Ferraduel Badem Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?

Ferraduel Badem Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?

Ferraduel, 1967 yılında Fransız INRA araştırma kuruluşunun yapmış olduğu Cristomorto x Ai melezlemesi sonucunda elde edilmiştir. Kendine verimli olmayan bu badem türü, yüksek verimlilik ve geç çiçeklenme özelliği ile öne çıkar. Yüksek verim için doğru bakım büyük bir önem taşır. Peki, Ferraduel badem fidanı bakımı nasıl yapılır?

Ferraduel Badem Fidanı Bakımı

Badem fidanlarının bakımı, fidanların gelişimi ve verimliliğini direkt olarak etkiler. Bakım işlemleri kapsamında sulama, budama, gübreleme ve ilaçlama işlemleri doğru bir şekilde yapıldığında hem ağaçların gelişimi hızlanır, hem de verimlilik artar.

·Sulama

Ferraduel badem fidanı, dikiminden sonraki ilk 2 yıllık süreçte periyodik olarak sulanmalıdır. Bu dönemde, fidanın etrafına su yatağı oluşturarak sulama yapılabileceği gibi damlama sulama yöntemini kullanmak çok daha doğru bir yöntem olacaktır.

Ferraduel badem, yıllık 500-600 mm seviyesinde yağış alan yerlerde sulamaya ihtiyaç duymaz. Ancak sulamanın verimliliği direkt olarak arttırması ve meyve kalitesini yükseltmesi, fidanların düzenli olarak sulanmasını adete zorunlu kılar.

Fidanlar, Mayıs ayından başlayarak düzenli olarak sulanmalıdır. Yaz aylarının sıcak ve kurak geçtiği bölgelerde sulama biraz daha sık yapılabilir. Hasat öncesinde ve hasat sırasında yapılacak sulama, farklı sorunlara neden olabilir. Bu yüzden hasada yakın dönemlerde sulama bırakılmalıdır. Hasat sonrasında ise hafif bir sulama yapılarak ağaçların ertesi yılki çiçeklenmesi ve meyve tutumu desteklenir.

·Gübreleme

Birçok bitkide olduğu gibi Ferraduel badem fidanında da azot büyük bir öneme sahiptir. Toprakta depolanamayan azotun gübreleme ile fidanlara verilmesi gerekir. Ancak azot veya daha farklı bir gübre vermeden önce arazinin farklı noktalarından alınacak toprağın analiz ettirilmesi ve elde edilen sonuçlara göre kullanılacak gübrenin belirlenmesi gerekir. Azot haricinde potasyumlu ve fosforlu gübreler de ihtiyaca göre kullanılabilir.

Ferraduel badem fidanına yanmış hayvan gübresi de verilebilir. Hayvan gübresinin tam olarak yanması, içerisindeki yabani ot tohumlarının ve zararlıların larvalarının yok olması açısından önemlidir.

·Budama

Ferraduel badem fidanının budama ile düzgün bir taç oluşturması hedeflenir. Fidanlar ilk dikildiğinde, toprak üzerinde 50-60 cm’lik bölümü kalacak şekilde budanmalıdır. Bu işlem, doğru bir taç oluşumundaki ilk adımdır. İkinci yıl ise kullanılacak terbiye sistemine göre budama yapılmalı ve ağaç şekillendirilmelidir.

Budama, meyve verimini %40’a varan oranlarda etkiler. Bu yüzden rastgele değil, profesyonel olarak yapılması gerekir. Budama doğru yapılmadığında, verim düşecektir. Sonraki yıllarda budama yanlışlarını düzeltmek için kalın dalların kesilmesi gerekecektir. Bu ise ağacı strese sokabilir ve farklı sorunları beraberinde getirebilir.

·İlaçlama

İlaçlama, Ocak veya Şubat ayında atılacak bordo bulamacı ile başlar. Bordo bulamacı, ağaç üzerindeki bakterilerin ve hastalık yapıcı zararlıların yok edilmesi için oldukça etkilidir. Daha sonra ise iç kurduna karşı Mayıs ve Haziran aylarında ilaçlama yapılır. Farklı bir hastalığın fark edilmesi durumunda, o hastalığa yönelik ilaçlama da yapılmalıdır.

Ferraduel badem fidanı bakımı genel hatları ile bu şekildedir. Ancak buradaki işlemlerin tamamının profesyonel olarak yapılması gerektiğinin bir kez daha altını çizelim. Yapılacak hatalı uygulama, fidanların olumsuz etkilenmesine neden olabilir.

whatsapp Tıkla İletişime Geç - +90 (542) 119 99 82