Fernor ceviz, yüksek rakımlarda yetişmesi ve soğuklara karşı dayanıklılığı ile öne çıkan bir türdür. Diğer ceviz fidanı türlerinin yetiştirilemeyeceği bölgelerde dahi yüksek verimlilik sağlar.
Günümüzde yoğun olarak tercih edilen türlerden biri olan Fernor ceviz fidanı özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
Franquette X Lara melezlemesi ile elde edilmiştir.
Fransız orijinlidir.
1200 metre ile 1800 metre arasındaki rakıma sahip bölgelerde yetiştirilebilir.
Geç çiçeklenme özelliğine sahiptir. Böylece ilkbahar donlarından etkilenmez.
Erken uykuya yatar. Kasım ayı başında yeni sürgün dalları kapanır. Bu sayede erken sonbahar donlarından olumsuz etkilenmez.
Eylül aynın sonlarına doğru hasat edilir.
İnce kabuklu meyvelere sahiptir.
İç meyve, kabuklarından kolay bir şekilde ayrılır.
Meyveleri salkımlar şeklinde olur.
Meyveleri ortalama 12 gramdır.
İç meyve oranı %49 düzeyindedir.
Meyvelerdeki yağ oranı %50, protein oranı ise %20’dir.
Yan dal verimliliği yüksektir.
Tozlayıcı olarak Fernette kullanıldığında istenen verimlilik yakalanır.
Yüksek meyve verimi ve soğuğa dayanıklılığı ile dikkatleri çeken Fernor, özellikle karasal iklimin sert geçtiği bölgeler için ideal bir tür olarak ifade edilebilir. Bu bölgelerde yaşanan ilkbahar ve sonbahar donlarından etkilenmez.
Fernor ceviz,3 yaşından itibaren meyve vermeye başlayan bir türdür. Ancak bu meyvelerin, fark edildiklerinde hemen koparılması gerekir. Çünkü öncelik meyvelere değil, fidanın gelişimine verilmelidir. 3 yaşında olan bir fidandan meyveler koparılmadığında, fidan bütün gücünü meyvelere verir ve buna bağlı olarak gelişemez. Fidan, 4 yaşına geldiğinde meyveler hasat edilmeye başlanmalıdır.
Uygun iklim şartlarına sahip bölgelerde ticari olarak yapılacak ceviz yetiştiriciliğinde en önemli seçenekler arasında yer alır. Doğru dikim ve bakım ile üreticilerin beklentilerini genel olarak karşılar.