Extreme July şeftali çeşidinin özellikleri nelerdir?

Extreme July şeftali çeşidinin özellikleri nelerdir?

Extreme July şeftali çeşidi de Provedo şeftali çeşitlerinden birisidir. Yani Badajoz-İspanya kökenlidir ve Provedo-Caval tarafından yapılan melezleme çalışmaları sonucunda ortaya çıkmıştır. Elde edildiği tarih 2001 yılıdır.

Sarı etli şeftali fidanları sınıfına giren bu çeşidin meyvelerinin sarı olmasıyla birlikte, etli ve iri yapıya sahiptir. Meyve şekli küreseldir.

Extreme July şeftali çeşidinin meyvesi aşırı tatlıdır. Suludur. Gevrek bir yapıya sahiptir. Meyvesindeki şeker oranı yüksektir ve asit oranı düşüktür. Meyvesi çıkıntısızdır. Sarı zemin üzerinde kabuk rengi parlak kırmızı, kabuğu ise tüysüzdür. Aromatik tadıyla birlikte renginin güzelliğiyle de göz dolduruyor. Raf ömrünün de uzun olması gibi tüm bu özelliklerle ihracatçılar açısından da tercih ediliyor. 

Ağaç özelliklerine geldiğimizde çok güçlüdür, yarı yaygın ve hızlı gelişir. Oldukça verimli bir çeşittir. Hasat tarihi bölge, iklim şartları gibi faktörlere bağlı olarak değişse de fikir olması açısından ortalama bir tarih verecek olursak 10-20 Temmuz arasını örnek gösterebiliriz. Hasat zamanı Adana’da 22 Haziran iken Tokat’ta 27 Temmuz’a tekabül ediyor. GF677 anacına aşılı olan çeşitler soğuğa karşı ekstra dayanıklı olur. Extreme July çeşidi şeftalinin ortalama meyve ağırlığı 220 g kadardır. Meyve çapı, orta dönem şeftalilere nazaran daha büyüktür. 

Extreme July şeftali çeşidinin çiçeklenmesi geç dönemde olduğu için ilkbahar donlarından etkilenme olasılığı daha düşüktür. Çiçeklenme konusuna gelmişken, meyve tutumunun da gayet iyi olduğunu söyleyebiliriz. Her sene düzenli ve yüksek verimli ürünler elde etmek mümkündür. Bununla birlikte, vadedilen tüm bu özellikler, ağacımıza yaptığımız bakıma göre kendisini gösterecektir. Ağaçta istenilen potansiyel var, fakat bu potansiyeli ortaya çıkartmak için ağacı güzel beslemeli, bakımını doğru zamanda doğru şekilde yapmalıyız.

Şunu da belirtmeden geçmeyelim: Sadece Extreme July şeftali çeşidi değil, şu anda piyasada bulunan mevcut Extreme ve Fresh şeftali çeşitleri serilerinin hepsinin vernalizasyon ihtiyacı yüksektir. Yani büyüyüp gelişmelerini tamamlayabilmeleri için yetişme periyodu boyunca belli bir soğuklanma ihtiyacı vardır. Soğuklanma ihtiyacı süresi 400 ile 1000 saat arasında değişiyor. Bu çeşidin performansı Afyon’da da mükemmeldir.  


Extreme July Şeftali Fidanı Hangi Rakımlarda Yetiştirilir?

Hem düşük hem de yükske rakımlı bölgelerde rahatlıkla yetiştirilir. Bu nedenle yetiştirileceği bölgeler çok geniştir. İzmir gibi alçak rakımlı bölgelerden 1000-1200 rakıma kadar çıkan yörelerde dahi yetiştiriciliği yapılabilir.


Extreme July Şeftali Fidanı Bakımı, Dikimi, Özellikleri Hakkında Neler Diyebiliriz?

Budama sistemi olarak genelde goble budama tercih edilir.  Az seyreltme ile yüksek kalitede meyve elde etme konusunda oldukça başarılı bir çeşittir. Oldukça geç çiçeklenen bir yapıya sahip olduğunu, bu sebeple de dondan etkilenme riskinin azaldığını belirtmiştik. İlkbahar geç donlarından minimum seviyede etkilenmesinin diğer bir sebebi de çiçeklerinin çan yapıda olmasından kaynaklanır. 


Extreme July Şeftali Fidanının dikim Aralığı Nedir? 1 Dönüme Kaç Adet Extreme July Şeftali Fidanı Dikilir?

3x5 metre dikim modeliyle dikilebilir. Bu şekilde dikilirse dekara yaklaşık 65 fidan düşer. 5 yaşındaki fidan için beklenen verim dekarda 2,5 ton civarıdır. Verim açısından değerlendirdiğimiz zaman oldukça iyi bir rakamdır.


Extreme July Şeftali Fidanının Fiyatı Nedir?

Tüm fidan fiyatlarımız için agrolidya.com adresimizi ziyaret edebilir, fidanların özelliklerini öğrenerek siparişinizi yine web sitemizden verebilirsiniz.
 

whatsapp Tıkla İletişime Geç - +90 (542) 119 99 82