Platinum fıstık anacı, P.integerrima x P.atlantica arasında melezlenmiş ve doku kültürü ile üretilmiş patentli bir anaçtır. Genel özellikleri bakımından incelendiğinde, çoğunlukla UCB1 fıstık anacına benzemektedir fakat ayırt edici özellikleri de bulunmaktadır.
UCB1 fıstık anacından farklı olarak, tuzluluğa karşı dirençli olması yönüyle öne çıkmaktadır. Platinum fıstık anacının son 10-15 yılda ABD Kaliforniya’da üretimi yaygınlaşmıştır.
Platinum fıstık anacı soğuğa toleranslıdır, çok düşük sıcaklıklar olmadığı sürece yüksek rakımlı yerler içinde uygundur.
Plantinum fıstık anacı doku kültürü ile çoğaltıldığı için her iki ebeveyninde homozigot olup çok az değişiklik gösteren melez fidanlar üretmektedir.
Platinum fıstık anacı, toprak kökenli Phytophthora fungal hastalığına, nematoda dayanıklı bir anaç olup çok güçlüdür.
Amerikalı üreticiler tarafından sıklıkla tercih edilen Platinum fıstık anacı dikildikten 3-4 ay sonra aşılanabilir böylelikle yaz mevsiminde dikilen anaç sonbaharda aşılanabilir.
Platinum fıstık anacı üzerine aşılı olan çeşit çok hızlı büyür ve klasik anaçlara aşılı çeşitlerden çok daha önce verime yatar.
Anaç fidan üretiminde aşı yapılan ve bitkinin kök sistemini oluşturan kısımdır. Antep fıstığı üretiminde klasik anaçlar ve doku kültürü anaçlar kullanılmaktadır. Klasik anaca kıyasla doku kültürü anaçların birçok avantajı vardır. Bunların başında verim ve erkencilik gelir klasik anaç üstüne aşılı çeşit 10-12 yılda meyve verirken doku kültürü anaçlar üzerine aşılı çeşit 4-5 yıl içinde meyve vermektedir.
Platinum fıstık anacı doku kültürü ile elde edilmesi ile birçok avantaj sağlamaktadır bu nedenle üreticiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Homozigot bitkiler elde etme oranı klasik anaçlara kıyasla doku kültürü ile üretilen anaçlarda daha yüksektir. Toprak kökenli birçok hastalığa, tuzluluğa ve soğuğa dayanıklı olmasıyla birlikte arazide diğer anaçlara kıyasla birçok avantaj sağlamaktadır.