’de 4 türü yetiştirilir ve türlere göre bitkinin özellikleri farklılık arz eder. Bir diğer adı da ‘’Likapa’’dır. Mesela ayı üzümü olarak adlandırılan likapalar 3 metreye kadar boylanır, 1800 metrelik rakıma kadar yetiştiriciliği yapılır. Yer likapası olarak adlandırdığımız adi yaban mersini ise Avrupa-Sibirya kökenlidir, 50 cm’ye kadar boylanabilir. 2750 rakıma kadar yetiştiriliyor.

Toprak üstü aksam kurusa bile, kökler canlı kaldığı sürece bitki gelişebiliyor. Alçak boylu çalı formuna sahip maviyemişler, yayılıcı özellikte olduğu için zamanla bitkiler birleşip tek gövdeliymiş gibi bir görünüm alabilirler.

Blueberry Hangi Toprak ve Bölgelerde Yetiştirilir?

Ilıman iklimi, güneşi, asidik yapılı ve kumlu toprakları sever. Drenajın iyi olduğu ve organik madde oranının yüksek olduğu topraklarda gelişmesi kuvvetlidir.  Deniz seviyesinden itibaren 2200 metre yüksekliğe kadar yetiştirilebilir.  Soğuğa dayanıklı bir bitkidir. Çok ekstrem bir soğuk olmadığı sürece dona dayanıklıdır. Yine de özellikle gözleri, ince dal ve gövdelerinin etkilenmesi olasıdır.

Genelde meyilli alanlar tercih edilir çünkü taban arazilerde hem drenaj problemi hem de soğuk problemi vardır.

Blueberry Bitkisinin Meyve İriliği Hangi Faktörlere Bağlıdır?

Meyve gözleri esasında bir önceki yazda ya da sonbahar aylarında tomurcuklar şekillenmiş olur.

Maviyemişlerde meyvelerin iriliği, çekirdek sayısı ve sürgünün kalınlığına bağlıdır. Yani çok ince sürgünler varsa orada çok iri bir meyve beklenilmemelidir. İri meyve verebilmesi için arılarla tozlanma önemlidir. Çünkü çekirdek oluşumu artmış olacaktır. Maviyemişlerde tozlanma böceklerle olmaktadır.

Blueberry (Maviyemiş) Bahçe Tesisinde Hangi Fidanlar Kullanılabilir?

3 farklı fidan tipi tercih edilebilir. Bir yaşında köklü çelikler, fidanlıklarda üretilen 2-3 yaşındaki açık köklü fidanlar ya da yine fidanlıklarda üretilen 2-3 yaşındaki tüplü fidanlar seçenekler arasındadır.

Blueberry Fidanı İçin Arazi Hazırlığı Nasıl Olmalıdır? Blueberry (Maviyemiş) Fidan Dikim Mesafeleri ve Sulama Hakkında Neler Söylenebilir?

Öncelikle drenajı arttırmak için arazi işlenir.  Toprak analizine göre uygun olan gübreler (özellikle kükürt) uygun zaman ve miktarda toprağa verilmelidir.  

Dikim mesafesi sıra üzeri 120-150 cm, sıra arası ise 300 cm olarak öneriliyor.

Sulama, imkânlara bağlı olarak yağmurlama ya da damlama ile yapılabilir.  Maviyemişlerin olgunlaşma süreleri uzundur. Bu nedenle hasat süresi boyunca 10 gün aralıklarla 2-3 kere sulama yapılması önerilir.

Blueberry Budaması Nasıl Yapılmalıdır?

Sürgün oluşumu ve meyve verimi için budama çok önemlidir. Budama, dikimle başlar ve her yıl ilkbahar öncesinde bitki gözleri uyanmadan tekrarlanır.  Bu bitkiler, diğer meyve türlerine göre çok daha az budama istediği için yapılacak olan budamaya ekstra önem vermek gerekir.  Sürgünler arasındaki yaşlar arasındaki dengeyi kurmak için sürgünlerde çıkartma işlemi yapılır. Buna yenileme budaması adı verilir.

Çalılar arasındaki ortadaki yoğun ve birbirine giren dallar varsa yine içlerinden daha yaşlı olanları ve zayıf olanları uzaklaştırırız. Budama zamanına, sonbaharda yapraklar döküldüğünde başlanabilir, ilkbaharda yapılan budamalar, kış donlarının tehlikeli olduğu yörelerde gerçekleştirilir. Sonbaharda budaman bitkiler, ilkbahar öncesi budananlara göre daha geç çiçek açar. Dolayısıyla bitki, ilkbahar geç donlarının zararından korunmuş olur.

whatsapp Tıkla İletişime Geç - +90 (542) 119 99 82