Ferragnes Badem Fidanı Bakımı

Ferragnes Badem Fidanı Bakımı

Ferragnes badem fidanı, Fransız orijinli bir tür olup, atalarının en olumlu özelliklerini alacak şekilde yapılan bir melezleme sonucunda ele edilmiştir. Diş bademi grubunda yer alan bu tür, hastalıklara karşı dayanıklı olması ve yüksek verimi ile dikkat çeker. Ancak bunlar için fidanların bakımlarını doğru bir şekilde yapmanız gerekiyor. Ferragnes badem fidanı bakımı ile ilgili merak edilen hususları sizler için derledik.

Ferragnes Badem Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?

Badem fidanlarının bakım süreci, elde edilecek verimlilik ve ağaçların gelişimi için çok önemlidir. Bakımlarını doğru şekilde yaptığınız fidanların sizi fazlasıyla mutlu ettiğine şahit olacaksınız. Bakımlara ilişkin süreçler, genel olarak üçe ayrılabilir. Bunlar; sulama, budama ve gübrelemedir.

·Sulama

Ferragnes badem fidanıile yapılan badem yetiştiriciliği için yıllık yağış miktarı 600 mm üzerinde olan yerlerde genellikle sulamaya ihtiyaç duyulmaz. En azından yılın büyük bir kısmında fidanlar sulanmaz. Ancak ülkemizde birçok ilin yıllık yağış miktarının 600 mm veya daha az olması nedeniyle sulama, bu türde çok önemlidir.

Badem, belli bir yaştan sonra sulanmasa dahi meyve veren bir bitkidir. Ancak sulama, özellikle de yaz aylarında yapılan sulama sayesinde verim ve meyve kalitesi yüksek oranda artar.

Yeni dikilen fidanlar, ilk 2 yıllık süreçte periyodik olarak sulanmalıdır. İklim şartlarına göre 10-15 günde bir sulama yapılması yeterli olacaktır. Daha sonraki süreçlerde sulama yağış miktarlarına ve verime göre sulama programları oluşturulmalıdır.

Sulama sırasında yabani ot kontrolünü sürekli olarak yapmanız gerekiyor. Ağaç yalağındaki yabani otlar, verimliliği direkt olarak aşağı çekecektir. Ayrıca sulama sırasında suyun kök boğazına temas etmemesi de bir diğer önemli detaydır.

·Budama

Ferragnes badem fidanı, ilk 2 yılda yapılacak budama ile şekillendirilir. Budamanın doğru olarak yapılması, ağacın düzgün şekillendirilmesi ve aşırıya kaçılmaması çok önemlidir. Şekillendirme sürecinde badem ağaçları için modifiye lider veya bilinen diğer adıyla doruk dallı sistem tercih edilmelidir. Bu sistem ile alınan badem miktarı ciddi anlamda artacaktır.

Budama yapılırken olabildiğince kalın dalların kesilmemesine dikkat edilmelidir. Eğer kalın dalların budanması gerekiyorsa, işlem sonunda kesik yüzey aşı macunuyla kapatılmalıdır. Böylece olası hastalıkların önüne geçilecektir.

·Gübreleme

Ferragnes badem fidanı ve diğer badem türlerinde gelişim için azot büyük bir öneme sahiptir. Toprakta depolanmayan bu maddenin, gübreleme ile ağaca verilmesi gerekir. Bu noktada azot bakımından zengin gübreler tercih edilebileceği gibi yanmış ahır gübresi de kullanılabilir. Ancak en doğru gübrenin hangisi olduğu, yapılacak toprak analizi sonucunda anlaşılır. Büyük bir bahçeniz varsa gübreleme işleminden önce toprak analizi yaptırmanız ve analiz sonuçlarında belirlenen eksikliklerinin giderilmesi verimliliğe ciddi anlamda olumlu etki yapar. Gübre miktarını; toprak bünyesindeki bitki besin elementleri miktarı, fidan yaşı, verim, yapılacak üretimin sulu veya suzuz yapılacağı gibi etkeneler doğru analiz edilerek uygun ve etkili gübre programı oluşturulmalıdır.

Gübreleme için leonardit kullanımı da yaygın bir uygulamadır. Leonarditin toprağın pH seviyesini dengelemesi, organik madde bakımından desteklemesi önemlidir. Bahsedilen özelliklerinden dolayı gerek dikim sırasında gerekse de dikimden sonraki süreçlerde kullanılabilir. Gübreleme ile Ferragnes badem fidanı verimi istediğiniz seviyede olacaktır.

whatsapp Tıkla İletişime Geç - +90 (542) 119 99 82