Ceviz fidanlarının dikimi hakkında neler söyleyebiliriz, ceviz fidanı çeşitleri ve fiyatları nasıldır, ceviz fidanı nasıl hasat edilir gibi tüm soruların cevabını bu makalemizde bulabilirsiniz.
Ceviz fidanı dikimi ve bakımından önce makalemize ceviz fidanı çeşitleri ile başlamak istiyoruz. Tüm saydığımız ürünlerle ilgili daha fazla bilgiye agrolidya.com sitemizdeki ceviz fidanları bölümünden ilgili ürüne tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Dünyada en çok bilinen ve üretilen ceviz türü olan chandler ceviz fidanı cevizinin iri kabuğunun yumuşak olması ile ünlüdür. Ülkemizde 1200 metreye kadar her bölgede dikilebilmektedir. Chandler çeşidi ceviz fidanı ülkemizin kıyı ve Marmara, Ege, Karadeniz ve Akdeniz gibi ılıman bölgelerinde dikiliyor, iyi bir verim alınıyor.
Chandler gibi ülkemizde sıklıkla tercih edilen Fernette Ceviz Fidanı bir Fransız orijinlidir. Geç uyanması ve soğuk iklime dayanması ile meşhur olan bu fidanın meyveleri iri, oval ve ince kabuklu olup Türkiye’nin en yüksek bölgelerinde dikilebilmektedir.
Fernette gibi Fransız orjinali olan fernor cevizi de sahip olduğu özellikler nedeni ile Ülkemizde tercih sebebi olan ceviz fidanlarındandır. Geç çiçeklenen meyvesi oval olan ve kabuklarından çabuk ayrılabilen fernor cevizi ülkemizde 1000-1200 rakım üzerindeki yerlerde rahat yetişebilmektedir. Ülkemizde İç Anadolu Bölgesi ( Özellikle Eskişehir) Fernor ağırlıklı dikim yapıyor.
Chandler ile alternatif sayılabilecek özellikleri nedeni ile chandler rakibi olarak da bilinen howard ceviz fidanı küçük bir ağaç yapısına sahip olması nedeni ile daha sık aralıklarla dikilebilir, yan dallarından daha fazla verim alınabilir özelliktedir. Yine chandlere göre daha hızlı ceviz verbilen howardın meyvesi yuvarlaktır ve 1400 metre rakıma kadar dikilmektedir.
Tozlayıcı olarak da kullanılan ronde ceviz fidanı 7 yaşından itibaren polen üretmeye başlar ve oldukça güçlü bir ağaç yapısına sahiptir. 800-1200 metre rakım arasında dikilen ronde ceviz fidanı orta büyüklükte meyve verir ve kabukları incedir. Özellikle Fernor için tercih edilen dölleyici bir çeşittir.
Ceviz fidanlarının türlerine göre her yıl yapılması gereken bakımları mevcuttur. Ağacınızdan doğru verim alabilmek için her yıl düzenli olarak bakım yapılmalıdır. Ceviz türlerine göre bakımla ilgili daha fazla bilgiye ulaşabilmek için blog bölümündeki makalelerimizi inceleyebilirsiniz.
Öncelikle toprak isteğinden bahsedelim. Ceviz, fazla kireçli toprakları sevmeyen bir bitkidir. Yine de ceviz yetiştirecek alternatif bir alanımız yoksa, topraktaki kireç miktarını azaltacak ürünler (Sıvı kükürt gibi), belirtilen dozda kullanmak gerekebilir. Drenaja uygun olmayan arazilerde ise drenaj kanalları (1,5 ile 3 metre arasında değişen derinliklerde) açabiliriz. Aynı zamanda toprak geçirgenliği (Suyun süzülmesi) zayıf olan toprak çeşitlerinde sırt yaparak etkili sonuç alabiliriz. Ağaçlar sırtların üzerine dikilir. Sırt yapıldıktan belli bir süre sonra toprakta hafif bir çökme görülür, yani toprak oturmuş olur. Tam bu dönemde fidanı dikebiliriz. Daha etkili bir sonuç almaktaki bir diğer etken de toprağın verimli kısımlarının sırtta bulunmasıdır.
Ceviz bahçesinin kurulmasında tavsiye edilmeyen alanlardan bazıları da don çukuru ve yüksek taban suyuna sahip olan (kök ve kök boğazı çürüklükleri yaşanacağı için önerilmez) arazilerdir. Diyelim ki arazimizde suyun süzülmesi oldukça yavaş. O halde 80 cm derinlikte patlatma makineleri ile toprağı işleriz, böylelikle pulluğun devamlı aynı düzeyden sürmesi sonucunda oluşan tabakayı kırarız. Bu işlemden sonra bir ya da iki kere de goble gibi toprak işleme aleti ile dip patlatanın oluşturduğu kesekleri kırmış oluruz. Bu sırada yaptırdığımız toprak analizine göre uygun olan miktardaki taban gübresini de toprağa uygulayabiliriz. Dikim mesafelerine gelecek olursak çeşitten çeşide değişmekle birlikte ortalama 8x5-8 metre olarak önerebiliriz. Şunu unutmayalım ki sıra arasını geniş tutarsak hem taç gelişimini arttırmış oluruz hem de ilaçlama gibi mekanizasyon gerektiren durumlarda kolaylık sağlanır.
Ceviz bahçesi kurulumunda hâkim rüzgâr yönü de çok mühimdir. Eğer kare bir dikim olmayacaksa, rüzgâr nereden esiyorsa geniş aralıklı dikeceğimiz fidanların yönünün kuzey-güney şeklinde olmasına dikkat etmeliyiz.
Ceviz fidanları tüplü ve açık köklü olarak Türkiye şartlarında yılın her ayı ekilebilmektedir. Ekimden sonraki kış aylarında açık köklü ceviz fidanları, yaz aylarında ise tüplü ceviz fidanları ekilir.
Ceviz fidanı budama işlemleri diğer meyve fidanlarına göre farklılık göstermekte ve budama işlemi doğrudan ürün verimine etki etmektedir. Ceviz fidanında tek lider bırakılması ve yan dalların orantılı bir şekilde ayarlanması önerilir. Ceviz fidanı budama işlemleri ile ilgili yeterli bilgiye sahip değilseniz bu konu ile ilgili ayrıntılı makalemizi okumanızı önermekteyiz.
Ceviz fidanı, ilk seneden itibaren meyve vermeye başlayabilir. Fakat ticari olarak, dikimden sonra beşinci yıldan itibaren meyve vermeye başlar. İyi bakım yapıldığında (sulama, budama, gübreleme gibi) en yüksek randımana 10 yaşından sonra ulaşır. Tabii verimli sonuç almak için hem bölgeye hem de toprak yapısına uygun çeşit seçimi de çok önemlidir.
Sitemizde satılan aşılı ceviz fidanlarının dikim mesafeleri toprak yapısına, ceviz fidanı cinsine, ikli koşullarına ve bakıma göre değişiklik gösterse de genel olarak 7x7 metre, 8x4 metre, 8x8 metre, 10x10 metre aralıklarında dikilir.
Ceviz fidanı alırken öncelikle ekim yapacağınız alanın toprak ve rakım özelliklerine göre hangi ceviz fidanının uygun olduğunu belirlemelisiniz. Ardından alacağınız fidanın ekim zamanına göre tüplü veya açık köklü olup olmayacağına karar vermelisiniz. Tüm bunlardan sonra en önemli kısım ise ceviz fidanlarının sertifikalı olmasıdır. Fidancınızdan ilgili belgelerinin olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Agrolidya.com serfitika ve belgelerini sitenin üst menüsünde Belgelerimiz kısmında incelemeniz için sürekli sergilemektedir.
Ceviz fidanı fiyatları cevizin türüne ülkemizdeki dönemsel yetiştirme durumlarına, boylarına vb sebeplere göre dönem dönem değişiklik göstermektedir. Agrolidya.com online satış sitemizin ceviz fidanları kategorisinde bulunan tüm ceviz fidanlarımız güncel fiyatları ile satışa sunulmaktadır. Talep ettiğiniz anda istediğiniz ceviz fidanın fiyatlarını ve özelliklerini ilgili fidanın üzerine tıklayıp öğrenebilir, Türkiye’nin her yerine online olarak sipariş verebilirsiniz. Ceviz Fİdanı Fİyatlarını görmek ve online sipariş vermek için tıklayınız >>> Ceviz Fidanları <<<