Ceviz Fidanı Dikiminde Leonardit Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Ceviz Fidanı Dikiminde Leonardit Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Türkiye'de zaman zaman yanlış tarım uygulamaları başta olmak üzere farklı sebeplenedeni ile tarım arazilerinin verimliliğinde ciddi anlamda düşüş yaşanabiliyor. Topraktaki organik madde oranlarının olması gereken seviyenin altına düşmesi, pH oranlarının yükselmesi gibi değişimler, verimsizliğe neden olur. Ceviz fidanı dikimi için tercih edilecek arazinin verimsiz olması, ortaya çıkacak sonucu olumsuz olarak etkileyecektir.


Arazilerin verimsizliğinin engellemek için kullanılacak farklı yöntemler bulunuyor. Söz konusu uygulamalardan birisi de leonardittir. Ülkemizde ve dünyada kullanılan leonardit, toprak verimliliğini etkili bir şekilde yükseltiyor. Peki, leonardit nedir? Ceviz fidanı dikiminde kullanılmalı mıdır? Bu soruların cevaplarını ve leonardit ile ilgili genel bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.


Leonardit Nedir?

Leonardit; hümik asit, fülfik asit ve organik maddeden oluşan özel bir karışımdır. Alkali çözeltilerde çok kolay bir şekilde çözülen, kahverengi ya da siyah renkli, camsı bir mineraloittir.
Leonardit, linyitin oksidasyonu ile meydana gelen bir üründür. 70 milyon yıllık süreç sonunda linyit kömürünün okside olması sonucunda oluşmaktadır. Toprağın pH seviyesinin düzenlenmesi başta olmak üzere çok farklı olumlu etkileri bulunur.


Ceviz Fidanı Dikiminde Neden Leonardit Kullanılır?

Ceviz fidanı dikimden istenen sonucun elde edilebilmesi için dikim yapılan arazinin toprağının verimli olması gerekir. Ayrıca ceviz fidanı için uygun olması da bir diğer önemli unsur olarak dikkat çeker. Bunu anlamının en basit yolu ise toprak analizidir. Toprak analizi sayesinde arazinin ceviz fidanı dikimi için ne kadar uygun olup olmadığı anlaşılır.

Yapılan analizden sonra çıkan sonuçtaki organik madde durumu, kireç oranı, kil oranı ve pH seviyesine dikkat edilmelidir. Analiz sonucuna göre pH, organik madde ve kil oranı istenen seviyelerde olmayan topraklar, verimsiz olarak kabul edilir. İşte bu noktada leonardit devreye girer. pH seviyesinin dengelenmesi, toprağın organik madde bakımından zenginleştirilmesi için ceviz fidanı dikimi sırasında kullanılır.


Leonardit Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Leonardit kullanımı farklı şekillerde yapılabilir. Bu noktada dikim işleminin nasıl yapılacağı, temel belirleyici unsur olarak dikkat çeker. Eğer dikimden önce arazi sürülecekse, sürme işleminden önce araziye direkt leonardit atılabilir. Dekar başına ortalama 200 kg leonardit yeterli olacaktır (toprağın durumuna göre miktar değişebilir). İlgili işlem sonrasında yapılacak derin sürme ile leonardit toprağın 40-70 cm kadar altına inecektir.
Toprak sürülmeden direkt olarak dikim yapılacaksa, fidanlar için çukurların kapatılması sırasında kullanılacak üst toprağa atılabilir. Toprakla karıştırılması ve daha sonra atılması daha faydalı olacaktır. Toprak organik miktarı ve ph değerine göre fidan başına 1-3 kg kullanılabilir. Ayrıca ilgili maddenin kökleri yakma veya zarar verme gibi bir riskinin olmadığı da bilinmelidir.
Ceviz fidanı dikimi sırasında kullanılacak leonarditin pH değeri 3 ile 5 arasında olmalıdır. Organik madde oranı en az %40, hümik ve fülvik asit toplamının oranı da yine en az %40 olmalıdır. Bu özelliklere sahip bir ürün, beklentileri genel olarak karşılar ve ceviz fidanlarının gelişimlerini destekler.

whatsapp Tıkla İletişime Geç - +90 (542) 119 99 82