Trabzon Hurması Fidanı

Açık köklü Trabzon Hurması Fidanı aşı yöntemi ile üretimi yapılmakta olan bir fidandır.. Hasadı Eylül Ekim aylarında yapılmaktadır. Tozlayıcı ihtiyacı duymaz.
149.90 TL
Benzer Ürünler

Trabzon Hurması Fidanı Nedir?

Trabzon hurması fidanı, aşılama ile üretilen bir fidan çeşididir. Kazık köklü olan fidanın az da olsa saçak kökleri bulunmaktadır. Fidan gelişimini tamamladığında tatlı meyveler verir. Meyveler ülkemizde oldukça sevilir ve tüketilir. Gri renkli gövdesi olan ağacın meyveleri iridir. Trabzon hurması olarak bilinen meyveler sadece Trabzon’da değil ülkemizin farklı bölgelerinde de yetişmektedir. Trabzon hurması dikmek isteyenler Agrolidya web sitemiz üzerinden fidan temin edebilir. Fidanlar tüplü olarak adrese gönderilmektedir. Sertifikalı ve kaliteli fidanlar özel ambalajında adrese teslim edilir. Bu sayede fidanların taşıma süresi boyunca zarar görmesi önlenir. Doğru fiyat aralığında hurma fidanı almak isteyenler istediği adette fidan seçimi yapabilir.

Trabzon Hurması Fidanı Özellikleri 

Trabzon hurması fidanı ülkemizin en çok tercih edilen meyve fidanlarından biridir. Fidanlar enine ve boyuna uzar. Yüksek verimlilikte meyve elde etmeye yardımcı olan fidanlar aşı yöntemiyle üretilmiştir. Fidanlar meyve verme seviyesine geldiğinde tozlayıcıya ihtiyaç duymaz. Web site üzerinde satışa sunulan fidanların boy uzunluğu 80 cm ile 100 cm arasındadır. Fidanlar 2 ya da 3 yaşında gönderilmektedir. Fidanların genel özellikleri:

  • Aşılama ile üretilir. 
  • Fidan ilkbahar aylarında çiçeklenir. 
  • Cennet hurması ve Akdeniz hurması olarak da bilinir. 
  • Kendine verimlidir. 
  • Meyveler yumuşadıktan sonra tüketilmek için uygundur. 
  • Fidanlar dik ve kuvvetli büyür. 
  • Meyveleri iri tanelidir. 
  • Meyveler sertken de tüketilebilir. 
  • Yan dallarda meyve oranı yüksektir.

Aşılama ile üretilen fidanlar ilkbahar aylarında çiçeklenir. Çiçeklenen fidanda gelişen meyveler eylül ve ekim ayında hasat edilir. Trabzon hurması halk arasında cennet hurması ve Akdeniz hurması olarak da bilinmektedir. Kendine verimli olan fidan çiçeklenme döneminde tozlayıcıya ihtiyaç duymaz. Trabzon hurması fidanı dik ve kuvvetli büyür. Meyveler yumuşadıktan sonra tüketilir. Turuncu - kırmızı renkteki meyveler şekerli bir tada sahiptir. Meyveler sert olarak da tüketilebilir. Sert meyvelerin içi siyaha yakın renktedir. Fidanın yan dallarında meyve oranı yüksektir. Verimli meyve veren fidanlar 5 yaşını doldurduktan sonra yüksek verimlilikte meyve vermeye başlar. Kolay bakılan ve lezzetli meyveleri olan fidan, ülkemizde sıklıkla yetiştirilmektedir.

Trabzon Hurması Fidanı Dikimi

Trabzon hurması fidanı tüplü olarak satışa sunulmaktadır. Tüplü fidanlar yılın her zamanı toprağa kolaylıkla dikilebilir. Dikilmeden önce fidanın bulunduğu poşeti bıçak yardımıyla kesmek gerekir. Poşet içindeki toprak, kökler tarafından tutulur. Poşeti aldıktan sonra kökleri toprağa doğrudan dikmek gerekir. Yaklaşık 80-100 cm arası gönderilen fidanlar için 50 cm derinlikte çukur kazılabilir. Fidan dikilmeden önce toprağa nem kazandırmak gerekir. Bunun için toprağı çok sulamadan nemlendirmek doğru olacaktır. Nemli toprağa çukurlar kazılır ve fidanlar yerleştirilir. Eğer birden fazla fidan dikilecekse fidanlar arasında 4 buçuk metre mesafe olmalıdır. Böylece uzayan ve gelişen fidanların dalları birbirine temas ederek zarar vermez.

Trabzon Hurması Fidanı Bakımı 

Trabzon hurması fidanı kolay bakılan bir fidandır. Fidanların gövdesi yaşına göre 12 cm ve 35 cm arasında değişmektedir. Gövde rengi gri olan fidanların boyu ise ortalama 5 metredir. Bazı fidanlar toprağını sevdiğinde ve bakımı iyi yapıldığında 12 metreye kadar uzayabilmektedir. Hurma ağacı dik ve yarı dik uzamakla beraber yayvan olarak da gelişimini tamamlar. Hurma fidanı -18 dereceye kadar dayanıklıdır. Çöl ikliminde dahi gelişebilen hurma fidanı uç iklimlerde gelişimini tamamlayamaz ve kurur.

Fidan bakımı için öncelikle toprağı doğru seçmek gerekir. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde yetiştirilen hurma ağacı için verimli, çok su tutmayan, ağır olmayan topraklar seçilmelidir. Toprak özellikleri ne kadar iyi olursa fidanın verimliliği de o kadar iyi olur. Fidan dikilmeden önce toprak sürülmelidir. Toprak sürüldüğünde hava alır ve böylece fidan kökleri daha rahat ilerler. Fidanlar dikildikten sonra sulanmalıdır. Fidan dikilmeden önce toprak nemlendirilir.

Fidan dikildikten sonra ise toprak ve kökler eşit olacak şekilde sulanmalıdır. Sulama işlemi yaz aylarında toprağın durumuna ve yaprakların durumuna göre yapılır. Eğer toprak kuruyorsa ve yapraklar cansızlaşıyorsa sulama yapılmalıdır. Hurma ne kadar susuzluğa karşı dayanıklı olsa da suyunu doğru sıklıkta vermekte fayda vardır. Yılda veya iki yılda bir toprağa gübre atılabilir. Gübreleme ile toprağın kaybettiği elementler yeniden toprağa kazandırılır. Böylelikle daha sağlıklı gelişen fidanlar yetiştirilir. Trabzon hurması fidanı dikilirken toprak derinliğine dikkat etmek gerekir. Fidanlar aşılıdır. Bu nedenle aşı noktası belirlenmeli, aşı noktası zarar görmeyecek şekilde fidan dikilmelidir. Açılan çukurlara fidan dikilirken aşı noktası toprağın üstünde kalmalıdır. Eğer aşı noktası toprağın altında kalırsa ya da dikilirken aşı noktasına zarar gelirse fidan gelişimini devam ettiremeyebilir.

whatsapp Tıkla İletişime Geç - +90 (542) 119 99 82