Tüplü (Poşette)
Saksıda
50-100 cm
Antep fıstığı rengi, kokusu, tadı ve insan sağlığına faydası ile ülkemizi temsil eden sembol meyve çeşitlerinden birisidir.
UCB1 fıstık anacı P. atlantica x P. integerrima melezi olan ve California Üniversitesi tarafında geliştirilen bir anaçtır.
UCB1 fıstık anacı çoğaltılması sadece doku kültürü ile yapılmaktadır.
UCB1 fıstık anacının iki ebeveyn de homozigot olduğu için az değişim gösteren fıstık anacıdır.
Toprak kökenli Phytophthora fungal hastalığına, nematoda karşı dayanımı vardır.
UCB1 fıstık anacı son zamanlarda en cok kullanılan antep fıstığı anaçlarındandır ve araziye dikimi bahar veya yaz mevsiminde yapılabilir.
Tuzluluğa karşı direnci yüksek olan UCB1 fıstık anacının soğuğa da toleransı oldukça yüksektir.
UCB1 fıstık anacı sulama ihtiyacı olan ve sulu arazileri seven tek fıstık anacıdırve dikildikten 4-5 ay sonra aşı yapmaya uygun hale gelir.
Klasik anaçlar araziye dikildikten ortalama 10 yıl sonra meyve verirken UCB1 fıstık anacı üzerine aşılanmış antep fıstıkları araziye dikildikten 4-5 yıl sonra meyve vermeye başlar.
UCB1 fıstık anacı ile kurulan bahçeler klasik fıstık anacı ile kurulan bahçelere kıyasla sık dikime uygundur. Eski fıstık anaçlarıyla 10x10 m veya 10x8 m dikim aralıkları ile dikim yapılırken UCB1 fıstık anacı ile 6x4 m ye kadar dikim yapılabilir. Böylece birim alana düşen fidan sayısı artmaktadır ve kısa sürede yatırım yapılan araziden geri dönüş sağlanmaktadır. Fıstık ağaçları belli bir boyuta geldikten sonra yıllık budama ve bakım işlemleri yapılarak standart ağaçlar elde edilir böylece hasat kolaylaşır.
Fıstık, sakızağacıgiller familyasına mensup kabuklu bir meyvedir. Kökeni Orta Doğu’dan gelen antep fıstığı Türkiye, İran, Hindistan, Suriye, Irak, Meksika gibi birçok ülkede yetişmektedir. Ülkemizde en çok Gaziantep ilinde yetişmektedir.