Howard Ceviz Fidanı Bakımı, Dikimi, Özellikleri Ve Verimi

Howard Ceviz Fidanı Bakımı, Dikimi, Özellikleri Ve Verimi

Howard ceviz fidanı ile ilgili, aklınıza takılan tüm soruların cevabını agrolidya.com ekibi olarak bu makalede sizler için derledik. Herkese keyifli okumalar diliyoruz.

Howard Ceviz Fidanının Özellikleri Nelerdir?

Howard ceviz fidanı, Pedro çeşidi cevizin melezidir. Yani kökeni Pedro’ya dayanır. Yarı dik gelişir. İç verim oranı diğer çeşitlere kıyasla biraz daha düşük olmasına rağmen iç cevizin kalitesi oldukça iyidir. Meyve iriliğini kıyaslayacak olursak, Howard çeşidi cevizin iriliği, Chandler’a göre daha küçüktür.

Kıyaslama yaparak devam edelim. Howard çeşidi ceviz fidanı, kendine döllenme oranı açısından diğer çeşitlerden daha iyidir. Yine de tozlayıcı olarak tercih edilen çeşitler Fernette, Fernor, Franquette ve Cisco olabilir. Meyvesinin iriliği diğerlerinden daha düşük de olsa tadı(aroması) Chandler çeşidi cevizden daha güzeldir. Chandler’a göre kabuk yapısı daha kalın olduğundan, onun kadar yüksek iç ceviz verimi yoktur. Taç yapısının küçük olması sebebi ile, Howard ceviz fidanı, küçük araziler için iyi bir avantajdır. Budama da dikkatli yapılırsa sık dikime elverişli bir çeşittir.  Bitkilerin belli bir gelişme ve olgunluğa ulaşmaları için soğuklanma (vernalizasyon) ihtiyaçları vardır. Howard ceviz fidanının vernalizasyon ihtiyacı ortalama 850 saattir. Yerli cevizlerle kıyasladığımızda çiçek açma zamanı onlara göre 10-15 gün daha geçtir. Uyanma zamanı Chandler ile eş zamanlı olduğu, araştırmalarca kanıtlanmıştır. Genelde meyve ağırlığı 6,6-6,8 g aralığındadır. Karasal ve vejetasyon süresi kısa olan iklimlere uygun bir alternatif çeşittir.

1 Dönüme Kaç Adet Howard Ceviz Fidanı Dikilir?

Dikim mesafelerinden önce dikim zamanını belirtelim. Tüplü ceviz fidanları, yılın her ayı dikilebilir. Açık köklü ceviz fidanları ise Kasım-Nisan ayları arasında dikilebilir. Önerilen dikim zamanı dinlenme döneminin başlangıcıdır. Dikim aralıklarına geldiğimizde şartlara bağlı olarak 4 ile 6 metre arasında bir mesafede olabilir. Birkaç dikim mesafesi örnek verecek olursak 7x5, 7,5x3,5, 6x4 metre gibi oranlar idealdir. Belirlediğimiz aralıkları çarparak metrekaredeki ceviz sayısını ve dekardaki ceviz sayısını hesaplayabiliriz. Tozlayıcı çeşitleri de hesaba katmamız gerekiyor.

Howard Ceviz Fidanı Hangi Rakımlarda Yetiştirilir?

Howard ceviz fidanının tozlayıcı çeşitlerine baktığımızda da anlaşılacağı üzere 1400 metre rakıma kadar yetiştiriciliği yapılabilir.

Howard Ceviz Fidanının Bakımı Nasıl Yapılır?

Budama ile başlayalım. Her ceviz çeşidinde önerdiğimiz gibi 1 lider bırakılması istenir. Yani, ağaca kuşbakışı bir şekilde baktığımızda tek bir lider üzerinde oluşan yan dalları düzenli bir şekilde görmemiz lazım. Bu şekilde budanan cevizler, sık dikime daha elverişlidir. Gübreleme ise toprağın durumuna göre değişiklik gösterecektir. Yine de yeni bir ceviz bahçesi tesis edeceksek dikimden önce toprağa mutlaka uygun miktarda yanmış çiftlik gübresi karıştırmalıyız. Ağacın ileriki yaşlarında potasyum ve fosforlu gübreler verilebilir. Böylece hem kök gelişimi teşvik edilir, hem de Howard ceviz fidanının gövdesinde sağlıklı bir şekilde genişleme olur.

İlaçlama konusuna da değinelim. Cevizde genelde antraknoz adını verdiğimiz hastalık görülüyor. Bu fungal (mantari) hastalık, cevizde önemli zarara yol açabiliyor. Verimde ciddi derecede düşüşler görülüyor. Bu hastalıkla mücadelede önceliğimiz kültürel önlemler almaktır.  Daha sonra ilaçlı mücadeleye başvurulmalıdır. Kültürel mücadelelerden biri de, hastalıklı ve yere dökülen yaprakların ortamdan uzaklaştırılmasıdır. Hastalık dallarda da görüldüyse, budama yapılarak, onları da tarladan uzaklaştırmak gerek. İlaçlayacaksak ilk ilaçlama dönemi, yeni patlayan tomurcukların görülmesiyle başlar.

Howard Ceviz Fidanının Verimi Ne Kadardır?

Genel olarak baktığımızda verimi iyidir. Bilhassa ilk yıllarda üreticilerin yüzünü oldukça güldürecek potansiyele sahip bir çeşittir. Taç yapısından kaynaklanan nedenlerle de, büyük taç yapılı çeşitlere nazaran veriminin biraz daha düşük olduğunu söyleyebiliriz. İlerleyen yıllarda görülmesi muhtemel olan bu verim düşüklüğünün üstünü, iyi bakım yaparak kapatabiliriz.

Howard ceviz fidanının verimini rakamsal olarak konuşmak doğru olmaz, çünkü verime etki eden birçok faktör vardır. Fikir vermek bazında ortalama bir rakam söyleyecek olduğumuzda ağaç başı 20 ile 50 kg aralığını verebiliriz.

Howard Ceviz Fidanı Fiyatı Nasıldır?

Howard ceviz fidanı fiyatı dahil, tüm ürünlerin fiyatı, piyasadaki arz ve taleplere bağlı olarak değişiyor. Agrolidya.com olarak tüm fidanlarımızın özelliklerini ücretleri ile beraber sitemizde belirttik. Howard ceviz fidanının fiyatına bakmak yada online sipraiş vermek için tıklayınız >>>> Howard Ceviz Fidanı <<<<

whatsapp Tıkla İletişime Geç - +90 (542) 119 99 82