Marinada Badem Fidanı Hakkında

Marinada Badem Fidanı Hakkında

Marinada Badem Fidanı oldukça verimli bir badem çeşididir. Marinada Badem Fidanı, 1994 yılında yapılan Lauranne ve Glorieta melezinden elde edilen bir fidandır. Marinada Badem Fidanı, sık dikim için kullanılması tavsiye edilen alternatif badem çeşitleri arasındadır. Marinada Badem Fidanı çok geç çiçek açar (Ferragnes’ten 4-8 gün sonra). Marinada Badem Fidanı yarı bodur bir yapıya sahiptir. Şekil vermesi (eğitilmesi), budanması oldukça kolay bir çeşittir. Marinada Bademinin meyveleri her türlü kullanım alanları için (çiğ, kavrulmuş, öğütülmüş, şekerleme gibi mutfak kullanımları) önerilir.

 

Marinada Badem Fidanı kendine tam verimli bir çeşit olarak kabul edilir. Yani tozlayıcı istemez. Tozlayıcıya gerek duyulmaz denilse de tozlayıcı olarak,1.7 gram iç ağırlığı, iç randımanı %32 olan, ikiz iç neredeyse yapmayan (%0.3) ve çok geç çiçek açma özelliği ile bilinen “Tarraco” çeşidi kullanılabilir. Bu iki çeşidin kombinasyonu, yakın aralıklarla yarı yoğun meyve bahçeleri kurmak için faydalı olabilir.

 

Marinada Badem Fidanı, kabuğundan kolaylıkla ayrılan bir çeşittir. Marinada Badem Fidanının ikiz iç yapma oranı yoktur. Marinada Badem Fidanının meyveleri orta büyüklükte ve kalbe benzer bir şekle sahiptir. Pürüzsüz çekirdek yapısı sayesinde çekicidir, orta kahverenginde ve iyi bir görünüme sahiptir. Dallanma yoğunluğu, yarı dik büyümesi ve ağaç yapısı gereği sık dikime uygun bir çeşittir. Tarraco çeşidi ile birlikte bahçe tesis edildiğinde yakın mesafelerde, yarı yoğun bir biçimde dikimi yapılabilir. Marinada Badem Fidanı, hasat olgunluğuna geldiğinde sallandıklarında dahi kolayca düşebilecek kolaylıktadır. Marinada Bademinin hasat zamanı ise Ferragnes Bademi hasadından, ortalama 4 gün sonradır.

 

Kanser olarak adlandırdığımız fungal (mantari) bir hastalık olan “fusicoccum” a karşı toleranslıdır. Red leaf botcha dediğimiz yaprak et yanıklığı hastalığına karşı da nispeten dayanıklı bir çeşittir. Bademde bulunan diğer bir hastalık ise et leke hastalığıdır. Bu hastalık erik ve badem yetiştiriciliği yapılan yörelerde görülür. Adından da anlaşılacağı üzere yaprakların üzerinde et renginde lekeler görülür. Lekenin olduğu kısımda kabarıklık bulunur. Et leke hastalığı ile bulaşık yapraklarda dökülme erken olur. Bu hastalıkla mücadelede Tarım Bakanlığı tarafından ruhsatlı kimyasal ilaçlardan, önerilen doz ve uygulamada kullanılabilir.

 

Fusicoccum ise, yaz başlarında kendisini belli eden bir hastalıktır ve yaz sonlarına doğru, hastalık daha çok kendini göstermeye başlar. Dal ve sürgünlerde solgunluk görülür. Oluşan çökük lekeler zamanla yayılır ve dalı ya da sürgünü sarar. Yanıklığı andıran bir görünüm oluşur. Bu sürgünler budanarak ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Eğer kimyasal ilaç kullanılacaksa, ilaçlama zamanı gözler açılmadan önce ve sonbahardır. Genelde bakırlı preparatlar kullanılabilir.

Marinada badem fidani, badem fidani, marinada badem agaci, ucb1 anaci, ucb 1 fistik, fistik anaci, fiştik anaci fiyatlari

whatsapp Tıkla İletişime Geç - +90 (542) 119 99 82