Meyve Fidanları
Extreme Red Nektarin Fidanı Provedo çeşitleri sınıfına giren, sarı etli nektarindir. Bu nektarin çeşidi de Provedo-Caval tarafından yürütülen melezleme çalışmaları neticesinde elde edilmiştir. Elde edilme tarihi çok eski değildir (2001). Extreme Red nektarin, İspanya kökenli bir çeşittir.
Meyveleri yuvarlak şekildedir. Adından da anlaşılacağı üzere tam kırmızı renkli ve iridir, bu nedenle oldukça çekici duruyor. Hem gevrek hem de sulu meyve etine sahiptir.
Çiçeklenmesi orta döneme denk geldiği için ilkbahar donlarına nispeten dayanıklıdır. Meyve vermesi her yıl düzenlidir. Depolama kalitesi oldukça iyidir. Hasat zamanı birkaç defadır. Yüksek şeker ve düşük asit içermesi sebebiyle tadı da tam istenilen düzeydedir. Oldukça lezzetlidir.
Diğer bir özelliği ise bu tür çeşitler arasında ekonomik bir meyve denilebilecek mertebede olmasıdır. Şeftali ve nektarinlerde seyreltme dediğimiz bir bakım yapılıyor. İkiz meyveler teke indiriliyor ve en az her 15cm’de bir meyve olacak şekilde seyreltme işlemi gerçekleşiyor. Seyreltme elle yapılabildiği gibi kimyasallarla da yapılabilir. Seyreltme ile erken meyve dökümü engellenmiş olur. Seyreltme sonrası bıraktığımız meyvelerin rengi ve boyutunda gelişmeler görülür, meyvenin kalitesi artar. Seyreltme sayesinde meyvelerin bulunduğu dallar fazla ağırlıktan kaynaklanan zararları görmemiş olur. En önemlilerinden birisi de periyodisite dediğimiz olayı azaltır. Yani bir sonraki yılda ağacın meyve vermesini sağlar. İşte Extreme Red nektarin çeşidi bize, seyreltme açısından düşük maliyet sağlar çünkü seyreltme ihtiyacı düşük bir çeşittir.
Extreme Red nektarinleri, gölgede kalsa dahi renklerini tam olarak alırlar. Bu çeşit güçlü gelişim gösterir. Açık tipte gelişir. Meyvelerin oksidasyona (kararma) dayanıklı olması, depolama ve pazar kalitesi açısından önemlidir. Yavaş olgunlaşan ve depolama kalitesi yüksek olan meyvelerin oksidasyona (kararma) daha dayanıklı olduğu biliniyor. Extreme Red nektarin çeşidi bu açıdan da bize oldukça avantaj sağlıyor. Yavaş olgunlaşmasının da bazı avantaları vardır ki bunlardan biri çok kez toplanabilir olmasıdır. Meyvesinin ortalama ağırlığı maksimum 190 g kadardır.
1 Dönüme Ne Kadar Extreme Red Nektarin Fidanı Dikilir?
Genelde 5 x 5 metre olarak dikim yapılması önerilir. Dikim sıklığını biraz daha arttırmak, şartlara bağlı olarak değişir. Belirttiğimiz rakama göre dönüme 40 adet nektarin fidanı dikilmiş olur.
Extreme Red Nektarin Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir?
Ticari yetiştiricilik yapanlar için şunu söylemeliyiz ki ticari olarak 3 yaşından sonra meyve verir.
Extreme Red Nektarin Hasadı Hakkında Neler Diyebiliriz?
Hasat zamanını net olarak belirtmemek gerekir. Yine de fikir olması açısından olgunlaşma zamanları Çanakkale’de 10-12 Temmuz gibiyken, Adana’da 17 Haziran, İzmir’de de 27 Haziran civarıdır.
Extreme Red Nektarin Fidanı Fiyatı Nedir?
Tüm şeftali, nektarin, ceviz, elma gibi meyve fidanlarının fiyatları hakkında bilgi almak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.