Ceviz Fidanı Nasıl Sulanır?

Ceviz Fidanı Nasıl Sulanır?

Ceviz fidanı, suyu seven bir bitkidir ve düzenli olarak sulanması gerekir. Sulamayı, yılın belli dönemlerinde doğru olarak yapmak, fidanların gelişimlerini ve verimliliklerini olumlu etkiler.

Ceviz Fidanı Ne Zaman Sulanır?

Ceviz fidanı, geniş dal ve yapraklara sahip olduğundan dolayı suya ihtiyaç duyar. Sulamalar, periyodik olarak yapılmalıdır. Düzenli bir sulama, istenen sonucun alınması adına önemlidir.

Sulama sıklığını belirlerken fidanın türüne dikkat edilmesi gerekir. Nihayetinde her fidanın uyanma vakti farklılık gösterir. Örneğin; Chandler, diğer türlere göre daha geç uyanır. Geç uyanan bir fidanı erkenden sulamaya başlamak, önemli bir hata olacaktır. Sulama sıklığı belirlenirken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus ise iklimdir. İklimin nasıl gittiğine bağlı olarak sulama sıklığı arttırılır veya azaltılır.

Ceviz fidanları, Mayıs ayından itibaren sulanmaya başlar. Mayıs ve Haziran aylarında, haftada bir defa fidanlar sulanmalıdır. Temmuz ve Ağustos aylarında ise sulama haftada ikiye çıkarılır. Eylül ve Ekim aylarında ise sulama, iki haftada bir defa yapılır.

Ceviz fidanları sulanırken, her fidana ortalama 35 litre su verilir. Eğer damlama sistemi kullanılıyorsa, damlamanın en az 3 saat boyunca açık kalması gerekir. Böylece yine ortalama 35 litre su verilmiş olunur.

Sulama konusunda bazı istisnai durumlar da vardır. Periyodik olarak yapılan sulamanın dışında, fidanlara gübre verilmesini gerektiren bir durum olduğunda da sulama yapılabilir. Bunun dışında hasattan 15 gün önce de yine fidanlar sulanabilir.

Ceviz Fidanı Sulama Yöntemleri

Fidanlar ilk dikildiklerinde genellikle salma sulama tercih edilir. Ancak salma sulama, özellikle fidanlar 2 yaşını geçtikten sonra bırakılmalıdır. Çünkü bu sulama yönteminde topraktaki minerallerin ve gübrelerin hızlı bir şekilde kaybolması gibi durumlar yaşanabilir.

Ceviz fidanı için en ideal sulama yöntemi, damla sulamadır. Bu yöntemde damlama boruları bitkinin taç izdüşümüne gelecek şekilde yerleştirilmelidir. Basınçlı suyun, damlatıcılar aracılığı ile yavaş yavaş toprağa düştüğü bu yöntem, bitki köklerinin rahatlıkla suya ulaşmasını sağlar.

Damlama yönteminde kök bölgesi nem doygunluğuna etkili olarak ulaşır ve böylece bitki suyu almak için daha az enerji harcar. Bu ise hem ağaç gelişimi hem de verimlilik adına önemlidir. Ayrıca ilgili yöntemde sadece köklerin olduğu bölgeler ıslanır ve diğer bölgeler kuru kalır. Böylece yabani otlarla mücadele çok daha kolay hale gelir.

Damla sulama, fidanların daha zahmetsiz ve kolay bir şekilde sulanmasına imkan verir. Ceviz fidanı sulama işlemine dair detaylar bu şekildedir.

whatsapp Tıkla İletişime Geç - +90 (542) 119 99 82