Ceviz Fidanı Budaması Nasıl Yapılır? Bilinmesi Gerekenler

Ceviz Fidanı Budaması Nasıl Yapılır? Bilinmesi Gerekenler

Ceviz fidanı toprakla ilk buluştuğu andan itibaren doğru bakım uygulamalarının yapılması gerekiyor. Bunlardan birisi ise her yıl düzenli olarak yapılması gereken budamadır. Ceviz fidanının türüne uygun olan doğru budama, fidanın gelişimini olumlu etkiler. Yanlış budama tekniklerinin tercih edilmesi ise tam tersi bir etki yapar.
Budama, dışarıdan bakıldığında basit ve herkesin yapabileceği bir işlem gibi görünür. Ancak oldukça hassas bir işlemdir. En küçük bir hatanın düzeltilmesi uzun yıllar alır. Bundan dolayı ceviz fidanı budaması konusunda herhangi bir uzmanlığınız yok ise profesyonel destek almanız gerekiyor.


Budama Nedir?

Budama; ağaçların kuvvetli ve düzgün taç oluşturmaları, meyve verimliliklerinin arttırılması için yapılan sürgün ve yaprak alma işlemidir. Yapılan kesme ve sürgün alma işlemi ile fidanın daha güçlü bir taç oluşturması sağlanır ve fidan toplu olarak gelişim gösterir.

Budama için izlenecek yol, fidanın türü dikkate alınarak belirlenir. Bunun yanında toprak yapısı, iklimin özellikleri ve benzeri unsurların da mutlak surette dikkate alınması gerekir. Böylece ortaya çıkacak sonuç, fidanın hızlı ve güçlü bir şekilde gelişmesi ve verimliliğinin artması şeklinde olacaktır.


Ceviz Fidanı Ne Zaman Budanır?

Ceviz fidanı, genellikle ilkbahardan hemen önce veya ilkbaharın başında budanır. Budama zamanı, fidan türü dikkate alınarak belirlenir. Örneğin; chandler ceviz fidanı için en uygun zaman Şubat ayıdır. Ancak farklı bir fidan türü için budamanın farklı zamanda yapılması uygun olabilir.
Budamanın düzenli olarak yapılması gerekir. Her yıl fidanlar budanarak şekillendirilir ve güçlenmeleri sağlanır. Ceviz, yoğun budama sonrasında strese girebilecek bir ağaçtır. Bu yüzden budamanın yıl içine yayılması gerekir. Bahsedilen husus için budamalar kış ve yaz budaması şeklinde iki farklı dönemde gerçekleştirilir.


Kış Budaması

Genellikle Şubat ve Mart aylarında yapılır. Ancak ağaçların yaprak dökümünden ilkbaharda uyanmalarına kadar olan süre arasında da yapılabilir. Kış mevsiminin sert geçtiği ve don olaylarının görüldüğü bölgelerde kış budaması, donların geçtikten sonra yapılmalıdır. Aksi durumda aşırı soğuklara bağlı olarak ağaçlarda farklı sorunlar ortaya çıkabilir.
Kış budamasında temel hedef, ağacın şekillendirilmesi ve dinlenmeden çıkmasının teşvik edilmesidir. Fidanın yaşına bağlı olarak bir işlem yapılması gerekir. Ağır bir budamanın ağacı strese sokacağı ve verimliliğini aşağı çekeceği unutulmamalıdır.


Yaz Budaması

Yaz budaması, genellikle ilkbahar sonunda yapılır. Buradaki temel amaç ise ağacın daha iyi güneş alması ve meyvelerin daha iyi renklenmesidir. Ayrıca kışın yapılacak olan budama işleminin azaltılması da bir diğer önemli hedef olarak ifade edilebilir.


Ceviz Fidanı Nasıl Budanır?

Ceviz fidanı budamasının nasıl yapılacağı ile ilgili detaylara geçmeden önce bunun uzmanlık gerektiren bir işlem olduğunun unutulmaması gerekiyor. Eğer bu alanda bir uzmanlığınız yok ise mutlaka profesyonel destek almalısınız.
Ceviz fidanı budaması, her yıl aynı şekilde yapılmaz. Fidanın yaşına ve yapılacak işlemin amacına göre farklı yollar izlenir. Ayrıca fidanın türünün de yine mutlaka surette dikkate alınması gerekir. Budama yaparken izlenecek yollar genel olarak şu şekildedir:


Göz Budaması

Ceviz fidanları ilk olarak toprak buluşturduklarında genellikle tek bir daldan oluşan, ince sopa şeklindedir. Bu şekilde dikilen fidanın mutlaka budanması ve göz düşürülmesi gerekir. Göz düşürülmesi yapılmadığında fidanlar, adeta bir kavak ağacı gibi dik olarak büyüyecektir. Bu durumda hem ağaç düzensiz bir şekil alacak, hem de verimliliği düşecektir. Göz budaması yapılmadığında fidan bütün gücünü yanlış yere yönlendirir ve güçlü bir taç oluşturamaz.
Göz budaması için fidan tepesinden kesilir. Ne kadar kesileceği ve kaç adet göz bırakılacağı ise yine fidanın türüne ve iklim özelliklerine göre değişkenlik gösterir.


Şekil Budaması

Fidanın dikimi sonrasında sürgünlerin 25-30 cm boyuna ulaşmalarının ardından şekil budamasına başlanmalıdır. Üst tarafa yakın olarak dik şekilde büyüyen dallardan birisi lider olarak seçilir ve lidere rakip olan diğer dik dallar alınır. Liderin büyümesine izin verilir. Daha sonraki dönemlerde ise liderin yaklaşık 10 cm altından başlamak üzere farklı yönlere bakan sürgünlerden 4-5 tanesi ana dal olarak belirlenir. Güçlü olanlar bırakılırken, güçsüz olanlar ise alınır. Yapılan bu şekil budaması ile ağacın tacı oluşturulur.
Bu aşamadan sonra ise fidanın büyüme durumuna göre şekillendirme devam eder. Doğru bir şekillendirme ile güçlü bir taç oluşur ve bunun sonucunda ise verimlilik artar.
Ceviz fidanı budaması genel hatları ile bu şekildedir. Ancak burada bahsedilenlerin genel detaylar olduğu ve normalde bu işlemin çok daha ayrıntılı ve hassas bir şekilde yapıldığı unutulmamalıdır. Profesyonel olmayanlar tarafından yapılacak budama, fidanlarda telafisi çok zor sorunlara neden olabilir. 

whatsapp Tıkla İletişime Geç - +90 (542) 119 99 82