Antep Fıstık Anacı Nedir? Anaç Nedir?

Antep Fıstık Anacı Nedir? Anaç Nedir?

Fidan üretiminde kullanılan anaç veya çöğür, aşı yapılan bitkiye verilen isimdir. Klasik anaçlı fidan demek o bitkinin çekirdekten yetişen bitkisine yapılan aşı ile üretilen fidan demektir. Antep Fıstığı Fidanı üretiminde kullanılan anaçlar Sakız Ağacı, Antep Fıstığı Çöğürü, Menengiç (Çıtlık-Çitlembik), buttum çöğürü anaçları kullanılmaktadır.

UCB 1 Antep Fıstığı Anacı, Antep Fıstığı için en yeni en popüler bir anaçtır. UCB 1 Antep Fıstığı Anacı bitkiyi hızlı büyütür ve hızlı verime getirir. Antep Fıstığı Fidanı üretiminde son yıllarda en çok tercih edilen anaç UCB 1 Antep Fıstığı Anacı’dır. UCB 1 Antep Fıstığı Anacı endüstri de en geniş dikim alanı olan ve en çok test edilen anaçtır. UCB 1 Antep Fıstığı Anacı doku kültürü laboratuvarlarında üretilir. UCB 1 Antep Fıstığı Anacı doku kültürü olmasının sağladığı avantajlar nedeniyle üreticiler tarafından en çok tercih edilen anaçtır.

UCB 1 Antep Fıstığı Anacı toprak kökenli Phytophthora Fungal hastalıklarına, Nematod, tuzluluğa dayanıklı ve soğuğa tolerant bir anaç olup çok güçlüdür. Bahar da araziye dikilir. UCB 1 Antep Fıstığı Anacı dikildikten 3-4 ay sonra aşılanabilir veya yaz mevsiminde dikim yapılıp, takip eden sonbahar da aşılama yapılır. Saksı içinde yetiştirilen anaçlar her mevsim dikim kolaylığı ve kalitesi sağlamakta olup torf içinde sağlıklı kökler oluşturur. UCB 1 Antep Fıstığı Anacı fıstığın kültüre alınmış sulanabilen tek anacıdır. Sulama yapılabildiği için yıllık sürgün uzunluğu daha uzun olmaktadır. Bu sebeple kendi halinde yetişmiş normal ağaçlardan çok daha verimli olurlar.

Antep Fıstığı Ağacının Özellikleri

Antep Fıstığı ağacı, yapısı itibariyle oldukça dayanıklıdır. Sıcaklık farkları ile mücadele eder ve nem dışında her şeyi tolere edebilir. Antep fıstığı ağacı 10 metreye kadar büyüyebilmektedir. Tamamen olgunlaştığında yaprak genişliği 10 ila 20 cm arasında bir yerlere ulaşır.

Meyvesi hepimizin bildiği gibi Antep fıstığıdır. Dışında krem rengi bir kabuk barındırır, iç kısmında ise o tatlı yeşil renk, mor ile bordo arası zarımsı bir yapının içerisinde gizlenmektedir. Antep fıstığı ağacı, her iki yılda bir ortalama 50 kilogram ya da 50 bin fıstık ürün verir. Kısacası oldukça bereketidir ve üreticisinin yüzünü güldürür. Antep Fıstık Fidanı

Antep Fıstığı Fidanının gelişimi diğer meyve fidanları gibi gösterişli değildir. Antep Fıstığı Fidanı gelişim bakımından oldukça yavaştır. Antep Fıstığı Fidanı dikim mesafesi fidan ve sıra 6 metre olacak şekilde yapılabilir. Tüplü Antep Fıstığı Fidanı yılın 12 ayı dikebilirsiniz. Çok soğuk karasal iklimler hariç her rakıma kolaylıkla dikimini yapılabilir. Fidan dikimi yapıldıktan sonra bulunduğu konum ve toprak yapısına göre 25 günde bir kere sulanabilir.Ekonomide büyük bir yeri olan Antep Fıstığı, gıda endüstrisinin farklı alanlarında kendine yer bulmakta. Ayrıca kuruyemiş olarak da sevilerek tüketilen bir besin kaynağı. Peki, Antep fıstığı nasıl yetişiyor? Antep fıstığı ağacı bakanların dikkat etmesi gereken noktalar nelerdir? Yetiştiricilere özel ipuçlarını bu yazıda topladık! Antep Fıstık Fiyatları Antep Fıstık fiyatları Antep Fıstığının türüne ve özelliklerine göre değişmektedir. Antep Fıstık Fidanı Fiyatları web sitemizin ürünler kısmında sizlerle paylaşılmıştır. Antep Fıstık Fidanı Satışı

Firmamız tarafından en uygun fiyat seçenekleriyle sertifikalı Antep Fıstık Fidanı satışı yapılmaktadır. Agrolidya tarafından satılan yüzbinlerce Antep Fıstık Fidanı ülkemizin birçok yerinde üreticilerimizin yüzünü güldürmektedir.

Türkiye’de Antep Fıstığı Nerede Yetişir?

Antep fıstığı üretiminde, Türkiye bölgeleri de oldukça önemli. Dünya üzerindeki üretim alanları Batı Asya, Akdeniz Bölgesi ve Yakındoğu şeklinde sıralanan Antep fıstığı, ülkemizde daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetiştiriliyor.

Akdeniz, İç Anadolu ve Marmara ise Antep fıstığı yetiştiriciliğinde öne çıkan diğer bölgeler arasında geliyor. İhtiyacın büyük bir kısmını karşılayan şehirler ise Gaziantep başta olmak üzere Siirt, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin ve Adıyaman şeklinde sıralanıyor.

Türkiye’deki Antep fıstığı yetiştiriciliği ilk olarak 1948 yıllarının sonlarına doğru Ceylanpınar Devlet Çiftliği’nde yapılmıştır. Hatta günümüzde bu çiftliğin 43 bin dekarlık kısmı Antep fıstığı araştırmaları için kullanılmaya devam ediyor.

Dünyada Antep Fıstığı Üretimi

Değerli meyvesi ile üreticisine büyük kazançlar sağlayan Antep fıstığı, dünya çapında üretilen bir beşindir. Özellikle anavatanı olan Orta Doğu ülkelerinde popülerdir. İran, Antep fıstığı ağacı yetiştiriciliği konusunda bir numaralı ülkedir. Onun hemen ardından Amerika Birleşik Devletleri gelmektedir.

ABD’de Antep fıstığı ağacı, özellikle iklim şartlarının yeterliliği nedeni ile Kaliforniya eyaletinde gerçekleşmektedir. Dünyada Antep fıstığı ağacı yetiştiriciliği ve Antep pisti üreticiliğinin üçüncü sırasında ülkemiz yer almaktadır. Bu üç ülke dışında Çin ve Yunanistan da Antep fıstığı konusunda iddialı olan ülkeler arasında yer almaktadır. 

whatsapp Tıkla İletişime Geç - +90 (542) 119 99 82