Red Elegant şeftali çeşitleri, yarı tüylü şeftali çeşitleri arasında en çok bilinenlerden birisidir. Kuvvetli ve yarı dik bir gelişim gösterir. Kalifornia orijinli şeftali çeşitlerindendir ve oldukça iri meyvelere sahiptir (Meyve eni ortalama 85 mm iken, uzunluğu ise 75 mm civarıdır). Meyvesinin ortalama ağırlığı ise 300-340 g civarıdır. Meyvesi yuvarlak şekilde olup üst kısmı çok az basık olup sap çukuru hafif olarak belirgindir. Meyve kabuğu yarı tüylüdür ve %80 oranında koyu kırmızı renge sahiptir, üzerinde hafif şeritleri vardır. Meyve et rengi sarıdır. Meyve eti sert olup çekirdekten kolaylıkla ayrılabilir. Meyve kabuğunun kalınlığı orta derecededir ve kabuğunun soyulması kolaydır. Red Elegant şeftali fidanı meyvesinin çekirdeği %95 oranında yarılmaktadır. Meyvesinin kalitesini değerlendirecek olursak oldukça iyidir. Sert olduğu için de taşımacılığa karşı dayanıklıdır. Sadece rafta değil, dalında da oldukça dayanıklı bir şeftalidir. Depolamaya uygundur. Bu özelliği, Red Elegant şeftali fidanının tercih edilme nedenleri arasındadır. Lezzeti, aroması oldukça güzeldir. Çiçek açma zamanına geldiğimizde geç dönemde çiçek açan çeşitler arasındadır.. Bu nedenle ilkbahar donlarından zarar görme ihtimali düşüktür, soğuklanma ihtiyacı da diğer fidanlara göre uzundur yani nispeten kışı soğuk geçen iklimlerde de yetiştirilebilir.
Hayır yok. Çünkü Red Elegant, kendine verimli bir çeşittir. Kendi kendini tozlayıp dölleyebilir ve yüksek verim elde edilebilir. Bu nedenle bahçenizde sadece Red Elegant şeftali fidanını yetiştirebilirsiniz.
Dikim mesafeleri birçok faktöre bağlı olarak değişse de şeftali fidanlarında ve nektarinlerde genel olarak sıra arası 5 metre ve sıra üzeri 5 metre olacak şekilde dikim yapılabilir. Dikim aralığı, kullanılan anaca bağlı olarak bile değişiklik gösterir. Örneğin Garnem anacı üzerine aşılı bir fidanımız varsa, sık dikim daha uygun olacaktır. 5x5 metre şeklinde uygulanacak dikim mesafesine göre dekarda (1 dönümde) 40 adet fidan dikilmiş olur.
İklime göre değişiklik gösterse de genel olarak Ağustos ayının ikinci haftası (10-15 Ağustos) , hasat için uygun zamandır. Hatta Yalova, Bursa illeri civarında 20 Ağustos’tan itibaren hasat başlayabilir. Redhaven çeşidinden 26 gün sonra olgunlaştığı çeşitli kaynaklarda belirtilmiştir.
Gübreleme konusunda net bir bilgi vermek yanlış olacaktır fakat fosforlu ve potasyumlu gübrelerin çiçeklenme ile bağlantısı olduğunu, azotlu gübrelerin ise bitki gelişimi için büyük etkisi olduğunu unutmamalıyız. Bunun yanında mikro besin elementlerini de unutmamak gerekir. En doğru yöntem, yapılan toprak tahlili sonucuna uygun hazırlanılan gübreleme programına göre hareket etmektir. Sulama yöntemi olarak tercihen damla sulama sistemi önerilir. Böylelikle hem sularımız verimli kullanılmış olur hem de bitkinin istediği miktardaki su, istediği bölgeye verilir.
Agrolidya.com ekibi olarak; tüm şeftali, nektarin, ceviz gibi meyve fidanlarımızın fiyat bilgisinin yanında, ürünler hakkındaki bilgilere de sitemizde yer verdik. Web sitemizi ziyaret edebilir, bizlerle iletişime geçip siparişlerinizi verebilirsiniz.