Tarraco badem fidanı orta güçlükte bir fidandır. Yarı dik büyüyen badem fidanı yarı bodur olarak da adlandırılır. Fidanı budamak ve fidana şekil vermek oldukça kolaydır. Sık sık dikilmek için en uygun badem çeşitlerinden biridir. Kolaylıkla yetiştirilebilir olan badem fidanı 1991 yılında İspanya’da geliştirilmiştir. İspanya’da sıklıkla tercih edilen badem fidanı ülkemizde de son yıllarda yoğun ilgi görmektedir. Kolay bakımı ve verimli meyveleri sayesinde ülkemizde farklı bölgelerde dikilir. Badem fidanı dayanıklı yapısı sayesinde kolay zarar görmez, uzun yıllar meyve vermeye devam eder. Agrolidya ailesi olarak bizler kaliteli ve verimli badem fidanlarını satışa sunmaktayız.
Tarraco badem fidanı birçok özelliği bünyesinde barındırıyor. Badem fidanı taşıdığı özellikler sayesinde ülkemizde yetiştiriliyor. Fidanın taşıdığı bazı özellikler:
Orta kuvvetli ağaç yapısına sahip olan badem fidanı orta yoğunlukta dallara sahiptir. Orta dikey büyüyen fidan sık dikilmek için uygundur. Fidanın terbiyesi budama ile kolaylıkla yapılır. Terbiye, fidan dikildikten sonra iki yıl içinde yapılmalıdır. Geç çiçeklenen fidanın yoğun çiçekleri vardır. Kendine verimli olduğu için çapraz tozlaşmaya ihtiyaç duymaz. Meyveler olgunlaştığında kolaylıkla ayrılır. Ağustos sonu, eylül başı gibi meyve hasadı yapılır. Tarraco badem fidanı verimli meyve veren bir fidandır.
Tarraco badem fidanı yetiştirmek isteyenler fidanın ihtiyaç duyacağı koşulları karşılamalıdır. Badem fidanlarının suya çok ihtiyaç duymadığı bilinmektedir. Fakat badem fidanları sulama sıklığına göre daha verimli meyve vermektedir. Fidandan verimli meyve almak için sadece suyu arttırmak yeterli değildir. Öncelikle badem fidanı için uygun toprağı ayarlamak gerekir. Geçirgenliği olan, verimli topraklar tercih edilmektedir. Fidan ekilmeden önce toprağa gübre dökülebilir.
Gübreleme yapılırsa mutlaka toprak sürülmelidir. Böylelikle gübrenin toprağa tam işlemesi sağlanır. Tarraco bademi ülkemizde farklı bölgelerde yetiştirilmektedir. Toprak seçimi, sulama ve gübreleme sıklığı önemlidir. Badem için geçirgenliği olan topraklar kullanılır. Yaz aylarında 15 günde bir sulama yapılabilir. Kış aylarında sulama yapılmaması tavsiye edilmektedir. Eğer kış ayları kurak geçiyorsa sulama yapılabilir. Fidan dikildikten sonra iki yıl içinde budanmalıdır. İki yıl içinde yapılan budama işlemi fidanın terbiyesi olarak adlandırılır.
Tarraco badem fidanı dikimi için öncelikle yer belirlenmelidir. Yer belirlerken toprağın durumu, hava koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Geçirgenliği olan topraklar daha uygundur. Badem fidanının çiçeklerinin zarar görmemesi için rüzgar alan bölgelere fidan dikimi yapılmaması gerekir. Fidan için yer belirlendikten sonra kaç adet fidana ihtiyaç varsa fidan temini yapılmalıdır. Fidan temini Agrolidyaweb sitemiz üzerinden yapılabilir. Fidanlar özel ambalajında adrese teslim edilir. Tarraco badem fidanı için çukur kazmak gerekir. Eğer birden fazla fidan dikilecekse fidanlar arasında ortalama 3 metre mesafe olmalıdır. Fidan dikiminde önemli bir diğer konu ise fidan çukurlarının derinliğidir. Dikilen fidanın aşı noktası toprağın 10 cm yukarısında kalmalıdır. Eğer fidanın aşı noktası toprağın yukarısında kalmazsa fidan zamanla çürür ve meyve veremez.
Fidan dikimi öncesinde toprağı sürdürmekte fayda vardır. Eğer toprağın verimliliği düşükse azot takviyesi için gübreleme yapılabilir. Gübreleme sonrasında toprak sürülür. Gübredeki elementler toprağa geçer. Toprak hazırlandıktan sonra çukurlar kazılır ve fidanlar dikilir. Fidanlar dikildikten sonra her fidana ortalama 5 L olacak şekilde su verilmelidir. Sulama işleminin ardından eğer fidanın dallarında herhangi bir hasar varsa budama yapılmalıdır. Budama sayesinde fidanın hasar almış dalları temizlenir. Badem fidanı dikimi oldukça kolaydır.
Tarraco badem fidanı dikildikten sonra işlem bitmiyor. Fidan dikildikten sonra da fidanı takip etmek, bakımını aksatmamak gerekiyor. Fidan dikimi yapıldıktan sonra en fazla iki yıl içinde fidanı budamak gerekiyor. İki yıl içinde yapılan budama işlemi fidan terbiyesi olarak adlandırılıyor. Yapılan budama sayesinde fidana şekil kazandırılıyor. İki yılın içinde yapılan budama sonrasında yıllık gübreleme yapılması tavsiye ediliyor. Toprakta bulunan azot miktarının azalmasıyla fidan gelişimi yavaşlar. Bu nedenle gübreleme yapmak fidandan verimli meyve almaya yardımcı olur. Fidanlar düzenli olarak sulanmalıdır. Fidanlar sulanmazsa meyve verimliliği düşer.
Sıcak ve ılıman bölgelerde 10 günde bir sulama yapılmalıdır. Soğuk ve yağışlı bölgelerde sulama yapılmasa da olur. Eğer kış ayları kuru geçiyorsa 15-20 günde bir sulama yapılmalıdır. Badem fidanı 3 yılının ardından yüksek verimlilikte meyve vermeye başlar. Fidan artık ağaç olduğunda budama düzenli olarak yapılmalıdır. Budama işlemleri yapılırken kalın dalları kesmemeye özen göstermek gerekir. İnce dalları keserek ağaca şekil kazandırmak daha doğru olacaktır. Budama işlemi sayesinde ağaç güçlenerek verimli meyve vermeye başlar. Fidanların bakımı dikildikten sonra devam ederse meyve kalitesi artacaktır.
Tarraco badem fidanı çok erken verime yatar. İri meyveye sahip olan fidanın meyveleri 1.7 gramdır. Meyveler sert kabukludur. Pürüzsüz iç meyvesi olan fidan %0,1 ikizlik oranına sahiptir. %32 iç randımana sahip olan meyve, bahar döneminde çiçek açmaya başlar. Geç çiçeklendiği için sert hava koşullarından çok fazla etkilenmez. Bu sayede yapısını, çiçeklerini ve meyvelerini korur. Ülkemizde ticari alanda satışa sunulan badem aynı zamanda küçük meyve bahçelerinde de kolaylıkla yetiştirilmektedir. Tarraco badem fidanı yetiştirmek isteyenler Agrolidya web sitemiz üzerinden fidan siparişi verebilir. Fidanlar özel ambalajında adrese teslim edilir. Bu sayede fidanlara herhangi bir zarar gelmesi önlenir.