Sakız bitkisi Ege Denizi’ndeki Sakız Adası’na adını veren bitkidir. Asırlardır bu ada ve aynı zamanda Çeşme civarı sakız bitkisinin anavatanı olmuştur. Fakat zamanla dünyanın farklı yerlerine buralardan bitki taşınmış, buralardaki bitkiler de yakılarak, sökülerek azaltılmıştır. Günümüzde özellikle ılıman bölgelerimizde, Akdeniz ve Ege bölgelerinde doğal olarak yetişmekte, reçinesinden yararlanıldığı gibi aşılanarak Antep Fıstığı ağacına da dönüştürülmektedir.
Sakız Ağacı fidanı her zaman yeşil kalabilen bir ağaççık ya da çalıdır. Kokusu, görünüşü ve pazar değeri nedeniyle her zaman ilgi odağı olmakta, firmamız da kaliteli Sakız Ağacı fidanlarıile hizmet vermektedir.
Sakızbitkisi doğada 4-5 m boyda bulunur. Dişi ve erkek çiçekleri farklı bitkiler üzerinde yer alır. Sakız verimliliği erkek bitkilerde dişilere nazaran daha yüksektir. Tek gövde üzerinde terbiye edilebildiği gibi üç dört gövde üzerinde de terbiye edilebilir. Hoş kokusu, dekoratif görünümü ile bahçe düzenlemelerinde, bonsai yapımında kullanılabilir.
Sakız Ağacı fidanı her dönem yeşil kalabildiği gibi toprağı örter. Bu sayede toprak erozyonunun önlenmesinde yardımcı olur. Kökleri yirmi, yirmi beş metre derine kadar inebilir. Bu nedenle kuraklığa çok dayanıklıdır. Yangın gibi olumsuz durumlarda da sakız bitkisi kısa sürede kendini yenileyebilir. Tuza dayanıklı bir bitki olup kıyı bölgelerinde yetişebilir. Gelişimi yavaş olsa da beş yaşından itibaren sakız salgılamaya başlar ve yüz yıldan fazla yaşar. Bir Sakız Ağacı fidanıon beş yaşından itibaren 1-2 kg sakız salgılar. Kg fiyatının oldukça yüksek olması nedeniyle de ekonomik getirisi üst düzeydir.
Sakız Ağacı fidanı Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetişse de ülkemizin hemen her yerinde yetişebilmektedir. Fakat bulunduğu yere göre sakız verimliliği farklılık gösterir. -15 dereceye kadar soğuklara dayanabilir. Güneşi sevse de gölgelik yerlerde de yetişebilir.
Sakız Ağacı fidanının toprak seçiciliği de yoktur. Organik madde açısından zengin olan, drenajı iyi topraklarda rahatlıkla gelişebilir. Kuraklığa karşı son derece dayanıklı bir bitkidir. Çünkü kökleri 20-25 metre derine inebilir. Bu yüzden sulama gereksinimi azdır.
Sakız Ağacı fidanı dikimi için rüzgarsız bir zaman seçilmeli, sabah ya da ikindi üzeri, buharlaşmanın düşük olduğu sırada dikim gerçekleştirilmelidir. Her fidan için en boy yüksekliği 50 cm çukurlar açılmalıdır. Torbasından fidanın kökleri dağılmayacak şekilde çıkarılmalı, aşı yönü güneye gelecek şekilde fidan çukura yerleştirilmelidir. Aşı kısmı toprağın 5 cm üstünde kalacak vaziyette çukur toprakla yeniden doldurulmalıdır. Ardından her fidan için 20 litre can suyu verilerek dikim tamamlanmalıdır.
Sakız fidanı dikildikten sonra yaz aylarında her üç günde dört beş kez sulanmalıdır. Dikim sırasında herhangi bir fenni gübre ya da hayvan gübresi kullanılmamalıdır. Yalnız fidan başına bir su bardağı leonardit kullanılabilir.
Sakız Ağacı fidanı dikilirken sıra araları 4 metre, fidan araları 5 metre olmalıdır. Bu sayede fidanların hava alması, sonrasında bakımı, gelişimi, verimliği en iyi şekilde olacaktır.
Sakız Ağacı fidanı bakımı kolay bir bitkidir. Susuzluğa dayanımı fazladır. Aşırı ve sürekli sulamayı sevmez. Can suyundan sonra ilk yıllarda daha fazla sulama gerektirse de yaşı arttıkça su gereksinimi azalır. Bu yüzden bahçede sürekli sulanmayan yerlere dikilmelidir. Toprağının nemi kurudukça sulanmalıdır.
Sakız Ağacı fidanı için standart bir gübre miktarı yoktur. Verilecek gübre miktarı fidanın yaşına göre değişir. Fenni gübre verilecekse bunun hesabını ağacın yaşı çarpı 50-100 gram olarak hesaplayabilirsiniz. Organik toz ya da granül gübre verilecekse de ağacın yaşı çarpı 500-1000 gram şeklinde hesaplama yapabilirsiniz. Hem organik gübre hem de fenni gübreyi birlikte kullanmanız etkiyi en üst seviyeye taşır. Organik gübre toprağın yapısını düzenler. Fenni gübre de bitkinin gübreyi daha hızlı almasını sağlar.
Sakız Ağacı fidanlarına çiçek açmadan iki ay evvel organik gübre ve 3-18+me verilmelidir. Çiçek açma dönemi yaklaştığında yapraktan çinko bor ağırlıklı gübre verilmelidir. Meyve oluştuktan sonra fosfor potasyum, hasadın ardından da organik gübreyle map yapılmalıdır. Yine sonbaharda çinko bor uygulanmalıdır.
Sakız Ağacı fidanının yan dal oluşumu alttan yapılır. Ancak bulunduğunuz bölge don bölgesiyse aşıdan sonra taç oluşumuna 100 cm verilmelidir. Kış aylarında ağacın içine doğru giden dallar budanmalı, hasar almış dallar budanarak kesilmelidir.
Sakız Ağacı fidanı hastalıklara karşı dirençli bir bitki olsa da zaman zaman çeşitli hastalıklar ve zararlılarla karşılaşılabilir. Bu durumda zararlıların türüne göre en uygun insektisit ve fungosit ilaçlar tercih edilmelidir. Bununla birlikte gülleci bulamasından da istifade edilebilir.
Sakız Ağacı fidanının ince ve genç kabuklu gövdeleri ince uçlu tornavida ile çizilir. Çiziklerin derin olmaması, sadece kabukta yapılması, odun kısma geçmemesi gerekir. 4-5 cm uzunluğunda, 15 cm aralıklarla çizik atmak yeterlidir. Kalın kabuklu ve yaşlı gövdeler çizilirken de kabuklar tornavidayla hafifçe kaldırılmalıdır. Çizik işlemleri haziran ayının ortasından ekim başına kadar bir ay arayla yapılmalı, ikinci çizimler çapraz atılmalıdır.
Sakız Ağacı fidanına aşırı çizik atmak erken yaşlanma sebebidir. Doğru çiziklerden reçine şeklinde sıvı akar. Bunun pıhtılaşmasıyla da sakız olur. Sakız reçinesi ilk başta yeşil, sonra sarı renge dönüşür. Çizimden önce fidanın dibi düzeltilmeli, temizlenmeli ve kireçli beyaz toprakla zemin kapatılmalıdır. Dökülen sakızlar da elle ya da süpürgeyle alınmalıdır.
Sakız Ağacı fidanı satışı için firmamızı tercih edebilir, tamamı sertifikalı, kaliteli ve sağlıklı fidanlarımıza en uygun fiyatlarla sahip olabilirsiniz. Siparişleriniz özel olarak ambalajlanır ve en kısa sürede adreslerinize teslim edilir.