Lauranne badem fidanı veya bilinen diğer adıyla Avijor badem fidanı, Fransa’da bulunan INRA isimli araştırma kuruluşu tarafından geliştirilmiştir. Tuono X Ferragnes melezlenmesi ile elde edilmiştir. Veriminin yüksek olması ve sahip olduğu diğer özellikler ile geleceğin badem türlerinden birisi olarak gesteriliyor. Peki, Lauranne badem fidanı verimi nasıldır? Verimliliğin arttırılması için neler yapılabilir? Bu soruların cevaplarını ve Lauranne badem fidanı ile ilgili merak ettiğiniz diğer hususlar sizler için derledik.
Lauranne badem, orta kuvvette gelişim gösteren bir türdür. Ağaçlar genellikle yarı dik veya yayvan olarak gelişir. Yaprakları, ebeveyni olan Ferragnes türüne göre daha mattır. Buna karşın dal yoğunluğu ise Ferragnes ile benzerlik gösterir.
Lauranne badem fidanı, nispeten geç çiçeklenen bir tür olarak kabul edilir ve bu özelliği sayesinde ilkbahar aylarında yaşanan don olaylarından kısmen daha az etkilenir. Ferragnes’ten ortalama 4-5 gün sonra çiçeklenir. Ancak iklim şartlarına bağlı olarak çiçeklenme süresi değişkenlik gösterebilir. Türkiye’de Güneydoğu Anadolu bölgesinde yapılan bir araştırmada, iki türün neredeyse aynı zaman diliminde çiçeklendiği görülmüştür. Lauranne, Ferragnes’ten sadece 2 gün sonra çiçeklenmiştir.
Lauranne badem fidanın iç meyve özellikleri ile genel olarak şu şekilde ifade edilebilir:
İç meyve ağırlığı 1,2-1,3 gram aralığındadır.
İç randımanı %32-35 düzeyindedir.
Sert badem grubunda yer alır.
İkiz meyve yapma oranı %5 azdır.
Lauranne badem fidanı, verimliliği yüksek olan türlerden biridir. Kendine verimlidir ve bu yüzden tozlayıcıya ihtiyaç duymaz. Ancak tozlayıcı olmadığı durumlarda meyve tutma oranı %22 ile %30 arasında değişir. Tozlayıcı kullanıldığında, söz konusu oran belirgin olarak artar. Dolayısıyla yüksek verimlilik için Lauranne ile birlikte hemen hemen aynı dönemde çiçeklenen Ferragnes, Ferraduel ve Teksas türlerinden uygun olanlar dikilebilir. Tozlayıcı ile dikildiğinde meyve tutma oranının %45 ve üzerindeki seviyelere kadar çıkabildiği görülmüştür.
Lauranne badem, her ne kadar Ferragnes’ten daha sonra çiçeklense de, olgunluğa yaklaşık 10 gün önce erişir. Böylece daha erken hasat edilir. Bir dekarlık alanda yer alan Lauranne badem fidanlarından, yaklaşık 100-250 kg arasında iç verim elde edilir. Yapılacak doğru uygulamalar ile söz konusu rakam biraz daha arttırılabilir.
Lauranne badem fidanı verimini arttırmak için budama, sulama, ilaçlama ve gübrelemeye özen gösterilmesi gerekiyor. Uygulanacak doğru terbiye sistemi, verimliliği olumlu etkileyecektir. Özellikle ilk 2 yıllık süreçte sulamaya büyük hassasiyet gösterilmelidir. Gübrelemede azot bakımından zengin olan gübreler tercih edilebilir.