Ferraduel badem fidanı Fransız orijinli olup özelikle Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde yoğun olarak tercih edilir. Yüksek verimliliği ile dikkat çeker. Dikim ve bakım işleminin doğru şekilde yapılması durumunda, verimlilik noktasında beklentileri genel olarak karşılar.
Cristomorto X Ai melezi olarak elde edilen ferraduel badem fidanı, gelişimi orta seviyenin üzerinde olan bir türdür. Geç çiçeklenme özelliğinin olması, özellikle don olaylarının yaşandığı bölgelerde tercih edilmesine neden olur. İlkbahar donlarından neredeyse hiç etkilenmez.
Ağaç gelişimi genel olarak hızlıdır ve fidanlar birkaç yıl içerisinde meyveye yatar. Sene aşırma yaşanmaz. Yani verimlilik her yıl aynı seviyededir. Diğer ferraduel badem fidanı özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir:
Taş badem grubu içerisinde yer alır.
Sert kabuklu bir türdür.
İç randıman oranı %28 seviyesindedir.
Genellikle ferragnesin tozlayıcısı olarak kullanılır.
Orta kuvvette ve yayvan bir gelişim gösterir.
İkiz meyve yapma oranı %4-5 düzeyindedir.
Meyveleri uzun ve oval bir görünüme sahiptir.
Su tutmayan, çakıllı ve kireçli topraklara dahi dikilebilir.
Ferraduel badem fidanı suyu çok sevmez ve kurak olan bölgelerde dahi yetiştirilebilir. Ancak bu özelliği, dikimden itibaren hiç su istemediği anlamına gelmez. Özellikle ilk yıllarda düzenli olarak sulanması ve ağacın yerine tam olarak yerleşmesi gerekir. Aksi durumda fidanların gelişimi yavaş olur, hatta fidanlar kuruyabilir. Sulama ile ilgili bir diğer önemli nokta ise düzenli ve doğru olarak yapılan sulama, verimliliği direkt olarak etkiler.
Ferraduel badem fidanı, yüksek verimliliği ile dikkat çeker. Ancak birçok ağaç türünde olduğu gibi, bunda da yüksek verimlilik için daha en başından işlemlerin doğru olarak yapılması gerekir. Dikkat edilmesi gereken ilk husus ise sizin de tahmin edebileceğiniz gibi dikimdir.
Ferraduel badem fidanı dikimi öncesinde mutlaka toprak analizi yapılmalı ve analizden gelen sonuçlara göre toprak hazırlanmalıdır. Yanmış ahır gübresi veya daha farklı bir gübre ilk olarak ilgili alana atılmalıdır. Sonrasında ise traktör ile derin sürme yapılmalı ve gübrenin tamamen toprağa karışması sağlanmalıdır. Bahsedilen işlem sayesinde gübre, toprağın 50-60 cm altına kadar inecektir.
Arazinin hazırlanmasının ardından ise 60 cm derinliğinde ve genişliğinde çukur açıklarak fidanlar dikilmelidir. Fidan dikimi sonrasında can suyu verilmeli ve daha sonraki zamanlarda ise periyodik sulama yapılmalıdır. Profesyonel olarak yapılacak ferraduel badem fidanı dikimi, ağacın gelişimi ve verimini olumlu olarak etkileyecektir.