İtalya orijinli ve tüysüz nektarin sınıfında olan Venüs çeşidi çok kuvvetli ağaç yapısına sahiptir. Yarı dik gelişir ve oldukça yüksek verimi vardır. Veriminin yüksek oluşunun yanında meyve kalitesi de oldukça iyidir ve bu nedenle tercih edilebilir. Kendine verimli bir çeşittir. Yani tozlanma için ekstra tozlayıcı çeşit bulundurmak zorunda değilsiniz. Genelde GF köklü nektarin anaçları tercih ediliyor. Çünkü gelişme ve verim açısından daha iyi sonuç veriyor. Aynı zamanda göz sayısı fazlalığı nedeniyle de yanma ve seyreltme gibi durumlarda avantaj sağlıyor. Albenisi fazladır. Raf ömrü uzun bir çeşittir. Ağaçta tutum kalitesi yüksektir ve son donlardan pek etkilenmiyor.
Türkiye’de Bursa, Çanakkale, ilinin iklimine sahip bölgelerde rahatlıkla yetiştiriciliği yapılabilir. Bölge olarak Ege ve Akdeniz bölgesi tercih ediliyor.
Dikim mesafeleri, bu fidanın aşılandığı anaca göre farklılık arz edecektir. Geçmişteki anaçları yabani çeşitlerdir. Şimdi ise genelde GF 677 anacı tercih ediliyor. GF 677 anacına aşılanan Venüs fidanı için dikim mesafesi sıra arası 2-3 metre ve sıra üzeri 4 metre (2-3x4 metre) olarak belirlenebilir. Klasik anaca aşılanan fidanlarda ise 5x5 metre mesafelerde dikim yapılabilir.
Meyve boyutu oldukça iridir. Yuvarlak şekillidir ve kabuk rengi kırmızıdır. Meyvenin sululuk derecesi normaldir. Çekirdeği ete bağlı değildir. Meyve eti çok tatlıdır. Albenisi fazla olduğu için pazar değeri oldukça yüksektir. Bu nedenle üreticilerin de tüketicilerin de yüzünü güldürebilecek bir çeşittir.
Fidanlar eğer 3x4 metre aralığında dikilecekse 1 dekarda yani dönümde 83 adet fidan bulunacaktır. Klasik anaçlı nektarin fidanına aşılanan Venüs çeşidi nektarinde ise dekarda 40 adet fidan bulunur.
Bahçe kurumundan önc eyapılan toprak tahlili sonucuna göre gübre kullanılmalıdır. Yanmış çiftlik gübresi tercih edilebilir. Bu gübreyi dönüme 3-4 ton olarak kullanabiliriz. Gübrenin atıldıktan sonra mutlaka toprak ile karıştırılması gerekir.
Azotlu gübreleri tek seferde uygulamamalıyız. Fosforlu ve potasyumlu gübrelerhakkında konuşacak olursak bunlar toprakta ağır hareket eder, Mayıs-Haziran ayı içerisinde bitki bunları almaya başlar.
Sulama sistemi olarak genelde damlama sulama yöntemi öneriliyor. Yağmurlama sulama, ağaçların gövdelerine gelen sular mantar sporlarını teşvik edebiliyor. Bu nedenle damlama sulama sisteminin kullanılması daha sağlıklı oluyor. Nektarinnin aşırı suyu da sevmediğini belirtelim. Su çok fazla geldiğinde kök çürüklüğü problemi ortaya çıkıyor.
Bu vereceğimiz miktar bakıma ve diğer şartlara bağlı olarak değişiklik gösterse de fikir olması açısından ağaç başına 60-70 kg veriyor. Dekarda 40 ağaç varsa dekarda 3000 kg’a kadar çıkabilir. Seyreltme, ilaçlama gibi işlemlerini doğru ve zamanında uygulamamız önemlidir.
Genelde goble (çanak) şeklinde budama öneriliyor. Taç oluşumuna göre 3-5 dal bırakılabilir. Fazla dal bırakmaktansa tam verim alınabilecek dallar bırakılması mühimdir. Nektarinde budama her yıl senelik sürgün üzerinden yapılıyor, bir yıl önceki sürgün kesilir.
Aynı zamanda her yıl hasta dalları, birbirine giren dalları çıkartarak ve arkasından gelen genç sürgünleri bırakarak ağacı gençleştirmiş de oluyoruz.
Venüs Çeşidinde Klok Hastalığı Görülüyor mu? Mücadelesi Nasıldır?
Nektarin fidanlarında görülen en yaygın hastalıklardan birisi olan nektarin yaprak kıvırcıklığı, maalesef bu çeşitte de görülüyor. Sonbaharda yaprak dökümü sonrası, budama yapıldıktan sonra bakırlı preparatlar kullanılabilir. Kışa girerken %2’lik, bahara girerken %1,5’luk bordo bulamacı kullanılması önerilir. İkinci uygulama, gözler uyanmadan önce yapılmalıdır.
Seyreltme işlemi elle yapılabilir yahut önerilen miktarlarda ve uygulamalarda kimyasal kullanımı ile gerçekleştirilebilir. Sadece Venüs çeşidinde değil, çoğu nektarin fidanında seyreltme işlemi yapılmalıdır. Böylelikle meyve fazlalığından kaynaklanan dal kırılması azalır, dalda bıraktığımız kalan meyvenin boyutu artar. Aynı zamanda gelecek yılın mahsülü için de çiçek başlangıcını olumlu yönde etkiler.
Venüs Nektarin Fidanı Ne Zaman Hasat Edilir?
15 Temmuz ile Ağustos’un ilk haftasına kadar olgunlaşan bir çeşittir.
Venüs çeşidi de dahil tüm nektarin-nektarin ve ceviz, badem, kiraz, elma gibi diğer meyve fidanlarımızın) ücretlerini öğrenmek ve ürünler hakkında bilgi sahibi olmak için agrolidya.com’u ziyaret edebilirsiniz. Bölgenize uygun fidan çeşitlerinden rahatlıkla sipariş verebilirsiniz. Aklınıza takılan soruların cevabı için web sitemizden bizlere ulaşabilirsiniz.