Zeytin Ağacına Hangi Gübre Ne Zaman Atılır?

Zeytin Ağacına Hangi Gübre Ne Zaman Atılır?

Zeytin ağacının hızlı bir şekilde gelişimini sağlamak ve verimini arttırmak için gübreleme büyük bir öneme sahiptir. Zeytin ağaçlarına gübre, yılın farklı dönemlerinde verilir. Ancak gübre vermeden önce mutlaka toprak ve yaprak analizinin yaptırılması gerekir. Bu analizlerden alınacak sonuçlara göre gübre türü ve miktarı belirlenmelidir.

 

Zeytin Fidanları Dikilirken Hangi Gübre Atılır?

Fidanlara gübre verme, dikim aşamasından itibaren başlar. Dikim için hazırlanan çukurlara humik ve fluvik asit oranı iyi olan organik gübreler atılır. Eğer bu türden organik gübreler tedarik edilememişse yanmış hayvan gübresi kullanılabilir. Bir kürek yanmış hayvan gübresi ile üç kürek yüzey toprağı karıştırılarak kullanılır.

Yanmış hayvan gübresi tercih edilecekse gübrenin tam olarak yanması (fermente olması) çok önemlidir. Böylece içerisindeki yabani ot tohumları ve zararlıların larvaları tamamen yok olur. Aksi durumda bunlar fidanlara ciddi zararlar verebilir. Ayrıca hayvan gübresine kükürt ya da kireç gibi pH düzenleyici ve bitki besleyici elementler de eklenebilir.

Toprak analizi sonucuna göre dikim esnasında azotlu, potasyumlu ve fosforlu gübreler de kullanılabilir. Böyle bir durumda bir kürek yanmış hayvan gübresi ve üç kürek yüzey toprağına yarım fincan veya bir fincan NPK’lı gübre eklenebilir.

Fidan dikiminde gübre atılırken, fidanların köklerinin etkilenmemesine özen gösterilmelidir. Gübrenin direkt olarak köklerle temas etmesi, köklerin yanmasına neden olabilir.

 

Aylara Göre Zeytin Ağacına Verilmesi Gereken Gübreler

Zeytin ağaçlarının gübrelenmesi, yılın belli dönemlerinde devam eder. Aylara göre verilmesi gereken gübreler şu şekildedir:

·Ocak

Ağaçların durumuna göre Ocak ayında yanmış hayvan gübresi ve toprak altı gübreleri verilebilir.

·Şubat

Zeytin bahçesinde hafif süzek toprak varsa Şubat ayında çiftlik gübresini tercih etmek daha doğru olacaktır. Ancak hafif süzek toprak yoksa toprak altı gübreleri tercih edilir. Bu dönemde ağaçlara kompoze ve azotlu gübreler verilir. Zeytin ağaçları için azot, büyük bir öneme sahiptir. Çimlenme ve zeytin üretimi için ağaçlar azota ihtiyaç duyar.

Şubat ayı içerisinde ağaçlardaki çiçek açımını geliştirmek için iz elementleri (selenyum, molibden, gümüş, çinko, demir, manganez, klor ve bor) ve ikincil elementler (magnezyum, sülfür, kalsiyum) içeren gübreler verilebilir.

·Mart-Nisan

Bu dönemde ağaçlarda sünme başlayacağı için azotlu gübreler tercih edilmelidir. Ağaçların durumuna göre amonyum nitrat ya da amonyum sülfat tercih edilebilir.

·Kasım-Aralık

Kasım ve Aralık aylarında, ihtiyaca göre ağaçlara potasyumlu ve fosforlu gübreler verilebilir.

 

Gübre Atarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Zeytin ağaçlarına gübre verilmesi, ağaç gelişimi ve verim için önemlidir. Ancak bu işlemin bilinçli ve doğru şekilde yapılması gerekir. Eğer toprak analizi yapılmadan, bilinçsiz bir şekilde ağaçlara gübre verilirse, ortaya çıkan sonuç tam anlamıyla bir hayal kırıklığı olacaktır. Çünkü gereksiz ve yanlış kullanılan gübreler, toprağın organik madde dengesini bozacak, pH seviyesini değiştirecektir. Bunlar ise zeytin ağaçlarını olumsuz etkileyecek ve verimin ciddi anlamda düşmesine neden olacaktır.

whatsapp Tıkla İletişime Geç - +90 (542) 119 99 82