Ferragnes Badem Fidanı

Fransız orijinali bir ürün olan Ferragnes diğer badem çeşitlerine göre oldukça dayanıklı bir çeşittir. Tozlayacıları Ferraduel'dir.
%17
İndirim
119.99 TL
En geç 06 Aralık 2024 Cuma günü kargoda
Kargo
Kargo 1000
Benzer Ürünler

Ağacın Fiziksel Özellikleri

  Hasat Dönemi   10 - 30 Eylül
  Çiçeklenme Dönemi   20 Mart - 3 Nisan
  Ağaç Gelişimi   Orta
  Verimlilik   Yüksek
  Ağaç Yapısı   Yarı Açık
  Kendine Verimlilik   Hayır(Ferraduel, Ferrastar)

Meyve Özellikleri

  Kabuk Sertliği   Yarı Sert  
  İç Randımanı   33 - 38%
  İkizlik Oranı   1%'ten az
  Meyve Ağırlığı   1.40 Gram              
  Meyve Yapısı   Uzun
 

Ferragnes Badem Fidanı Hakkında

Fransız orijinali olan Ferragnes bademi diğer çeşitlere göre en çok tercih edilen badem çeşididir. Badem, Cristomorto X Ai melezlemesinden elde edilmiştir. Atalarının en olumlu özelliklerini içerisinde barındıran badem farklı özelliklere sahiptir. Ferragnes badem fidanı kolay yetişebilen, yetiştiğinde çabuk meyve veren bir fidandır. Çeşitli meyve ağaçlarında görülen hastalıklara karşı oldukça dirençlidir. Bu sayede fidanın zarar görmesi, meyve vermemesi oldukça düşük bir ihtimaldir. Meyve vermeye başlayan ağaçtan bolca meyve toplanır. Meyveler olgunlaştığında iri ve kolay paketlenebilir özellikte olur. Bu sayede meyveleri kolaylıkla paketlemek mümkündür. Bahçe tesislerinde en çok tercih edilen badem fidanı, Ferragnes badem fidanıdır. Kolay bakımı ve yüksek verimliliği sayesinde her bahçede olması gereken bir meyvedir.

Ferragnes Bademinin Özellikleri Nelerdir?

Fransız orijinali bir ürün olan Ferragnes Badem diğer badem çeşitlerine göre oldukça dayanıklı bir üründür. Ferragnes Badem, yetiştirilmesi en kolay badem türleri arasında bulunmaktadır. Ferragnes Bademinin ağaçları kuvvetli ve yarı dik gelişir. Ferragnes Badem Fidanının tozlayacıları Ferraduel, Texsas'dır.

Ferragnes Badem diğer badem çeşitlerine göre dayanıklı bir tür olması nedeniyle depolanabilirliği mümkün; pazar değeri de yüksek bir meyvedir. Aynı zamanda unu, yağı, sütü, şurubu ve çerez olarak da birçok alanda değerlendirilip kullanılabilir.

Bademler acı ve tatlı olarak iki gruba ayırabiliriz. Tatlı bademleri ise kabuğun özelliklerine göre el, diş, taş ve sert kabuklu bademler olarak dört alt gruba ayırıyoruz. Ferragnes Badem, diş bademi grubundadır. Yani bu bademlerin diş ile kırılması oldukça kolaydır. Badem tesislerinde bulunması gereken en önemli badem çeşitlerindendir. Fransa kökenli olan Ferragnes Badem, Cristomorto (İtalyan orijinli) ile Ai badem çeşitlerinin melezi sonucu elde edilmiştir. Fransa ve İspanya’da ana çeşit olarak kullanımı yaygındır. Türkiye'de de en yaygın olarak kullanılan badem fidanı çeşitlerindendir. Ticari açıdan çok iyi değerlendirilen klasik bir badem çeşididir ve genelde taze tüketim olarak (atıştırmalık) tüketilen, meyvesi iri ve gösterişlidir ve bu nedenle paketlemeye uygundur. Ferragnes Bademin lezzeti de çok iyidir. Ferragnes Badem Fidanı başta fungal (mantari) hastalıklar olmak üzere hastalıklara ve dona karşı toleranslıdır.

Ülkemizin bir çok yerinde tercih edilen Ferragnes Bademi, yerli çeşitlere kıyasla geç çiçeklenir. Bu nedenle Ferragnes Badem genellikle ilkbahar geç donların yaşandığı yerlerde tercih edilir. Ferragnes Badem Fidanının hızlı geliştiği için meyvelerini erken vermektedir. Ferragnes Badem verimi yüksek olmakla birlikte her yıl meyve verir. Ferragnes Badem sert kabuklu bir çeşittir. Ferragnes Badem Fidanında sık dallanma görülmez ve kendisi ile uyuşmaz. Ferragnes Badem Fidanı yabancı döllenen bir çeşittir. Bu nedenle Ferragnes Badem tesislerinde mutlaka tozlayıcı çeşit bulunması gerekir. Tozlayıcı çeşit olarak Ferraduel (çoğunlukta), Texas, Tuono ve Ferrastar kullanılabilir. Ortalama iç verim oranı %40’tır. Çift meyve oranı ise yok denilecek kadar azdır. Verimli dönemler dediğimiz 8-10 yaşında olan Ferragnes Bademinden, optimum koşullarda ağaç başına ortalama 9 kg iç meyve alınması mümkündür.

Ferragnes Badem Çeşidi Hangi İklim ve Topraklarda Yetiştirilebilir?

Deniz seviyesinden 400 metre ve 1600 metre yüksekliklere kadar olan rakımlarda rahatlıkla yetiştiriciliği yapılabilir. Kuru şartlarda tarımı yapılabilen bir çeşittir. Çok fazla su isteği olan bir bitki olmamasına rağmen sulandığı şartlarda (bilhassa yaz aylarında) yüksek verime sahiptir.

 

Ferragnes Badem Yetiştiriciliğinde Bahçe Tesisi ve Fidan Dikimi Hakkında Neler Söyleyebiliriz?

Badem yetiştiriciliğinde bahçe tesisi de çok önemlidir. Güneye bakan, su tutmayan –drenajı iyi olan- ve düz değil de hafif meyilli olan araziler tercih edilebilir. Fidanları dikmeden önce toprağı derin bir şekilde işlememiz başta fidanın kök gelişimi olmak üzere açısından çok önemlidir. Kışı sert geçen bölgelerde dikimler ilkbahar başında, gözler kabarmadan önce yapılırken, ılıman bölgelerde sonbahar veya kış başında dikimler yapılmalıdır. Fidanların dikim zamanına dek, rüzgârdan arî alanlarda muhafaza edilmesi önemlidir. Dikilen badem fidanlarının yerini mümkün mertebe değiştirmeyelim. Aksi takdirde kökler, yer değiştirme ve söküm konusunda zarar görecektir. Tutma oranının yükske olması sebebi ile genelde tüplü fidanlar tercih ediliyor.

Ferragnes Badem Nasıl Sulanır?

Damlama sulama yöntemi kullanılması önerilir. Böylece hem ülkemizdeki su kaynakları bilinçli kullanılmış olur hem de ağaç, istediği miktarda suyu en verimli şekilde almış alır. Verilecek su miktarı toprak, iklim ve diğer şartlara göre değişir. Aşılı badem fidanlarının dikimden sonraki birkaç yıl sulanması istenir. Sulama sıklığını azaltmak için malçlama (Çeşitli malzemeler ile toprak yüzeyinin örtülmesi) yaparsak hem topraktaki su kaybını azaltmış, toprak nemini korumuş; hem de çıkması beklenen olası yabancı otları kontrol altına almış, onlarla mücadele etmiş oluruz. Sürgün gelişiminin hızlanması için Nisan-Mayıs aylarında sulamaya başlanabilir. Bu sayede çiçek tomurcuğu oluşumu sağlam ve meyvelerin iriliği, dolgunluğu istenilen düzeye gelebilir.

Ferragnes Badem Çeşidinin Gübrelenmesi Hakkında Neler Söyleyebiliriz? 

Gübre konusu hassas bir durumdur. Verilecek gübre miktarlarını belirtmemiz için öncelikle toprak analizi yaptırmamız ve ona göre hareket etmemiz gerekir. Gereksiz gübre kullanımı sadece o yıldaki verimi değil, geleceğimizi de tehlikeye sokabilir. Bahçe tesis etmediysek, o aşamada dekara 3-5 ton arasında -toprak analizi sonucuna göre- yanmış çiftlik gübresi verilmesi önerilir.

Azot, gerek sulama ile gerekse yağışın etkisi ile topraktan yıkanarak kolayca uzaklaşan bir besin elementidir. Bu nedenle belirli dönemlerde bitkinin ihtiyacı olan azotu, toprağa vermemiz gerekir. Gübreler ağaçların izdüşümüne serpilerek mutlaka toprağa karıştırılmalıdır. Bu işlem sırasında gübrenin gövdeye temas etmediğinden emin olunmalıdır. Çiçeklenme öncesi ve sonbaharda yapraktan, püskürtme yoluyla da azotlu gübreler verilebilir.

Ferragnes Badem Fidanı Dikim Mesafesi Nasıldır?

Bu oranlar da ağacın çeşidine, yapacağımız bakım, toprak ve iklim gibi birçok şarta bağlı olarak değişse de, derinliği az olan zayıf topraklarda 5x6 metre, daha iyi topraklarda 7x9 metre olarak dikimleri yapılabilir. Dikim mesafeleri 6x6 metre ve 6x7 metre olarak da yapılabilir.

Ferragnes Badem Çeşidinin Budanması Nasıl Olmalıdır?

Ağacın gelişimini tam tamamlamadan istediğimiz forma getirmemiz gerekir. Dikim sırasında badem fidanının tepesinin kesilmesi gerektiğini unutmayalım. Bu işlem gözlerin uyarılmasıyla birlikte dallanmayı ve taç oluşumunu teşvik edecektir. Fidanı diktiğimiz ilk yıllar kök boğazından çıkan sürgünleri temizleriz.

Taç şeklinin en başta doğru olarak verilmesinin, verim üzerinde çok önemli etkisi vardır. Budama yaparken dalların üst üste gelmesini, birbirini gölgelemesini engellememiz lazım. Bununla birlikte taç kısmın gelişimine dair çanak (goble) şeklinde budama yapılır. Yerden, ortalama 75 cm yükseklikte oluşan 3-4 adet ana dal ayrılır. Her daldan da ikişer yan dal oluşturulur. Bu şekilde budanan ağaçlarda hem verimli ürünler oluşur, hem de hasat sırasında kolaylık görülür. Üretkenliği azalan dallar yerine, verimli dal oluşumu sağlanmalıdır. Budama yaparken ağır budamadan kaçınmak gerekir. Budama sonrası uygun görülen miktarlarda yapılan gübreleme ve sulama ile ağacınızı daha kaliteli, sağlıklı bir konuma getirebilirsiniz.

Gençleştirme budaması dediğimiz bir durum var. Gençleştirme budamasında yeni sürgün oluşumunu teşvik etmek için kurumuş, üst üste gelmiş dallar kesilir, taç genişliği küçültülür ve bu şekilde ağacın kuvvetlenmesi sağlanmaya çalışılır.

Budama zamanları ülkemiz koşullarında, kışın ılık geçtiği (Akdeniz, Ege Bölgesi gibi) yörelerde ağaçların yapraklarını dökmesiyle birlikte sonbaharda yapılabilir.

Yüzlerce fidan çeşidini bünyesinde bulunduran Agrolidya.com adresinize teslim fidan çeşitleri ve %100 müşteri memnuniyeti garantisi sunmaktadır. Seçim yaptığınız ürünleri güvenli alışveriş seçeneği ve hızlı kargo gönderimi ile en kısa zamanda adresinize ulaştıran Agrolidya alanında lider firmalar arasında bulunmaktadır.

whatsapp Tıkla İletişime Geç - +90 (542) 119 99 82