Ceviz Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir?

Ceviz Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir?

Sertifikalı tüm ceviz fidanları doğru şartlarda ekilip bakımı yapıldığında ilk yıldan sonra meyve verir. Tam verimli ürün ise 7 yılın sonunda alınmaktadır. Ancak bu bilgiler 2 yaş fidanlar için geçerlidir. Yani satın aldığınız ceviz fidanının iki yaşında ve daha fazla olmasına dikkat etmelisiniz.

Türkiye bağ ve bahçe ürünlerinin üretimi ve ticareti yönünden önemli ülkeler arasında yer almaktadır. Köklü bir bahçecilik geçmişimize sahip ülkemizde ceviz önemli bir kültür olup uygun üretim koşullarına da sahiptir. Ceviz ağaçları yapısı itibarıyla uzun ömürlü ağaçlardandır. 25-30 metre kadar yükselebilen bu ağaçlar taç yaprak yapar ve ağacın tüm organları değerlendirilebilmektedir. Aşısız bir ceviz ağacında verim ağaç başına ortalama olarak ülkemiz şartlarında 33-38 kg arasındayken bu miktar aşılı bahçelerde %60 oranında artmaktadır.

Ceviz fidanları ülkemiz koşulları göz önüne alındığında kış aylarında soğukluk ihtiyacını karşılayacak kadar soğuk, yaz aylarında ise sıcaklık ihtiyacını karşılayacak kadar sıcak almaktadır.  Her geçen gün artan kaliteli bahçe sayısı ile birlikte doru sulama ile ülkemizde kaliteli ceviz yetiştiriciliği artmış ve bu bizi düyanın en büyük dördüncü ceviz üreticisi ülkesi haline getirmiştir. Ancak bu büyüklükteki bir üretim bile ülkemizin tüm ceviz ihtiyacını karşılayamamış ve bu nedenle iç ihtiyacı karşılamak için ceviz ihraç etmek zorunda olduğumuz önemli bir gerçektir.

Bu nedenle ülkemizin daha çok verimli ceviz bahçelerine ihtiyacı vardır. Bu makaleyi de yatırım düşüncesi içerisinde olan tüm vatandaşlarımız için bilgilendirme amacıyla hazırladık.

Tekrar en başa makalemizin sorusuna biraz daha cevap vererek ceviz bahçesi tesisi, yıllı bakım işleri ve hasat gibi ayrıntılarla devam edelim. 20 yaşına gelmiş yetişkin bir ceviz ağacı ortalama 100 KG ceviz vermektedir. 10 yaşındaki bir verimli ağaçtan ise 50 KG mahsül beklenir.

Ceviz Bahçesi Oluşturma

Ceviz yetiştiriciliği yapmak için bahçe kurulumunda dikkat edilecek ilk şey arazinin sulama imkanları ve toprak yapısıdır. Çünkü taban suyu yüksek alanlar ceviz yetiştiriciliği için uygun olmadığı gibi ceviz fidanı yetiştirilirken gerekli su ihtiyacının da karşılanması gerekmektedir. Yine don alan yerler tercih edilmemeli ve özellikle ilk bahar geç donlarının ceviz fidanları için tehlikeli olduğu unutulmamalıdır.

Arazi, iklim, rakım koşulları göz önünde bulundurularak doğru ceviz fidanı çeşidi seçilmeli ve en az iki farklı ceviz fidanı türü ekilmelidir. Yıllarca uğraşacağınız emeğinizi çöpe atmamak için ekilen ceviz fidanlarının sertifikalı fidanlar olmasına dikkat edilmelidir.

Ceviz Bahçesi Yıllık Bakımı

Ceviz bahçelerinin yıllık bakım işlerini toprak işleme, gübreleme, yabancı ot kontrolü ve sula şeklinde sınıflandırabiliriz.  Toprak yılda en azından iki defa sürülmelidir. İlkbaharda yüzeysel sürme yeterli iken sonbaharda derin sürüm gerçekleştirmemiz gerekir. Tavsiye ettiğimiz sulama sistemi damlama sulama olmakla birlikte ceviz bahçeleriniz için karık ve salma yöntemleriyle de sulama yapabilirsiniz. Ceviz fidanları Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında suya çok fazla ihtiyaç duyarlar Bu aylarda sulamamızı gerçekleştirmek meyve verim ve kalitesini arttırmaya yarayacaktır.

Ceviz Hasatı

Ceviz hasatının habercisi yeşil kabuğunun çatlamasıdır. Ceviz, yeşil kabuğunun yaklaşık olarak üçte birinin çatlaması ile hasata hazır hale gelir. İdeal ceviz hasatı silkeleme şeklinde yapılan hasattır. Sopa ve sırık kullanılmasını kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Silkeleme yöntemi ile toplanan cevizlerin yeşil kabukları hemen temizlenerek havadar bir mekanda yerde örtüler üzerine serilerek kurutulmalıdır. Bu şekilde kurutulan cevizlerin kalitesinde bir kayıp yaşanmadığı gözlenmiştir.

 

Ceviz Fidanı almak İçin Tıklayınız https://agrolidya.com/ceviz-fidanlari

whatsapp Tıkla İletişime Geç - +90 (542) 119 99 82