Akdeniz bölgesinde ticari olarak üretimi yapılan bir çok ürüne son yıllarda avokado da eklenmiş durumda.Bölge genelinde ciddi anlamda Avokado bahçesi kurulumu yapılmaktadır.Ekonomik değeri oldukça yüksek olan bu ürün, hem üreticiye sağladığı yüksek gelir, hem de insan sağlığına olan faydalarından dolayı ülkemizde yeni yeni tanınıyor olmasıyla ilerleyen zamanlarda çok daha fazla Avokado Bahçesi Kurulumu olacağını gösteriyor.
Bölge genelinde üretimi yapılan serada sebze ve serada muz yetiştiriciliğine yeni yeni alternatif olmaya başlayan Avokado Yetiştiriciliği yetiştirilme alanı sadece sahil şeridinden ibaret olması sebebiyle kısıtlı bir üretim alanına sahiptir.Bu kısıtlı üretim alanı sebebiyle Avokado Yetiştiriciliği başka üretimi yapılan meyve sebzeye göre fiyat ve satış konusunda sorun yaşamayacağı bir ürün olarak ön plana çıkarıyor.
Avokado üretimi yapmayı veya sadece kendi evinin bahçesinde ticari olmayacak şekilde yetiştiricilik yapmak isteyenlerin en çok sorduğu sorulara sırasıyla cevap verecek olursak; Hangi Avokado Daha iyi sorusu genellikle Avokado fidanı arayışında olan kişilerin en çok sorduğu sorulan başında geliyor.
Hangi avokado fidanı daha iyi, sorusuna Türkiye’de yetişen avokado çeşitleri ni inceleyerek cevap bulabiliriz.
Yarı bodur bir ağaç yapısına sahip olan Pinkerton Avokadı çeşidi hem çok boylanmaması, hemde yayvan büyümesi sebebiyle sera ortamında da üretimi yapılabilen bir avokado çeşididir.
Pimkerton Avokado Fidanı Özellikleri
Sonbahar döneminde başlayan çiçeklenmesi İlk bahar dönemine kadar devam etmekte olup Hass Avokado Çeşidi gibi soğuğa toleranslı bir çeşittir. Meyve ağırlıkları genelde 250gr-400gr aralığında olup,sıcak bölgelerde yetiştirildiği zaman çok daha iri meyveler elde edilebilmektedir. Meyve et kalınlığı çok fazla (%82 civarı) olan Pinkerton Avokado çeşidi, pürüzlü bir meyve yapısına sahiptir. Ocak-Nisan ayları arasında hasat edilen Pinkerton çeşidi, orta-kalın kabuğa ve koyu yeşil bir kabuk rengine sahiptir.
Pinkerton Avokado Fidanı, dikildikten 8 yıl sonra ekonomik verim çağına ulaşır.Pinkerton Avokado çeşidi Tam verim çağına 10.yıl itibari ile ulaşır. -2,3 dereceye kadar dayanıklı olan Pinkerton çeşidi 10-12 yaş civarına geldiğinde ağaç başı 260-300 adet aralığında meyve vermektedir.
Soğuğa dayanıklı Avokado çeşidi olan Zutano, dikey büyüyen ve oldukça uzun boylu olan bir ağaç yapısına sahiptir.Hass ve Fuerte çeşitlerinin tozlayıcısı da olan Zutano çeşidinin çiçeklenmesi Şubat ayı ikinci haftası itibari ile başlar Mayıs ayına kadar devam etmektedir.
Zutano Avokado çeşidi pürüzsüz bir meyve yapısına sahiptir.Ağaç üzerinde 2-3 ay boyunca kalabilen olgunlaşmış meyvelerin hasat dönemi genellikle Kasım Aralık Ocak aylarıdır. Türkiye koşullarında yapılan gözlemlere göre Zutano Avokadı Fidanı araziye dikildikten 3-4 yıl içerisinde ilk meyvesini vermeye başlayan Zutano çeşidi tam verim çağına 8-10 yaşlarında gelmektedir.10 yaş ve üzerinde 250-300 adet meyve verimine ulaşan Zutano Avokado çeşidi meyve ağırlığı 200-300gr aralığındadır.Sarımsı ve yeşil renklere yakın meyve rengi olup, ince kabuklu olması sebebiyle kolay soyulabilmektedir.
Bahçeye dikildikten 3-4 yıl sonra meyve vermeye başlayan Hass Avokado Fidanı yayvan şekilde büyür ve orta düzeyde büyüme gösteren bir ağaç yapısına sahiptir. Tek ağaç olarak dikilmesi durumunda 1 yıl meyve verip bir yıl vermeme(Peridiyosite) gibi özelliğe sahiptir. Bahçe olarak başka çeşitlerle dikilmesi durumda peridiyosite sorunu ortadan kalkmaktadır. Bacon çeşidi tozlayıcısı olan Hass Genel olarak çiçeklenmesi Mart ayının ikinci haftası ile başlar ve Mayıs sonuna kadar devam etmektedir.
Yumurtaya benzer, çok pürüzlü,orta kalınlıkta kabuğa ve çok lezzetli bir meyve yapısına sahip olan Hass Şubat ayından Haziran sonuna kadar üzerinde olgunlaşan meyveyi taşıyabildiği için çok uzun bir hasat dönemine sahiptir.
Genellikle -1 in altına düşen sıcaklıklarda zarar gören hass çeşidi soğuğa dayanıklılığı az bir çeşittir.8-10 yaşlarda tam verime gelen Hass çeşidi 160-200gr aralığında meyve ağırlığına sahiptir.Tam verime gelmiş 8-10 yaşlarındaki bir Hass ağacından 500-600 adet aralığında meyve alınmaktadır. Çok lezzetli, koyu yeşil ve morumsu meyvesi olan hass çeşidi meyveleri Gıda,Kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılmaktadır.
Fuerte Avokado Fidanı bahçeye dikildikten 4-5 yıl sonra meyve vermeye başlamaktadır.Soğuğa orta derecedee dayanıklı olan Fuerte Avokado Fidanı tozlayıcı çeşitleri Zutano,Hass ve Bacon çeşitleridir.
Ortalama meyve ağırlığı 300gr civarı olan Fuerte çeşidinin bazı meyveleri 500gr’a kadar çıkabilmektedir.Kasım Nisan ayları arasında hasat edilebilen olgunlaşan meyvelerin ağaç üzerinde bekleme süresi oldukça uzundur. Ağaç üzerindeki bekleme süresinin tersine koparılan meyvelerinde raf ömrü kısadır.-3 dereceye kadar dayanıklı olan fuerte çeşidi meyvesi Kalın ama kolay soyulabilen bir kabuk yapısına sahiptir. Açık sarı yeşil Armut şeklinde olan meyvesi çok lezzetlidir. 8 yaş itibari ile ekonomik verime yatan Fuerte Avokado Fidanı bu yaşlarda 200 adet civarı meyve vermektedir.
Soğuğa toleransı çok iyi olan Bacon Avokado Fidanı yüksek boylu ve dikine büyüyen bir ağaç yapısına sahiptir.Bacon Avokado Fidanı araziye dikildikten 3-4 yıl sonra meyve vermeye başlar ve erken verime yatar. Düzenli meyve veren,erken gelişen ve soğuğa dayanıklı bir çeşit olması Bacon Avokado çeşidinin diğer çeşitlerden artısıdır. Fuerte çeşidinden daha verimli bir çeşit olan Bacon, Mart ayının ilk haftası çiçeklenmeye başlar ve Mayıs ayının ilk haftası itibari ile çiçeklenme dönemi sona ermektedir.Kendine verimli olan bu çeşit Hass çeşidi ile kurulan bahçelerin tozlanması içinde kullanılır.
Bacon Avokado Verim Özellikleri
Açık sarı renkte,lezzetli,Yumurta şeklinde, ince ve pürüzsüz, kabuğu kolay soyulan bir meyve yapısına sahip olan Bacon Kasım Aralık aylarında hasat edilmektedir. Olgunlaşan meyveler ağaç üzerinde 2-3 ay rahatlıkla kalabilmektedir. Peridiyosite sorunu bulunmayan Bacon çeşidi 8-10 yaşında tam verime ulaşır, ağaç başı 300-350 adet meyve verir. Meyve ağırlığı 250-300 gr aralığındadır.