Chandler Ceviz Fidanı Özellikleri ve Siparişi

Chandler Ceviz Fidanı Özellikleri ve Siparişi

Türkiye, Dünya ceviz üretiminde dördüncü sıradadır, ama kendisine yetebilir bir durumda değildir. Genel olarak dünyada cevizde büyük bir açığın mevcut olduğunu söyleyebiliriz. Bu açığın kapatılması mümkün olmasa da mevcut açığı minimum seviyeye indirebiliriz. Bunun için en önemli amacımız gerek kaliteli gerekse verimli ürünler elde etmemiz lazım. Kurduğumuz ceviz bahçesi tesisinin Türkiye ekonomisi için iyi bir gelir kaynağı olması adına iklime uygun çeşit seçimi (çiçek açma zamanı gibi özelliklere dikkat ederek), çeşidin hangi hastalık ve zararlılara dayanıklı olduğunu bilmemiz gerekir.

Chandler cevizinde dikkat edilecek en önemli nokta sonbahar donlarıdır. Ilıman bölgelerde dikim yapılacaksa bu durum göz önüne alınmalıdır. Farklı toprak ve iklimlere karşı adaptasyon kabiliyeti yüksek olan çeşitlerden birisi de Chandler ceviz fidanıdır.

 

Chandler Ceviz Fidanı Verimi, Meyve Lezzeti ve Diğer Özellikleri

Chandler ceviz fidanı ince kabuklu olması, taze ve kuru olarak tüketime elverişli olması, içerdiği besin maddelerinin yüksek olması nedeniyle çok tercih edilen çeşitlerden birisidir. Yerli ceviz fidanlarına nazaran yaklaşık 15-20 gün sonra çiçek açar ve geç çiçek açma özelliğinin verdiği avantajla ilkbahar donlarından etkilenmez. Özellikle antaknoz hastalığına karşı toleranslıdır.

Chandler cevizi, protein vealfa-linolenik asit olarak da adlandırılan omega-3 yağ asidi açısından zengin içeriğe sahip olması nedeniyle de tüketicilerin tercih ettiği bir çeşittir. Ayrıca chandler cevizinin iç doluluğu da oldukça yüksektir.

 

Chandler Ceviz Fidanı Hangi Rakımda Ekilebilir?

Chandler ceviz çeşidinin, ülkemizde tercih edildiği bölgeler arasında Marmara, Karadeniz, Ege ve Akdeniz Bölgesi bulunuyor. Rakım olarak chandler cevizini değerlendirecek olursak 1100 metreye kadar olan rakımlar uygundur. İyi bakım yapılan ve ortalama (6-7 yaş) yaşa ulaşan chandler cevizden, ağaç başına 25 kg civarı verim alınabilir.

 

1 dönüme Kaç Chandler Ceviz Dikilir? Dikim Aralığı Nasıl Olmalıdır?

Chandler ceviz fidanının dikim aralıkları 8 metre x 5 metre olabilir. Biraz daha sık olandikimler deuygun olur.Bu şekilde dikim yapacaksak ağacın güneşlenmesinin engelleneceğini ve hasat zamanında çeşitli sorunların oluşacağını bilmeliyiz. 8x5 metre aralıklarla yapılan dikimde dekarda(dönümde) 25 adet ceviz ağacı bulunur. Dikim konusunda bir diğer önemli olan nokta hâkim rüzgâr yönüdür. Dikimler, kuzey-güney yönü olacak şekilde ayarlanmalıdır.

Sık dikimlerde, başta antraknoz olmak üzere hastalık ve ilaçlama gibi uygulamalar sırasında da problem oluşuyor. Dikim mesafelerini belirledikten sonra dikim yapacağımız yerleri ölçülü bir şekilde işaretleriz ve düz bir hizayı elde ederiz. Dikim öncesi dikkat edilecek diğer bir nokta da fidanlara iyi bir yatak hazırlamaktır. Ceviz ağaçları bildiğiniz gibi çok yıllıktır ve devamlı aynı yerde duracaktır, bu nedenle yaptığımız toprak işlemelerini kesinlikle fuzuli ya da masraf olarak görmemeliyiz.

Dikim mesafelerini verdikten sonra dikimi yapacağımız çukurların derinliğinden bahsedelim. Chandler ceviz fidanını dikeceğimiz çukurun derinliği ve genişliği 60 cm olmalıdır.

 

ChandlerCeviz Fidanının Dikim Sırasında ve Dikim Sonrası Yapılacak Bakım İşlemleri Nasıl Olmalıdır?             

Ceviz, kireçli toprakları sevmez. Eğer kireçli topraklarda dikim yapmaya mecbursak bu tip topraklarda kükürt gibi pH’yı düşüren ürünlerden yararlanmalıyız. Çeşitli hastalıklara ve olumsuz durumlara karşı toprağın drenajının iyi olduğu alanları tercih etmeliyiz. Taban suyu yüksek olan topraklarda, cevizde kök ve kök boğazı çürüklüğü gibi hastalıklar görülür.  Toprak işlemenin devamlı aynı derinlikle olması nedeni ile toprağın işlendiği derinlikte kalın, geçirimsiz bir tabaka (pulluk tabakası) oluşur. Köklerin derine inmesi ve ağacımızın gelişiminin sağlıklı olabilmesi adına pulluk tabanını mutlaka kırmalıyız. Bunun için dip patlatma işlemi yapan uygun alet-ekipmanlar vardır.Pulluk tabanını kırdıktan sonra meydana gelecek büyük kesekleri parçalamak içingoble disk ile 1-2 kere toprak işlenir. Daha sonra toprak analizinize uygun miktarda önerilen taban gübresini de toprağa veririz.

Tüplü fidan, yılın her ayı dikilebilirkenaçık köklü fidanlar Kasım-Şubat ayları arasında(bölgeden bölgeye değişir) dikilebilir.

Chandler çeşidinin dölleyicisiFernette ve Franquette’dir. Dölleyici çeşitler hâkim rüzgar yönüne göre dikilmelidir, daha doğrusu rüzgar nereden esiyorsa o yönde dikim yapılmalıdır. Peki dölleyici çeşit bahçede ne kadar bulunmalıdır?Dölleyici çeşit,10 fidana 1 adet düşecek şekilde bahçemizde bulunmalıdır.Hobisel olarak yetiştiricilikte dölleyici olmasa da olur, fakat dölleyicinin bulunması hem meyve tutumunu hem de verimi önemli ölçüde olumlu yönde etkileyecektir.

 

Chandler ceviz fidanı budaması

Dikim budaması dediğimiz bir budama var. Chandler ceviz fidanını diktikten sonra,ortalama 50 cm yükseklikten, hafif açı yapacak şekilde kesme işlemine dikim budaması adını veriyoruz. Bu sayede fidan dikildiği yere adapte olur. Budanan bölgede mutlaka macun gibi ürünler kullanmalıyız.

Chandler ceviz ağacında tek lider bırakılması önerilir ve dallar da ona göre yönlendirilir. Dalların konumu hususunda özen vermemiz gereken nokta, dalların birbirini gölgelememesidir. Dikim mesafelerini geniş tutmak istiyorsanız tek lider şartı aranmamalıdır, bunun yerine birkaç lider bırakıp ağacı uygun şartlar altında genişletebiliriz.  Dar olan bahçelerde tek lider bırakılması önerilir. İlk dönemlerde tek lider bırakmaktan kaynaklanan aralık geniş gibi gelebilir, fakat ilerleyen yıllarda kendisini gösterecektir. Budama yaparken ağaç için uygun görmediğimiz hasarlı vs. olan dalları ağaçtan uzaklaştırırsak verim ve kalite de olumlu yönde etkilenmiş olur.

 

Chandler ceviz fidanı siparişi

Agrolidya.com!dan online olarak Chandler ceviz fidanı çeşitlerini incelemek ve spiariş vermek için linkli tıklayınız >>>> Chandler ceviz fidanı <<<<

whatsapp Tıkla İletişime Geç - +90 (542) 119 99 82