Fransız orijinali olan Garnem şeftali badem anacı, INRA Araştırma Enstitüsünde geliştirilmiştir. Şeftali, nektarin ve badem için iyi derecede aşı uyumu gösteren bir anaçtır. Anacın kirece dayanıklılığı iyi derecededir. Fakat Garnem anacı kuraklığa dayanamaz. Anaç, bazı erik türlerinin aşılanması için uygundur. Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde yaygın olarak kullanılan bu anaç ülkemizde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Agrolidya web sitemiz üzerinden bizler de fidan yetiştiricileri için Garnem anacınısatışa sunmaktayız.Aşılama için gerekli olan anaç, özel ambalajında adrese teslim edilmektedir. Anaçtan verimli sonuç almakisteyen üreticiler web sitemiz üzerinden kolaylıkla anaç siparişi verebilir.
Garnem şeftali badem anacı ülkemizde sıklıkla tercih edilmektedir. Anaç orijinali Fransız’dır. Özel olarak geliştirilen anacın genel özellikleri:
Garnem şeftali badem anacı ülkemizde yaygın olarakkullanılmaktadır. Şeftali ve badem melezi olan anaç Fransa’da geliştirilmiştir.Fransa’da da yaygınolarak kullanılmaktadır.Şeftali, badem ve nektarin çeşitlerinin tamamıyla iyi aşılama sağlar.Anaç, kirece karşı dayanıklı özelliğe sahiptir. Fakat kuraklığa karşı dayanıklı değildir.Kireçli veaz sulanantopraklarda kullanılanGarnemanacı, şeftali ve bademiçin idealdir. Aşılama sonrası elde edilen ağaçlar dayanıklı ve kuvvetli biryapıya sahiptir. Ağaçlar gelişiminitamamladığında yüksek verimlilik sağlar. Garnemşeftali bademanacı tüplüdür. Tüplü olarak satışa sunulan anaç birçok avantajı beraberinde getirir.
Garnem şeftali badem anacı çeşitli meyvelerle aşılanmaktadır. Badem, şeftali ve nektarin için iyi aşılama yapılır. Bazı erik fidanlarına da aşı tutmaktadır. Garnem şeftali badem anacı siparişi verdikten sonra fideler için yer ayarlanmalıdır. Aşılama hangi fide için yapılacaksa öncelikle anaç toprağa dikilmeli, yaklaşık 3 ay sonra aşılama yapılmalıdır. Aşılama yapılırken aşılama dönemini takip etmek gerekir. Aşılama yaparken anacın ve fidenin zarar görmesini önlemek gerekir. Eğer aşılama yeri açıkta kalırsa ve doğru aşılama yapılmazsa fide zarar görebilir. Aşının tutması için doğru aşılamadönemini beklemek gerekir. Aşılama dönemi içindeki aşılar başarılı bir şekilde tutar. Böylelikle fidelerin zarar görmesi önlenir.
Garnem şeftali badem anacı bakımı zor olan bir anaç değildir. Anaçlar Agrolidya web sitemiz üzerinden temin edilebilir. Anaçlar badem, şeftali ve nektarin olmak üzere bazı erik çeşitleriyle de aşılanmaktadır. Aşılama işleminden yüksek verimlilik almak için doğru aşılama döneminde doğru aşılama yapılmalıdır.
Garnem şeftali badem anacı kireçli topraklarda yetişmektedir. Fakat anacısusuz bırakmamak gerekir. Anacın düzenli olarak sulanması gerekir. Şeftali ve badem melezi olan bu anaç verimli topraklarda yetişmektedir. Akdeniz bölgesinde sıklıkla tercih edilen anaç kuvvetli bir yapıya sahiptir. Şeftali dikili olan bir bölgeden ağacı söktükten sonra hemen yeni bir şeftaliağacı dikilemez. Fakat bunun yerine Garnemşeftali badem anacıdikildiğinde kolaylıkla şeftali fidanı yetiştirilebilir. Kuvvetli ve hızlı gelişen anaç olduğu içindikilirkenbelirli aralıklarda fidan dikimiyapılmalıdır. Fidanlar arasında 4 ya da 5 metre mesafe olmalıdır. Böylelikle gelişen fidanlar ağaç olduğunda daha sağlıklı ve güvenli bir şekilde büyür.
Garnem şeftali badem anacı bakımı zor değildir. Bakımda dikkatedilmesi gerekenler toprakseçimi, sulama sıklığı ve gübrelemedir. Anaç için toprak seçimi önemlidir. Toprağın ağır olmaması vegeçirgenolması gerekir.Ağır,sututan, verimliliği düşük olan topraklarda fidan yetiştirmek dahazordur. Toprağın kireçli olması idealdir.Aşılama döneminde aşı yapmak gerekir. Aşılama döneminde yapılan aşılar daha verimlidir. Verimli sonuç almak için sulama sıklığına dikkat etmek gerekir. Yumuşak iklimlerde verimli sonuç veren anaç, 20 günde bir sulanmalıdır. Sulama sıklığı doğru ayarlanmazsa anaç zarar görebilir. Fazla sulamada kökler sudan çürüyeceği gibi gövde de sudan zarar görür. Eşit miktarda kökleri sulamak gerekir. Gövdeye suyun çok temas etmemesi önemlidir.
Garnem şeftali badem anacı bakımında gübreleme önemlidir. Toprak bir süre sonra bazı elementleri kaybetmeye başlar. Bu nedenle toprağın verimliliği azalır. Toprağın verimliliğinin artması için düzenli olarak gübreleme yapmak gerekir. Gübreleme işlemi ilk olarak anaç dikildiğinde yapılmalıdır. Anaç dikildikten sonra yapılan gübreleme işlemi 1 yıl arayla yapılmalıdır. İlk gübreleme yapıldıktan sonra 1 yıl beklemeli ve 1 yılın sonunda gübreleme yapılmalıdır. Yılda yanmış ahır gübresiyle gübreleme yapılmazsa iki yılda bir yapılabilir. Çok sık olmamakla birlikte toprağın verimliliğini arttırmak ve kökleri beslemek için gübreleme yapmak faydalıdır.
Garnem anacının bakımı düşünüldüğü kadar zor değildir. Birkaç adımda kolaylıkla anaç bakımı yapılabilir, aşılardan verimli meyve elde edilebilir. Garnem anaçları tüplü olarak adrese gönderilmektedir. Fidelerin tüplü olması ciddi avantaj sağlarken kolay bakım imkanı sunmaktadır. Toprağa dikilen fideler mevsiminde aşılanmalıdır. Aşılar tuttuğunda fidelerden verim alınmaya başlar. Fideler bakımı iyi olduğu sürece gelişmeye devam eder. 3 yaşını dolduran fideler artık daha verimli meyve vermeye başlar. Fideler ağaç olduktan sonra bakımı aksatılmadan devam etmelidir.