Maxima 14 kiraz anacı, Mazzard ve Mahlep çaprazlanması (melezlenmesi) sonucu ile oluşan, yarı bodur bir çeşittir. Mazzard’ın diğer bir adı ise kuş kirazıdır. Bu iki bitkinin de iyi olarak görülen özelliklerini tek bir bitkide toplamak amacıyla geliştirilen bu anaç, oldukça başarılı sonuçlar elde etmiştir.
Maxima 14 yarı bodur kiraz anacı, meyvenin iriliği ile birlikte kalitesiyle de yüz güldürmeyi başarıyor. Bu kiraz anacının en önemli özelliklerinden birisi de üzerindeki çeşidi erken meyveye yatırması oluyor. Ayrıca başta kiraz ve kayısı olmak üzere çoğu meyvede, Pseudomonas syringae pv. Syringae adı verilen bakteriyel kanser ve zamklanma hastalığı görülebilir. Maxima 14 yarı bodur kiraz anacı, bu hastalığa karşı dayanıklıdır. Mahlepten daha bodur (ortalama %20-25 oranında) olmasıyla birlikte çoğu kiraz çeşidine de uyum gösterebilen anaçlardandır. Farklı toprak şartlarına da adapte olabilir. Kloroza da dayanaklı bir anaçtır. Maxima 14 kiraz anacının verimi yükseltici ve kaliteyi olumlu yönde etkileme gibi özellikleri vardır.
Görüntüsü ve tadıyla birlikte getirisinin de çok iyi olduğu bilinen Maxima 14 bodur anacı, çeşitli hastalıklara dayanıklı olduğu gibi, bazılarına karşı da hassastır. Bu nedenle gerek budama, gerekse yapılması gereken diğer bakımlarına özen göstermemiz gerekir. Taç hacmi, klasik anaçlı kiraz fidanlarına göre daha küçüktür. Bu da budama ve ilaçlama gibi iş gücü ve maliyet gerektiren durumları azaltmaya neden oluyor.
Sonbahar sonu ya da ilkbahar başında dikimi yapılabilir. İlkbahardan itibaren çiçeklenip meyve vermeye başlar. Dikimi mesafesini etkileyen birçok unsur (yapılacak bakım, toprak şartları vs.) vardır. Yine de genel olarak dikim mesafesi 3x5 m olacak belirlenmesi önerilir.
Yarı bodur çeşit olduğu için hem daha erken meyveye yatar, hem de dikim sıklığımızı daha da azaltabiliriz. Böylece dekarda daha fazla ağacımız olur ve daha çok kazanç elde ederiz.
Yetişkin bir anacın, 35-50 kg arasında verim verebildiği belirtiliyor. Profesyonel kişilerden destek alındığı ve bilinçli yetiştiricilik yapıldığı takdirde maksimum verim potansiyelinin en üst seviyesi görülür. Hasat dönemi ise rakıma ve ilkime bağlı olarak değişecektir. Fikir olması açısından genelde Haziran ayının ilk haftası gibi hasada başlanabilir.