Kökeni Anadolu’ya uzanan Edremit zeytin fidanı özel bir zeytinin büyüyeceği bir ağacın ilk halidir. Zeytin iriliği olarak ise orta büyüklükte olarak nitelendirilmektedir. En dikkat çeken özelliği yağ içeriğidir. Yaklaşık olarak %24 oranında yağ içermektedir. Sadece tat olarak değil kokusu ile de çok orijinaldir. Bunun yanında ise çok hoş bir görünüme sahip olduğu içinde oldukça ilgi çekicidir. Yüksek kaliteli zeytin sınıfına yer almaktadır.
Zeytin kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. Mutfaklarda sadece günün ilk öğünü olarak tüketilmeyen zeytin, Zeytinyağının üretimi içinde kullanılmaktadır. Soğuk sıkım tekniği kullanılarak elde edilen yağların büyük çoğunluğu ise Edremit zeytinin yapılmaktadır. En kaliteli zeytinyağının üretimini Edremit zeytininden olması, bu çeşidi aradan zeytin çeşitleri arasına sokmaktadır.
Edremit zeytin fidanı zaman içerisinde iyi bir bakım ile de orta kuvvetli bir gelişim göstermektedir. Ayvalık zeytini olarak da bilinen bu çeşit Ülkemizde de zeytin denince ilk akla gelen zeytin çeşitleri arasında yer almaktadır. Yemeklerin sırrı olan yağında ham maddesi olması ile de çok daha önemli bir hale gelmektedir.
Orta irilikte meyveye ve çekirdeğe sahip olan bir zeytin olan Edremit zeytinin şekli ise yuvarlak silindirik olarak tarif edilebilir. Kaliteli ve sağlık açısından da uygun bir besin olması ile de yüzyıllardır Edremit zeytin fidanı dikilerek zeytin ağaçları yetiştirilmektedir. Kökenin bu coğrafyaya uzanması ise de bu zeytinin ne kadar eşsiz olduğunu kanıtlamaktadır.
Zeytinin gelişimi ilk önce altın sarı renkli bir meyve olarak başlamaktadır. Kokulu ve aromatiktir. Sonrasında ise olgunlaşan meyveler siyaha dönmeye başlamaktadır. Sofralarda tüketilen siyah sele zeytin olarak da değerlendirilerek hayatınızdaki yerini almaktadır.
Altın sarısı renkten başlayan meyve pembeleşmektedir. Bu hali ile de pembe zeytin olarak değerlendirilmeye başlanmıştır. Farklı lezzetleri denemeyi sevenler içinde güzel bir alternatiftir. Edremit zeytin fidanı yabani anaçlar üzerine aşılama yapılarak ya da çelik yöntemi kullanılarak üretilmektedir.
Depolamaya elverişli olması zeytin yetiştiricileri içinde önemli bir avantaj sunmaktadır. Türkiye’nin zeytin üretimi Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde ikinci sırada olması, önemli bir ekonomik değerinde olduğunu göstermektedir.
Akdeniz ikliminin etkili olduğu bölgelerden başlayarak Karadeniz kıyılarına kadar zeytin yetiştiriciliği çok farklı noktalarda ve yoğun olarak yapılmaktadır. Bazı kişiler hobi olarak ya da kendisi için bu iş ile ilgilenirken bazı kişilerde bu alanda ticari faaliyet göstermektedir. Hatay ve Mardin arasında da yoğun bir şekilde zeytin yetiştiriciliği yapılmaktadır.
En çok zeytin yetiştiriciliği yapan bölge Ege Bölgesidir.Edremit zeytin fidanı kendi kendine tozlaşabildiği için yardımcı bir tozlaştırıcıya ihtiyaç duymamaktadır.
Her ağaç küçük bir fidan olarak başladığı yolculuğu boyunca çevresel etmenler ve iklim şartları çok belirleyici olmaktadır Özellikle de;
Bölgenin toprak yapısı ve mevcut durumuArazinin durumu ve özellikleriİklimin kurak ya da yağışlı olmasıBulunulan konum ve bölgeBölgeye özel alınan önlemlerin etkileri açıkça görülmektedir.
Sıcaklık bir zeytinin çevreye yayılmasın sağlayan ana faktörlerden bir tanesidir. Soğuk havalara karşı çok dayanıklı değildir. Dolayısıyla da fidanın gelişmesi ve bir ağacın ise de zeytin vermesini doğrudan etkilemektedir. 40 ‘ ye geldikten sonra zeytin ağaçları sulanmaya başlamalıdır.
İdeal zeytin yetiştirme sıcaklığı ise ortalama olarak 15 ile 20 arasında olmalıdır. Çünkü hızlı ısınan bir yerde zeytinler zamanından önce gelişir ve ani bir soğuma ile de büyük bir zarar ile de karşı karşıya kalır.
Çiçeklenme zamanı Mayıs ve Haziran aylarında olmaktadır. Çok hızlı bir şekilde çiçeklendikten sonra ise meyve oluşumu ve büyüme aşamasına geçmektedir. Tam olarak da olgunluğa ulaştıktan sonra ise Ekim ve Kasım aylarında da hasat edilmektedir.
Zeytinin kuraklığa dayanıklı olduğu bilinmektedir. Ancak her bitki de belli bir miktarda yıllık yağış istemektedir. Daha iri bir zeytin olması isteniyor ise yaz aylarında su ihtiyacının karşılanması gerekmektedir. Kar ile dolu yağışlar arasında zeytin yetiştiricilerinin istemediği iki yağış türüdür. Çok fazla yağış alması dalların kırılmasına, dolu ise meyvelerin zarar görmesine sebep olacaktır.
Edremit zeytin fidanı ekildikten sonra yaklaşık olarak 4 ile 6 yıl içerisinde de ilk zeytinlerini vermektedir. İlk mahsul çok büyük olmasa da her geçen yıl yetişen zeytin sayısı artmaktadır. Ağaç güçlendikçe de mahsulde daha verimli olmaktadır. Dikildikten 10-15 yıl sonra ise en verimli döneme ulaşacaktır. Ortalama olarak bir zeytin ağacının verimli ömrü ise 150 yıldır, ağaç olarak binlerce yıl yaşayabilir.
Edremit zeytin fidanı ne kadar dirençli olsa da çevresel faktörlerin değişmesi ve çeşitli nedenlerden dolayı ciddi hastalıklarında meydana gelme olasılığı bulunmaktadır. Doğal çözüm yolları kullanılarak fidanların ilaçlanması oldukça önemlidir. Böylelikle mantarların neden olabileceği ciddi olarak nitelendirilen hastalıklarında önüne geçilmiş olmaktadır.