Şeftali Yetiştiriciliği ve Anaç Seçimi

Şeftali Yetiştiriciliği ve Anaç Seçimi

Şeftali Yetiştiriciliği ve Anaç Seçimi

Anavatanı doğu Asya ve Çin olan Şeftali, Ülkemizde birkaç il haricinde üretimi yapılmaktadır. Ülkemiz genel anlamda Şeftali yetiştiriciliği bakımından uygun toprak ve iklim koşullarına sahiptir. Şeftali aynı zamanda sert çekirdekli meyveler arasında Dünya’da en çok üretimi yapılan çeşittir. Ülkemizde yapılan Şeftali yetiştiriciliği resmi rakamlarına göre üretimin %49’unu Bursa bölgesi yapmaktadır.

Ülkemizde yapılan Şeftali ve Nektarin yetiştiriciliğinde çok erkenci ve çok geçici olmak üzere 150’den fazla farklı çeşit kullanılmaktadır.

Şeftali Tüketimi, Şeftali meyvesi en çok taze olarak tüketilmektedir. Şeftali suyu üretiminde de değerlendirilen meyvesi, meyve suyu konsantresi yapımında ve çeşitli tatlılarda da kullanılmaktadır.

Şeftali yetiştiriciliği tür olarak çok erken meyveye yatması, tarımsal sanayide yoğun olarak kullanılan bir ürün olması, toprak seçiciliğinin çok fazla olmaması gibi sebeplerden dolayı son yıllarda üretimi en çok artan meyvelerden birisi olmuştur. Şeftali bahçesi kurulumu yapılacak olan bahçenin iklim koşullarına göre erkenci veya geçci çeşitler belirlenerek hem sofralık,hem de sanayiye uygun üretim yapmak mümkündür. Genellikle Akdeniz bölgesi genelinde çok erkenci çeşitler kullanılırken, Ege bölgesi ve Marmara bölgesine gittikçe daha geçci çeşitler kullanılmaktadır.

Şeftali Toprak istekleri bakımından çok fazla seçici olmasa da süzek,killi, kumlu, çakıllı, milli, aluviyal topraklar şeftali için uygundur.

Şeftali Anaç Seçimi, Şeftali çeşitlerini özelliklerini kaybetmeden çekirdek veya daldan köklendirme ile üretmek çok zordur. Bu sebeple Şeftali aşı ile çoğaltılmaktadır. Durgun göz aşısı en çok kullanılan aşı yöntemidir.Bahçe tesis edilecek arazinin toprak yapısına göre anaç seçilmesi uygundur.

 

whatsapp Tıkla İletişime Geç - +90 (542) 119 99 82