Zeytinde Verim Nasıl Arttırılır?

Zeytinde Verim Nasıl Arttırılır?

Zeytin yetiştiriciliğinde verim, farklı unsurlara bağlı olarak değişir. Yüksek verim için bu unsurların tamamının dikkate alınması ve zeytin yetiştiriciliğinin profesyonel olarak yapılması gerekir. Yüksek verimlilik ile sadece alınan zeytin miktarının arttırılması değil, aynı zamanda ürün kalitesinin de arttırılması hedeflenmelidir.

Zeytin Ağacı Verimi Nasıl Arttırılır?

Bir fidanın dikiminden, ürün alınan döneme kadar geçen süreç, verim üzerinde etkilidir. Fidanların dikiminden itibaren her işlemin profesyonel olarak yapılması gerekir. Verimliliği etkileyen hususlar ve bunlara ilişkin detaylar şu şekildedir:

·Toprak Analizi

Bir zeytin bahçesi kurulmadan önce mutlaka toprak analizi yaptırılmalıdır. Arazinin farklı noktalarından ve farklı derinliklerinden alınacak toprak örnekleri analiz ettirilmelidir. Bu analiz sonucunda toprak içerisindeki organik madde miktarı, toprağın pH seviyesi gibi özellikler tespit edilir. Analiz sonuçları dikkate alınarak, kullanılacak gübre türü ve miktarı ile dikilecek olan fide türü belirlenir.

·Fidanların Dikimi

Fidan dikimi, alınan fidanların toprakla buluşturulmasından ibaret gibi görülebilir. Ancak bu süreçte öncelikle arazinin hazırlanması gerekir. Toprak analizi sonuçları dikkate alınarak arazi gübrelenir ve sürme işlemi ile gübrenin toprakla karışması sağlanır. Bunun ardından ise tercih edilecek zeytin türüne uygun dikim aralığı belirlenir. Eğer doğru gübre kullanılmaz ve yanlış dikim aralığında dikim gerçekleştirilirse verim uzun yıllar düşük olur.

·Zeytin Fidanlarının Budanması

Budama, fidanların şekillendirilmesi ve düzgün bir ağaç oluşumunun sağlanması için önemlidir. Bunun yanında ağaçlardan alınan ürün miktarını da etkilemektedir. Dolayısıyla ilk dikimden itibaren fidanların profesyoneller tarafından budanması gerekir. Yapılacak yanlış budamaların düzeltilmesi, uzun yıllar sürebilir. Bu da uzun yıllar, olması gerekenden daha az ürün alınması anlamına gelecektir.

·Hastalıklarla Mücadele

Zeytin ağaçlarının verimini etkileyen unsurlar arasında hastalıklar ve zararlılar da vardır. Hastalıklarla mücadele için doğru yöntemlerin kullanılması gerekir. Direkt kimyasal yöntemlere başvurmak, hem ağaç hem de toprak için olumsuz etkiye neden olabilir. Bu yüzden öncelikle doğal çözüm yolları kullanılarak hastalıklarla mücadele edilmelidir. Eğer doğal mücadele yöntemleri ile sonuca ulaşılamazsa diğer alternatif mücadele yöntemleri değerlendirilmelidir.

·Zeytin Fidanlarının Sulanması

Verim denildiğinde akla direkt sulama gelir. Zeytin ağaçlarının genellikle su istemediği düşünülür. Bu düşünce bir noktaya kadar doğrudur fakat sulamanın, verimliliği direkt olarak arttırdığı unutulmamalıdır. Ağaçlar, doğru sulama tekniği ve sıklığı ile sulandığında daha fazla ürün verir. Zeytin fidanlarının sulanmasında damlama sistemleri tercih edilir. Arazinin yapısına ve şartlara göre diğer sulama teknikleri de kullanılabilir.

·Gübreleme

Zeytin ağaçlarının verimini arttırmak için dikkate alınması gereken bir diğer husus ise gübrelemedir. Bahçe kurulumundan önce yapılacak toprak analizi sonuçlarına göre uygun gübre belirlenir ve bu gübre, arazinin hazırlanması sürecinde atılır. Dikimde ise yanmış hayva gübresi tercih edilebilir. Diğer dönemlerde ağaçlara kompoze ve azotlu gübreler verilir. Gerek görülmesi durumunda potasyumlu ve fosforlu gübreler de kullanılır.

whatsapp Tıkla İletişime Geç - +90 (542) 119 99 82