Makako Badem Fidanı Ne Zaman Dikilir?

Makako Badem Fidanı Ne Zaman Dikilir?

Makako badem fidanı, istenen gelişimi göstermesi için doğru zamanda dikilmelidir. Dikim zamanı, iklim özellikleri ve toprak yapısı dikkate alınarak belirlenmelidir. Doğru zamanda dikilen makako badem fidanı, ideal verimliliğe daha kısa sürede ulaşır.

Makako Badem Fidanı Özellikleri

Makako badem fidanı dikim zamanına ilişkin detaylara geçmeden önce bu özel tür hakkında bilgi verilmesi yararlı olacaktır. Hızlı gelişim gösteren bir tür olarak ifade edilir, ancak kullanılan anacın da büyük bir önemi vardır. Güçlü bir anaç tercih edildiğinde, fidanlar daha hızlı ve daha güçlü bir şekilde büyüyecektir.

Makako badem fidanı, geç çiçeklenen bir türdür. Ferragnes türünden yaklaşık 13 gün sonra çiçeklenir. Bu özelliği nedeniyle ilkbahardaki don olaylarından minimum seviyede etkilenir. Bu badem türünün öne çıkan diğer özellikleri ise şu şekildedir:

  • İç meyve ağırlığı ortalama 1,2 gramdır.
  • Taş badem grubunda yer alır.
  • İç randıman oranı %33’tür.
  • Sert kabukludur.
  • Monilya, et leke, yaprak kıvırcıklığı ve Fusicoccum hastalıklarına karşı orta seviyede dirençlidir.
  • Doğru bakım ile 1 hektarlık alandan 200 kg iç badem elde edilebilir.

 

Makako Badem Fidanı Dikim Zamanı

Makako badem fidanı, fidanın türüne ve dikim yapılacak bölgedeki iklime göre farklı zamanlarda dikilir. Fidanlar tüplü olabildiği gibi açık köklü de olabilir. Dolayısıyla da dikim zamanı farklılık gösterir.

·Açık Köklü Badem Fidanı Dikim Zamanı

Açık köklü makako badem fidanları, Kasım ile Nisan ayları arasında dikilebilir. Ancak burada dikim yapılacak olan bölgenin ikliminin dikkate alınması çok önemlidir. Örneğin; kışları çok sert geçen bir bölgede açık köklü fidanların dikiminin ilkbahar aylarında yapılması tavsiye edilir.

Kışları ılıman olan bölgelerde dikim Kasım ve Aralık aylarında yapılabilir. Kış öncesinde dikimin yapılması, fidanların kök gelişimlerini olumlu olarak etkileyecektir. Kışları normal, yani aşırı sert olmayan bölgelerde ise dikim Kasım, Aralık, Mart ve Nisan aylarında yapılabilir. Ocak ve Şubat aylarının aşırı sert geçme ihtimali nedeniyle dikim yapılması tavsiye edilmez. Kışları çok sert olan bölgelerde ise dikim Mart ve Nisan aylarında yapılmalıdır.

·Tüplü Badem Fidanı Dikim Zamanı

Tüplü makako badem fidanı, yılın her döneminde dikilebilir. Ancak burada da yine iklimin dikkate alınması gerekiyor. Kışları ılıman, yazları ise çok sıcak olan güney bölgelerde dikim Kasım ile Nisan ayları arasında yapılabilir. Kışları ve yazları normal olan bölgelerde, yılın her döneminde dikim yapılabilir, ancak yine Ocak ve Şubat aylarında yapılmaması tavsiye edilir. Kışları sert olan bölgelerde ise Mart ile Haziran aylarında fidanlar toprakla buluşturulabilir.

 

Makako Badem Fidanı Nasıl Dikilir?

Makako badem fidanı dikim zamanı kadar dikim şekli de büyük bir öneme sahiptir. Öncelikle her ne kadar verimli bir tür olsa da, her toprak için uygun bir fidan olmayabileceği dikkate alınmalıdır. Dikimden önce yapılacak toprak analizi ile arazi için uygun bir tür olup olmadığına bakılması gerekir. Daha sonra ise yine toprak analizi sonuçlarına göre hangi gübrenin kullanılacağı tespit edilir. Gübreleme dikimden önce yapılır ve arazi sürülerek gübrenin toprakla karışması sağlanır.

60-70 cm derinliğinde ve genişliğinde açılan çukurlara fidanlar dikilir. Fidanlar çukura yerleştirilmeden önce tam olarak yanmış ahır gübresi, toprakla karıştırılarak çukurun dibine atılır. Böylece kök gelişimi desteklenmiş olur. Son olarak da can suyu verilir ve dikim işlemi tamamlanır. Daha sonraki süreçte ise periyodik sulama yapılır. Fidanların yaşı arttıkça sulama sıklığı, iklim özellikleri de dikkate alınarak azaltılabilir.

whatsapp Tıkla İletişime Geç - +90 (542) 119 99 82