Meyve Fidanları
Extreme 28 nektarin çeşidi de Provedo-Caval tarafından yapılan melezlemeler sonucunda, 2003 yılında elde edilen İspanya orijinli bir çeşittir.
Extreme 28 nektarin çeşidi, parlak koyu kırmızı (bordoya yakın) bir renktedir. Meyve et rengi sarıdır ve serttir. Çok tatlıdır. Harika bir aroması vardır ve oldukça suludur. Meyve kabuğu incedir. Meyveleri düz yüzeye sahiptir.
Çiçeklenme dönemi geç ile orta dönem arasına denk gelir. Bu nedenle ilkbahar donlarına karşı dayanımı oldukça iyidir. İlkbahar donlarına olan dayanımının iyi olmasının bir diğer sebebi de çiçek yapısının çan tipi olmasıdır. Depolama kalitesine baktığımız zaman kalitesinin iyi olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla yüksek oksidasyona (kararmaya) dayanıklıdır. Bu özelliği ticari açıdan (yol dayanımı gibi) değerlendirecek olduğumuzda pazarlama kalitesi yüksek bir çeşit olarak karşımıza çıkıyor. Her sene düzenli olarak meyve verdiği bilgisinin de altını çizelim. Meyve, dala kuvvetli şekilde tutunduğu için olası zararlar minimuma düşer. Aynı zamanda meyveler dalında uzun süre kalır. Erkenci çeşitler arasında oldukça iri bir nektarin çeşididir. Ağacının en önemli özelliklerinden birisi de şekil vermesinin rahatlıkla yapılabilmesidir. Yapılacak olan budama sistemlerinin hepsine çok kolay bir şekilde uyum sağlar. Extreme 28 nektarin çeşidi, yavaş olgunlaşan bir çeşittir. Ağaç kuvvetli, açık gelişen tiptedir ve verimi de oldukça yüksektir.
Hasat tarihleri çeşitli koşullara bağlı olarak değişir. Meyvenin olgunlaşma zamanı Adana’da 26 Mayıs’ı bulurken İzmir’de 6 Haziran’a, Çanakkale’de ise 20 Haziran’a tekabül ediyor. Hasat dönemi Extreme June nektarin çeşidi ile aynı zamana denk geliyor. Bu dönemlere baktığımızda, olgunlaşma zamanına nazaran meyve çapları oldukça büyüktür. Hasat sıklığına değinecek olursak yavaş olgunlaşan bir çeşit olduğu için az sayıda hasat ile toplanabilir. Bu da iş gücü ve zaman açısından olumlu bir özelliktir.
Extreme 28 çeşidi ve diğer tüm şeftali-nektarin çeşitleri için birçok dikim sıklığı vardır. Bizim önerdiğimiz mesafe 5x5 metredir. Dikim sıklığı, toprak yapısı, iklim koşulları ve yapılacak bakımlara bağlı olarak da değişiklik gösterecektir. Sulama konusuna geldiğimizde şeftali ve nektarin , suyu seven meyvelerdir. Bu nedenle, özellikle damla sulama yöntemi tercih edilmelidir. Budamanın ise; periyodisitenin azaltmak, dal kırılmasını önlemek, meyvelerin güzel bir şekilde ışık almasını ve düzenli taç gelişimini sağlamak gibi önemli işlevleri vardır. Budama sayesinde oluşacak meyve hem iri, hem de kaliteli olur. Ayrıca her sene düzenli biçimde ürün almak istiyorsak, yıllık sürgünümüz yeterli olmalıdır, çünkü bu fidanın meyveleri bir yıllık dallarda oluşuyor.
Dikitiğimiz yıl tepe budaması yapılır. Budama şekli olarak ilerleyen yıllarda, kurak bölgelerde doruk dallı budama yöntemi önerilir ve gövdelerin bodur olması istenir. Nemli bölgelerde ise tam tersi, goble budama şekli, yani fidanların iç kısımlarında nem tutulmayacak şekillerde budama yöntemi önerilir.
Extreme 28 nektarin fidanı ve diğer tüm fidan çeşitlerimiz için agrolidya.com adlı web sitemizden bilgi alıp bizlere ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda fidanlarımız ve çeşitler hakkında bilgi almak için de web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.