Meyve Fidanları
Fernor ceviz fidanının gelişimi ve verimliliği için dikim, büyük bir öneme sahiptir. Dikim için öncelikle zamanın doğru olarak belirlenmesi, sonrasında ise işlemin doğru olarak yapılması gerekir. Fernor ceviz fidanı dikimi ile ilgili detayları sizler için derledik.
Fernor ceviz dikim zamanının belirlenmesi için öncelikle fidanların açık köklü mü, yoksa tüplü mü olduğuna bakılmalıdır. Tüplü olan fidanlar yılın her döneminde dikilebilirken, açık köklü fidanlar için böyle bir durum yoktur.
Açık köklü fidanlar, Kasım ayından başlayarak Mart ayı sonuna kadar dikilebilir. Bu dönemde fidanlar henüz uyanmamış olduğu için soğuklardan etkilenme gibi olumsuzluklar yaşanmaz.
Fernor ceviz için dikim aralığı belirlenirken arazinin durumu dikkate alınmalıdır. Uygun arazi şartları için dikim aralığı olarak 4x8 m veya 5x7 m tercih edilebilir. Doğru dikim aralığı, fidanların güneş ışığından maksimum fayda sağlamasını ve hava sirkülasyonunu sağlayacağı için gelişimlerini ve verimliliklerini olumlu etkiler.
Dikim aralığı 4x8 m olarak belirlendiğinde 1 dönüme ortalama 30 fidan dikilir. 5x7 m olarak belirlendiğinde ise bu rakam 25 civarında olacaktır.
Fernor ceviz dikimi için öncelikle arazinin farklı noktalarından toprak örnekleri alınmalı ve bunlar analiz ettirilmelidir. Analiz sonucunda toprağın pH seviyesi, topraktaki organik madde miktarı belirlenir. Sonrasında ise bu sonuçlar dikkate alınarak uygun gübre türü ve miktarı belirlenerek araziye atılır. Bunların ardından yapılacak derin sürme ile hem toprağın alt direnci kırılır, hem de gübrenin toprakla karışması sağlanır.
Arazinin hazırlanmasından sonra Fernor ceviz dikimi aralığı belirlenmelidir. Dikim aralığına göre fidanların dikileceği noktalar işaretlenir. Daha sonra bu noktada 50 cm genişliğinde ve 70 cm derinliğinde çukurlar açılır.
Çukurlara leonardit veya yanmış hayvan gübresi atılması faydalı olacaktır. Yanmış hayvan gübresi ile yüzey toprağı karıştırılarak bir karışım oluşturulur. Fidan dikkatli şekilde çukura yerleştirilir ve hazırlanan karşım ile çukur kapatılır. Sonrasında can suyu verilir. Eğer ceviz fidanının dikildiği bölge rüzgar alıyorsa, fidanın yanına bir kazık dikilerek fidan bağlanmalıdır. Böylece rüzgarda sallanması engellenir.
Fernor ceviz dikiminde, tozlayıcı dikimi unutulmamalıdır. Tozlayıcı olarak Fernette kullanıldığında, verimlilik olumlu olarak etkilenmektedir. Her 10 fidan için 1 tane tozlayıcı ekilmesi yararlı olacaktır.
Dikimden sonraki dönemlerde fidanların tutması için sık sulama yapılabilir. Sonraki dönemlerde ise sulama sıklığı normale döndürülmelidir.