Agrolidya.com online fidan satış sitemiz üzerinde ana kategorilerden biri de meyve fidanları kategorisidir. Bu kategorimizde diğer ana kategorilerde yer almayan, meyve fidanı anaçları, Antep fıstığı fidanı ve anacı, badem anaçları, Trabzon hurması fidanı, sarı lop incir fidanı, elma fidanları, nektarin fidanları, kiraz fidanları, şeftali fidanları ve yaban mersini fidanları gibi meyve fidanı ürünlerine ve meyve fidanı yetiştirmekle ilgili genel bilgilere ulaşabilirsiniz.
Tüplü fidanlar, kökleri özel ortam içerisinde ve poşetlenmiş şekilde muhafaza edilen fidanlardır. Yılın her dönemi, 12 ay boyunca ortamıyla birlikte poşetinden çıkarılarak dikilmesi mümkün olan fidan çeşitleridir. Tüplü fidanların boyları poşetli oldukları için açık köklüye göre kısadır fakat dikildikten kısa süre sonra toprak ile adaptasyonu daha hızlı olacağından boyları birbirini yakalar.
Tüplü fidanlar yılın her zamanı dikilebilmesi yönünden oldukça avantajlıdır ve pazarlaması kolaydır. Ambalajlama ve sevkiyat aşaması kolaydır zarar görme ihtimali daha düşüktür. Satışı yapılacak olan fidanlıklarda sulama ve gübreleme işlemleri daha kolaydır, gömü vs. dertleri yoktur.
Ağaçlandırma çalışmaları tohumun temin edilip çimlendirilmesinden başlayarak fidan dikim ve bakımını takip eden olaylar zinciridir. Ağaçlandırma çalışmalarında başarıyı olumlu yönde etkileyen en önemli faktör kaliteli fidan kullanımıdır.
Özellikle kurak ve yarı kurak bölgelerde kurulum yapılacak bahçelerde yüksek verim ve başarı elde edebilmek adına tüplü üretim yapılması zorunludur.
Tüplü fidan kullanımındaki amaç fidanın büyümesi sırasında belli oranlara sahip ortamda sağlıklı bir şekilde yetiştirme ve nakliyesi sırasında kökleri dış ortamın etkilerinden korumak amacıyla kullanılır.
Kış dönemi olarak adlandırılan; Ekim başından Mart sonuna kadarki 6 aylık sürede dikimi yapılabilen fidanlardır. Açık köklü fidanlar, tüplü fidanlara göre daha uzundur ancak bu durum geçicidir. Tüplü fidanlar araziye dikimi yapıldıktan kısa süre sonra açık köklü fidanların boyuna ulaşabilir. Açık köklü fidanları nakliye aşaması tüplü fidanlara göre daha ekonomik ve toplu alımlarda taşıma açısından kolaylık sağlar.
Aşılama uyum sağlayabilecek ve farklı özelliklere sahip iki çeşidin birbiriyle kaynaştırılarak büyütülmesi tekniğidir. Bitkinin üst kısmına gelen yerine kalem, kökünü meydana getiren kısmına ise anaç adı verilir. Sağlıklı fidan üretimi ile bakteriyel hastalıklar, kök hastalıkları, virüs hastalıkları gibi tehlikelere karşı aşılama önemli bir uygulamadır. Yüksek teknolojilerle elde edilen klon anaçların özelliklerinden yararlanmak için de aşılama çok faydalı bir uygulamadır.
Hem anaç seçimi hem de kalem seçimi oldukça önemlidir. Seçilen anacın dikim yapılacak arazinin toprak yapısına uyum sağlayabilmesi önemlidir. Üretimi yapılacak fidan tercihinde ise iklim yapısı, yükseklik ve yine toprak özellikleri dikkate alınarak çeşit seçimi yapılmalıdır. Uygun çeşit seçimi yapıldığında bahçeden alınacak ürün miktarı ve verim yükselmektedir.