Son yirmi yıl içerisinde yapılan çalışmalar ve incelemeler sonucunda yeni badem çeşitleri hayatımıza girmektedir. Sahip oldukları özellikleri ile de farklı iklim şartlarında da badem yetiştiriciliği yapılabilmesine imkan sağlamaktadırlar. Bir İspanyol bademi çeşidi olan Constanti badem de bu çeşitlerden bir tanesidir.
Ferragnes ile Ferraduel bademlerinin açık tozlaşması sonucunda elde edilmiştir. İki farklı badem türünden ise üreticiler içinde avantajlar sağlayan yeni bir bademin keşfedilmesine olanak sağlanmıştır. Badem çeşitlerinin sayısı her geçen gün artarken aynı zamanda da Constanti badem fidanı üzerine de çok fazla araştırma yapılmaktadır. Gelecekte bu bademlerin daha çok yetiştirileceği öngörüldüğü içinde yoğun bir ilgi söz konusudur.
Değişen iklim koşulları ve hava şartlarının çok hızlı bir şekilde değişmesi dolayısıyla da badem yetiştiricilerini direk olarak etkilemektedir. Hem Dünya’da hem de ülkemizde badem önemli bir gıda maddesi olmasının yanında tarımda da önemli bir gelir kaynağıdır. Her geçen yıl artan badem üretimini de bu durumun en iyi kanıtıdır. Gıda üretimlerinde de farklı farklı amaçlar ile kullanılabilmektedir. Constanti badem fidanı ve Constanti bademi üzerine de bulunan bilgilerin diğer türlere göre daha az olması ise de dikkat çeken bir durumdur. Bu yazıda bu özel badem türü hakkında daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
Constanti badem verim açısından iyi bir bademdir. Özellikle de Constanti badem fidanı ekilip dikilmesinde sürecin iyi bir şekilde takip edilir ise badem yetiştiriciliği üzerine çalışmak isteyenler için iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sert kabuklu bir bademdir. Tozlaşma için ise bir tozlayıcıya ihtiyaç duymamaktadır. Bu yönü ile de çiçeklenme dönemi öncesinde de kolay ve doğal bir şekilde tozlaşma ve sonrasında ise de döllenme meydana gelecektir. Bazı badem türlerinde tozlayıcılara ihtiyaç duyulması hem maddi açıdan hem de daha çok işlem gerektirdiği için badem yetiştiricileri için önemli bir dezavantaj oluşturmaktadır. Kendi kendilerine tozlaşmaları sayesinde de büyük bir ölçüde işler daha kolay bir hala gelmiş olmaktadır.
Tozlanmanın çapraz olması halinde ise de ürün kaliteli ve verimli olmaktadır. Bu nedenden dolayı çapraz tozlaşma önerilmektedir. Özellikle de Guara bademi ile Vairo bademi çeşitleri ile Consranti badem ile arasında güzel bir uyum olduğu düşünülmektedir.
Taş bademi ailesinin üyesi olan Constanti bademin diğer özelliklerinden biri ise iç randımanın yaklaşık olarak %27 olmasıdır. İkiz oranı ise yüzde sıfırdır. İç ağırlığıysa 1,2 gram iken rengi açık kiremittir. İç şekli olarak ise hafif enlidir. Ayrıca albenisi iyi olan bu badem çeşidi de hafif şişkin bir iç şekil yapısına sahiptir.
Ağaç yapısı olarak ise kuvvetli bir ağaç yapısındadır. Dallanma yoğunluğu ise orta seviyede olup yarıdikey bir şekilde büyümektedir. Consanti badem fidanı yetiştirilme sürecinde de dallanmalara çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Budama terbiyesi açısından da düşünüldüğü zamanda kolaydır. Yan dal oluşturabilme yeteneği ise oldukça yüksektir.
Constanti badem fidanı ve toprağın buluşması ile de badem ağacının hikayesi başlamaktadır. Yetiştirme şartları göz önüne alındığında ise özellikle de su problemi yaşanan bölgeler için ideal bir badem ağacıdır. Sert kabuklu olmasına karşın sıcak bölgelerde susuz badem yetiştiriciliği yapılmasına imkan sağlamaktadır. Kısacası kuraklığa karşı en dayanıklı olan badem çeşididir.
Constanti badem fidanı ekildikten sonra can suyunun verilmesi ile de büyüme süreci başlamaktadır. Ferragnes badem ile de aynı dönemde çiçeklenmektedir. Bu dönem boyunca devam eden çiçeklenmeden sonrada bademler oluşmaya başlamaktadır.
Çiçeklenme süresinin incelendiği zaman badem ağaçlarınınfarklı yoğunluklarda olacak şekilde meydana geldiği görülmektedir. Bu yapıda kendi içerisinde Constanti bademise orta seviyede bir badem türüdür.
Ülkemizde badem yetiştiriciliği genelde kurak bölgelerde yapılmaktadır. Bademin kurak ve az sulu bölgelerde de yetiştiği bilinmektedir. Ancak yaz döneminin gelmesi ile de sulanması badem ağaçlarının verim açısından çok etkili olmaktadır.
Kuraklığa karşı gösterdiği direnci ile çiftçilerin dikkatini çekmesi yanında da sulama konusunda da çiftçileri de oldukça rahatlatmaktadır. Badem ağaçlarının yetişmesi ve bademlerinde oluşup olgunlaşması ile de Ferragnes bademinin haşatının beş gün sonra Constanti bademinin haşatına başlanmaktadır.
Ağustos ayının sonu ile Eylül ayının başı gibi de hasat edilmektedir. Bu dönemde ise önemli bir nokta olan olgunlaşan bademlerin sallanmaya başlaması ile de dökülmektedir. Dolayısıyla da kabuktan ayrılması çok daha kolay bir şekilde olmaktadır.
Bölgeden bölgeye ve iklim koşullarına bağlı olarak da bu sürenin değişebileceği unutulmamalıdır. Ancak bu süre beş günden daha uzun olmayacaktır.
Constanti badem fidanı, badem yetiştirme sürecinde kritik bir öneme sahiptir. Çünkü zaman ile büyüdükçe badem ağacına dönüşecek ve uzun yıllarda badem vermeye devam edecektir. Constanti badem fidanı bir badem ağacına dönüşene kadar budanması gerekmektedir. Budanmanın amacı ise;
Orta seviyede bir dallanma yoğunluğuna sahiptir ve kuvvetli bir ağaç olmasına karşın budama ile de kolay bir şekilde terbiye edilebilmektedir. Bu yönü ile de ağaç haline gelmesine kadar geçen süre içerisinde de bakımı biraz daha kolay bir hale getirmektedir.
Constanti Badem Fidanı Hastalıkları
Her canlı gibi Constanti badem fidanı da hastalanabilmektedir. Bu durumda ise de bademlerde etkilenebilmektedir. Kırmızı yaprak lekesi yani Polystigma ochraceum Whal’e karşı toleranslıdır. Yaprak mantarlarına direnci ise Orta düzeydedir. Ayrıca vairo gibi mukavemetli değildir.
Constanti badem fidanı için seçenekleri sitemizden inceleyerek sipariş verebilirsiniz. Aklınıza takılan noktalarında cevaplarını bulabilirsiniz.